Kullanıcı:Nerval/Yehuda'nın Müjdesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Önbilgi : National Geographic kanalında bu akşam (yaklaşık 7 saat önce izledim, ardından oturdum 7 saattir de tüm yeni bulunan incil (müjde ya da, gospel'in tam türkçesini bilen varsa beri gelsin. bible incil çünkü, gospel'in başka bir şey olması lazım. (kelime özü olarak "God Spell") bölümünü tercüme ettim. Sanırım ilk kez Türkçe'ye tercüme edilmesi. Özgür ve ücretsiz olmasını istiyorum, dileyenler bu sayfa üzerinde değişiklik yapabilirler tercümeye değin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Judas buradan detaylı bilgiye ulaşılabilir.

Yıllar önce Mısır'da bir mezarın yanındaki taştan kutuda bulunmuş, ardından uzun bir süre tarihi eser kaçakçılarının en önemli dokümanlarından biri olmuş. 1983'de 3 milyon dolara satılmaya çalışınmış, ama inceleyen araştırmacıların o kadar parası olmadığı için alamamışlar. Ardından ne kadar arasalarda uzun bir süre bulamamışlar (şu güne kadar), sanırım 4 sene önce bulunmuş, bu süre zarfında gerçek mi değil mi araştırmalarının yanı sıra, bir çok eksik kağıtlarına rağmen bu kadarına ulaşılmış. Karbon-fiber araştırması sonucunda da 250-350 yıllarında yazıldığı ortaya çıkmış.

Mesajlar ve anlatım astronomi ile feci uyuşuyor, çok ilginç geldi ben de tek oturuşta çevirdim Türkçe'ye :) Hele hele günümüzde gelişen olaylarla müthiş uyumlar var. Sabahın 5:30'u oldu şimdi, yarın işim gücüm var sonra tekrar ilgilenirim :)

(...) lar 1 satırdan az eksik yerleri temsil ediyor, gerisinde (xx) diye numara geçerken sayfa numarasını temsil ediyor. Sayfaların çoğu kayıp, ama geri kalanında ele geçen de oldukça ilginç.

Yehuda'nın Müjdesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Giriş : Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

İsa'nın Yehuda'ya Fısıh Bayramı'nı (14 Nisan) kutlamasından 3 gün önce konuştuğu vahiyin gizli hesabı.

İsa'nın Yeryüzü Vaizi[değiştir | kaynağı değiştir]

İsa Dünya'da gözüktükten sonra, insanlığın kurtuluşu için büyük bir kerametle mucizeler gerçekleştirdi. Ve bazıları doğrunun yolunda yürürken, diğerleri günahlarla yürüdü; 12 havari çağırılmıştı.

Onlarla Dünya'nın ötesindeki gizlilikleri ve en sonunda ne olacağını konuşmaya başladı. Bir çok kez havarilerine karşı kendisi olarak değil, bir çocuk olarak bulundu.

Sahne 1 : İsa'nın havarileriyle diyalogları: Şükran duası veya "İsa'nın son yemeğinde yenen ekmek ve içilen şarap" (eucharist)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir gün İsa havarileriyle Yahudiye'deydi, onları bulup toplayıp dini bir tören için oturttu. Havarilerine yaklaştığında, (34) beraber toplanmış ve oturmuş ve ekmek için şükran duası sunuyorlardı, İsa güldü.

Havarileri O'na dedi ki : "Efendimiz, şükran duamıza neden gülüyorsunuz? Doğru olanı yaptık."

İsa cevapladı ve onlara dedi ki : "Size gülmüyorum, bunu kendi ricanız için değil; ama bununla tanrınız mutlu olacak diye yapıyorsunuz."

Onlar dedi ki : "Efendimiz, siz tanrının oğlusunuz"

İsa onlara dedi ki, "Beni nasıl tanıyorsunuz? Size gerçeği söylüyorum, sizin aranızdaki halklar arasında hiç bir nesil beni tanımayacak."

Havarilerin Kızgınlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Havarileri bunu duyduğunda, çığrından çıkıp kızmaya başladılar ve O'nun aleyhinde kalplerinde saygısızlıkta bulundular.

İsa onların anlayamaması üzerine şöyle dedi : "Neden bu tahrik sizi nefrete itti? Tanrınız sizin içinizdedir, (...) (35) sizi ruhlarınızdaki nefrete kışkırttı. Aranızda kusursuz insanı öne çıkartabilecek herhangi biri varsa, yüzümün karşısında ayağa kalksın.

Hepsi dedi ki, "Hepimizin gücü var."

Ama ruhları İsa'nın karşısında ayağa kaldıramadı, sadece Yehuda dışında. O ayağa kalkabildi, ama O'nun gözlerine bakamıyordu; kafasını başka bir yöne çevirdi. Yehuda O'na dedi ki : "Kim olduğunu ve nereden geldiğinizi biliyorum. Barbelo'nun ölümsüz diyarından geldiniz. Ve ben sizi buraya gönderenin ismini söyleyebilecek kadar değerli değilim."

İsa Yehuda'ya yalnız konuşur[değiştir | kaynağı değiştir]

Yehuda'nın gurur verici bu yanıtının farkında olarak, İsa dedi ki : "Diğerlerinden uzaklaşırsan, sana krallığın sırlarını anlatacağım. Ulaşmak için olanağın var; ama büyük bir acı çekeceksin. (36) Çünkü, başka biri senin yerine geçecek, onikinin tekrar tanrıyla birleşebilmesi uğruna.

Yehuda O'na dedi ki, "Bana bunları ne zaman söyleyeceksiniz, ve ışığın fecrinin müthiş günü nesiller için ne zaman gelecek?

Ama bunu söylediğinde, İsa O'nu terketti.

Sahne 2 : İsa havarilerinin karşısına tekrar çıkar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ertesi sabah, bu olaydan sonra, İsa havarilerinin karşısında tekrar çıktı. Onlar da O'na dedı ki , : "Efendimiz, bizi terkettiğinizde nereye gittiniz ve ne yaptınız?"

İsa da onlara dedi ki, "Büyük ve kutsal başka bir nesile gittim"

Havarileri O'na dedi ki, "Efendimiz, bizden daha üstün ve daha kutsal olan, bu diyarda olmayan büyük nesil nedir?

İsa bunu duyunca güldü ve onlara dedi ki, "Neden kalplerinizde güçlü ve kutsal bir nesili düşünüyorsunuz? (37) Size gerçeği söylüyorum, bu uzun zaman içinde doğan hiçkimse bu nesili göremeyecek, ve yıldızlardan hiç bir yıldızın melekler topluluğu bu nesili yönetmeyecek, ve ölümlü doğum yaşayan hiç kimse içinde olamayacak, çünkü bu nesil gelmez (...) geldiği (...) Sizin nesliniz, insanoğlu neslidir (...) güç, ki (..) diğer güçler (...) yönettiğiniz.

Havarileri bunu duyunca, herbiri ruhlarında rahatsızlık hissetti. Hiçbiri tek bir kelime söyleyemedi.

Başka bir gün İsa onlara geldi. Onlar da dedi ki, "Efendimiz, sizi hayal ettik, çünkü bir çok rüyamız oldu gece (...)"

(O dedi ki), "Nasıl oldu (siz ... ne zaman) (siz) gizlendiniz?" (38)

Havariler Tapınağı Görür ve Tartışırlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dediler ki, "Büyük bir sunak gördük, ve 12 erkek - rahiplerdi, diyebiliriz - ve bir isim; sunakta bekleyen kalabalık bir topluluk, rahipler adakları kabul ediyorlardı. Ama biz bekledik."

(İsa dedi ki), "Rahipler nasıldı?"

Dediler ki : "Bazıları iki hafta; bazıları çocuklarını kurban ediyordu, bazıları karılarını, şükrederek alçakgönüllülükle; bazıları erkeklerle yatıyordu, bazıları katliamın içindeydi, bazıları bir çok günah ve kanun dışında eylemler yapıyordu. Ve sunak önündeki erkek sizin isminizi söylüyordu, (39) ve yetersizliklerinin eylemleri içinde, kurbanlar tamamlanmaya getiriliyordu (...)."

Bunu dedikten sonra, sessizliğe büründüler; çünkü dertlenmişlerdi.

İsa Tapınak Hayali'nin Mecazi Yorumunu Sunuyor[değiştir | kaynağı değiştir]

İsa onlara dedi ki, "Neden dertlisiniz? Size doğruyu söylüyorum, sunakın önünde benim adımı söyleyen tüm rahipler. Tekrar söylüyorum, ismim burada yazıldı (...) yıldızların nesillerinden insanların nesillerine. (Ve onlar) ağaçları meyvesiz ektiler, benim ismimde, utanç verici bir tarzda."

İsa onlara dedi ki, "Sunakta adakları kabul edenleri görenleriniz-- bu sizlersiniz. Bu hizmet ettiğiniz tanrı, ve siz gördüğünüz 12 kişisiniz. Sunakta kurban sunan insanlar da sizin önderliğinizdeki (40) yolundan çıkmışlardır. (...) ayağa kalkacaklar ve ismimi bu yolda kullanacaklar, ve dindar nesiller o'na sadık kalacaklar. O kişiden sonra; zina edenlerden (eşlerini aldatan) bir insan ayağa kalkacak; ve çocukları katleden başka biri ayağa kalkacak, ve erkeklerle yatan başka biri ayağa kalkacak, ve çekinenler, ve diğer kirlilik, kanunsuzluk ve hata içerisindeki diğer insanlar, ve "Biz melek gibiyiz" diyenler; onlar her şeyi bir sonuca getiren yıldızlardır. İnsan nesilleri için denildi ki, "Bak, Tanrı kurbanınızı bir rahip aracılığı ile aldı" - halbuki, o hatanın elçisidir. Ama Efendimiz, kainatın Efendisi, emreder; "En son günde utanç içinde bırakılacaklar" (41)

İsa dedi ki, "Kurban etmekten vazgeçin (...), sunakta yaptığınız gibi (...) ; lakin onlar yıldızların üstündedir ve melekleriniz orada sonuçlarına zaten ulaşmıştır. Öyleyse onların tuzağa düşmesine izin verin, ve bırakın gitsinler ( - 15 Satır eksik - ) nesiller (...). Bir fırıncı cennet altındaki (42) tüm yaradılışı doyuramaz. Ve (...) onlara (...) ve (...) bize ve (...).

İsa onlara dedi ki, "Benimle uğraşmaktan vazgeçin. Herbirinizin bir yıldızı var, ve herkes ( - 17 Satır eksik - ) (43) içinde (...) gelmiş olan (..) ağaç için ilkbahar (...) bu uzun zamanda (...) bir süreliğine (...) ama o Tanrı'nın bahçesini sulamaya geldi, ve sürecek olan nesil, çünkü o, bu nesilin yaşam yürüyüşünü kirletmeyecek, ama (...) tüm sonsuzluk için."

Yehuda İsa'ya O Nesil ve İnsan Nesli Hakkında Soruyor[değiştir | kaynağı değiştir]

Yehuda o'na dedi ki, "Yol gösteren, bu nesil nasıl bir meyve verir?"

İsa dedi ki; "Tüm insan nesillerinin ruhları ölecek. Velhasıl bu kişiler, krallığın zamanını bitirdiklerinde ve ruhları terkettiğinde; vücudları ölecek ama ruhları yaşayacak ve yukarı alınacaklar."

Yehuda dedi ki, "Peki insanlığın diğer nesilleri ne yapacak?"

İsa dedi ki, " İmkansızdır (44) taş üzerine ekilen bir tohumun meyvasını almak. Ayrıca bunun yoludur (...) kirlenmiş nesil (...) ve bozulabilir Sofya (...) ölümlü insanları yaratan el, ki ruhları yukardaki sonsuzluk diyarına yükselebilsin. Size gerçeği söylüyorum (...) melek (...) güç görebilecek ki (...) bunları onlara (...) kutsal nesiller (...)."

İsa bunları söyledikten sonra, ayrıldı.

Sahne 3 : Yehuda gördüğü hayali anlatıyor ve İsa cevaplıyor[değiştir | kaynağı değiştir]

Yehuda dedi ki, "Efendim, hepsini dinlediğin gibi, şimdi de beni dinle. Lakin, müthiş bir hayal gördüm.

İsa bunu duyunca, güldü ve dedi ki, "Sen, 13'üncü ruh; neden bu kadar zorluyorsun kendini? Ama konuş, ve sana katlanacağım."

Yehuda O'na dedi ki, "Bu hayalimde 12 havari beni taşlıyordu (45) şiddetle zulmediyorlardı. Ve ayrıca bir yere geldim (...) ardından. Bir ev (...) gördüm, ve gözlerim büyüklüğünü anlayamadı. Müthiş insanlar etrafındaydı, yeşillikli bir çatısı vardı, ve evin ortasında halk (...), diyordu ki, "Efendimiz, bizi bu insanlarla beraber alın."

İsa cevap verdi ve dedi ki, "Yehuda, yıldızın seni yolundan çıkardı." Devam etti, "Ölümlü doğan hiç kimse gördüğün eve giremez, çünkü orası kutsal olana ayrılmıştır. Ne güneş ne de ay orada hakimdir, ne de gün, ama kutsal olan her zaman orada kalacaktır, sonsuzluğun diyarında kutsal meleklerle. Bak, sana krallığın gizemlerini anlattım (46) ve sana yıldızların hatasını öğrettim; ve (...) gönderip (...) 12 uzun zamana.

Yehuda Kaderi Hakkında Soruyor[değiştir | kaynağı değiştir]

Yehuda dedi ki, "Efendim, benim tohumum da kontrol eden hükümdarların altındamıdır?"

İsa cevap verdi ve dedi ki, "Gel, ben ki ( - 2 Satır eksik - ), ama krallığı ve tüm nesillerini gördüğünde çok üzüleceksin.

Bunu duyunca, Yehuda dedi ki, "Maruz kalmamın ne gibi bir iyiliği var ki? Lakin beni bu nesilin dışarısına çıkardınız."

İsa cevap verdi ve dedi ki, "13'üncü olacaksın, ve diğer nesiller tarafından lanet edileceksin - ve sen onları yönetmeye geleceksin. Son günlerde senin yükselişini lanetleyecekler (47) kutsal nesile."

İsa Yehuda'ya Evren Bilimi'ni Öğretiyor: Ruh ve Kendiliğinden-Üremiş[değiştir | kaynağı değiştir]

İsa dedi ki, "Gel, sana hiçkimsenin görmediği sırları öğreteyim. Lakin sınırsız bir diyar var, sonlarını hiç bir melek neslinin görmediği, içinde görünmez büyük bir ruhun olduğu.

"hiç bir meleğin gözünün görmediği,
hiç bir kalbin düşüncesinin anlamadığı,
ve hiç bir zaman bir isimle çağrılmayan"

"Ve ışık saçan bir bulut belirdi orada. O dedi ki, "Bir melek yardımcım olarak varolsun."

"Müthiş bir melek, kendiliğinden-üremiş kutsal bir aydınlanmış ("enligtened"), bulutlar arasında varoldu. O'nun sayesinde, dört başka melek başka bir buluttan varoldu, ve Kendiliğinden-Üremiş'in meleksel hizmetkarları oldular. Kendinden-üremiş dedi ki, (48) "İzin verin (...) varolsun (...)," ve varoldu (...). Ve ilk ışığı kendisine hükmetmesi için yarattı. Dedi ki, "O'na hizmet edecek melekler varolsun," ve sayısız onbinler (on bin eski yunancada en büyük rakkam idi - myriad) varoldu. Dedi ki, "İzin verin aydınlanmış uzun zaman varolsun" dedi ve varoldu. O ikinci ışığı üzerinde yarattı, beraber sayısız onbinlerce melekle hizmetlerini sunmak için. Böylece diğer aydınlanmış uzun zamanlar varetti. Onları da onları hükmetmesi için yaptı, ve sayısız onbinlerce meleği onlara yardım etmesi için yarattı.

Adamas ve Işık Saçanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

"Adamas "Tanrı"'yı arayan hiç bir meleğin görmediği ilk ışık saçan bulutun içindeydi. O (49) (...) ki (...) resmi (...) ve bu meleğin benzerliğinde. O bozulamayacak (dürüst - incorruptible) Seth neslini varetti (...) on iki (...) yirmi dört (...). 72 ışık saçan kendilerine 360 ışık saçan bozulamayacak nesil yarattı, Ruhun arzusuna uygun olarak, herbirinin 5 rakamı olmalıydı.

"12 ışık saçanın 12 uzun zamanı babalarını teşkil eder, her uzun zaman için altı cennet ile, yani yetmiş iki ışık saçan için yetmiş iki cennet vardır, ve herbirinin (50) beş seması, (toplamında) üç yüz altmış (sema...). Onlara otorite sahipliği ve müthiş sayısız melekler topluluğu verilmişti, ihtişam ve ilahi aşkları için, bundan sonra ayrıca saf ruhları, tüm uzun zamanların ve cennetlerin ve semaların ihtişamı ve ilahi aşkı olması için.

Evren, Kaos ve Yeraltı Dünyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ölümsüzlerin büyük bir çoğunluğuna evren deniliyordu - bu ki, harap olmaktır - Kendinden-Üremiş ve yetmiş iki uzun zamanı ile beraber babalarından ve yetmiş iki ışık saçandan. Onda ilk insan bozulamayacak özellikleriyle meydana çıktı. Ve bu uzun zaman o'nun nesli ile meydana çıktı, bu uzun zaman ki bilginin bulutu ve meleğin ismi (51) El idi. (...) uzun zaman (...) ondan sonra (...) dedi ki, "İzin verin, 12 melek varolsun kaos'u ve Yeraltı Dünyasını (ya da ölüler diyarı - "underworld") yönetmek için." Ve bak, buluttan bir melek belirdi, yüzü ateşle parıldayan ve görünüşü kanlarla kirlenmiş. İsmi "Nebro" idi, anlamı "isyankar" idi; diğerleri ona Yaldabaoth derdi. Başka bir melek, Saklas, bulutlar arasından geldi. Yani Nebro 6 melek yarattı - Saklas da dahil olmak üzere - yardımcıları olması için, ve cennetlerdeki 12 meleği üretti, herbiri cennetlerin bir bölümünü alarak.

Hükümdarlar ve Melekler[değiştir | kaynağı değiştir]

12 hükümdar 12 meleğe konuştu: "İzin verin, herbiriniz (52) (...) ve onlara izin verin (...) nesil ( - 1 satır eksik - ) melekler":

İlki Seth, "Mesih" diye çağırılan.
İkincisi Harmathoth, o ki (...)
Üçüncüsü Galila.
Dördüncüsü Yobel.
Beşincisi Adonaios.
Bunlar yeraltını yöneten beş idiler, ve ilk olarak tüm kaosun üzerinde.

İnsanlığın Yaratılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Ve Saklas meleklerine dedi ki, "İzin verin bir insan yaratalım, benzerliği ardından ve şekli ardından. Adem ve karısı Havva'ya şeklini verdiler; bulutlar arasında Zoe diye çağırılan. Bu isimle tüm nesiller ilk insanı aradılar. ve herbiri eşini de bu isimle çağırdı. Şimdi, Sakla (53) emretmedi(...) sadece (...) nesiller (...) bu (...). Ve hükümdar Adem'e dedi ki, "Çocuklarınla uzun yaşayacaksın."

Yehuda Adem'in ve İnsanlığın Kaderini Soruyor[değiştir | kaynağı değiştir]

Yehuda İsa'ya dedi ki, "İnsanoğlu'nun yaşayacağı uzun zaman süresi nedir?" İsa dedi ki, "Neden bunu merak ediyorsun, yani Adem'in kendi nesli ile, kendi yaşam süresince, sahibi olduğu krallığında yaşadı, uzun ömrüyle ve hükümdarlığıyla." Yehuda İsa'ya dedi ki, "İnsan ruhu ölür mü?"

İsa dedi ki, "İşte bu yüzden "Tanrı" (God) Mikail'e insanlara ruhlarını ödünç vermesini emretti; ki hizmet edebilsinler; ama "Büyük Olan" (the Great One) Cebrail'e hükümdarı olmayan büyük nesile ruhlarını bağışladı - ki bu, ruh ve can. Demek ki, diğer ruhlar (54) ( - bir satır eksik - )

İsa Günahkarların Yokolmasını Yehuda ve Diğerleriyle Tartışıyor[değiştir | kaynağı değiştir]

"(...) ışık ( - yaklaşık 2 satır eksik - ) etrafında (...) izin verin (...) içinizdeki ruh bu bedende hüküm sürer nesillerce meleklerin içinde. Ama Tanrı sebebiydi Adem'e ve O'nunla olanlara verilen bilginin, ki kaos'un kralları ve Yeraltı Dünyası onların üzerinde hüküm sürmesin diye.

Yehuda İsa'ya dedi ki, "Peki bu nesiller ne yapacak?"

İsa dedi ki, "Size gerçeği söylüyorum, hepsi için yıldızlar maddeleri tamamlandırmaya götürür. Saklas'ın kendisine verilen görevin süresi sona erince, ilk yıldızları nesillerle varolacak, ve onlar da yapacaklarını söylediklerini bitirecekler. Benim ismimde zina edip, çocuklarını katledecekler (55) ve yapacaklar (...) ve ( - yaklaşık 6,5 satır eksik - ) ismimde, ve o yapacak (...) yıldızınızı 13'üncü uzun zamanda" Ardından İsa güldü.

Yehuda dedi ki, "Efendimiz, neden bize gülüyorsunuz?"

İsa cevap verdi ve dedi ki, "Gülüşüm size değil, yıldızların hatasına; çünkü bu 6 yıldız 5 savaşçıyla beraber merak ediyor; ama hepsi canlılarıyla beraber yokolacaklar."

İsa Vaftiz Olanlardan ve Yehuda'nın İhanetinden Bahsediyor[değiştir | kaynağı değiştir]

Yehuda İsa'ya dedi ki, "Bakın, sizin isminizde vaftiz olanlar ne yapacak?" İsa dedi ki, "Size gerçeği söylüyorum, bu vaftiz olma (56) (...) ismimde ( - yaklaşık 9 satır eksik - ) bana. Sana gerçeği söylüyorum, Yehuda, Saklas'a kurban verenler (...) Tanrı ( - 3 satır eksik - ) günahkar olan her şey.

"Ama onların hepsinden üstün olacaksın. Çünkü sen, elbiselerimi taşıyan insanı kurban edeceksin.

Boynuzların çoktan yükseltildi, gazabın uyandırıldı, yıldızın parlakça gözüktü, ve kalbin'de var (...). (57)

"Sana gerçeği söylüyorum (...) sonuncun (...) olacak ( - yaklaşık 2,5 satır eksik - ), üzül ( - 2 satır eksik - ) hükümdar, çünkü o da yokolacak. Ve ardından Adem'in büyük neslinin şekli yükselecek; cennet, dünya ve melekler öncesinde, sonsuz diyarlardan gelen varolacak. Bak, sana her şey söylendi. Gözlerini yukarı kaldır ve bulutlara ve içindeki ışığa, ve etrafındaki yıldızlara bak. Yolu gösteren yıldız senin yıldızın.

Yehuda gözlerini yukarıya kaldırdı, ve ışık saçan bir blut gördü ve içine girdi. Yeryüzünde bulunanlar bulut içerisinden bir ses duydular, diyordu ki, (58) (...) büyük nesil (...) ... şekli (...) ( - yaklaşık 5 satır eksik - )

Sonuç : Yehuda İsa'ya İhanet Ediyor[değiştir | kaynağı değiştir]

(...) Yüksek rahipleri mırıldandı çünkü duası için konuk odasına gitti. Ama bazı katipler O'nu tutuklamak için duasını dikkatlice dinliyorlardı; çünkü insanlardan korkuyorlardı; lakin herkes O'nu bir peygamber olarak görüyordu.

Yehuda'ya yaklaştılar ve dediler ki, "Burada ne yapıyorsun? Sen İsa'nın havarisisin."

Yehuda onlara diledikleri gibi cevap verdi. Ve biraz para verdiler, ve Yehuda da O'nu onlara verdi.