Kullanıcı:Merveyavuzdogan/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Clara Mabel Thompson, MD (3 Ekim 1893, Rodos Adası - 20 Aralık 1958, New York) önde gelen bir psikiyatrist ve psikanalist ve William Alanson White Enstitüsü'nün kurucu ortağıydı. Bir bütün olarak psikanaliz ve özel olarak da kadın psikolojisi hakkında makaleler ve kitaplar yayınladı.


Eğitimi

Thompson, Brown Üniversitesi'ndeki Kadın Koleji'nden ( Pembroke Koleji ) mezun oldu. 1916'da Johns Hopkins Üniversitesi'nde Tıp Doktoru unvanını aldı ve psikanaliz alanında kariyer yapmadan önce başlangıçta tıbbi bir misyoner olmakla ilgilendi. New York Kadın ve Çocuklar Revirinde staj yaptı ve psikiyatri ihtisasını Johns Hopkins Hastanesi Henry Phipps Psikiyatri Kliniğinde tamamladı.[1]

Kariyeri

Thompson özel bir muayenehane kurdu ve Vassar Koleji'nde ve New York Psikanaliz Enstitüsü'nde ders verdi. Budapeşte'de Freud'un öğrencisi ve meslektaşı Sándor Ferenczi ile çalıştı . Amerikan Psikanalizin İlerlemesi Derneği'ni kurdu ve ilk başkan yardımcılığına seçildi. [1] Kariyeri boyunca 50'den fazla makale, makale ve incelemenin yanı sıra Psikanaliz: Evrim ve Gelişim (1950) de dahil olmak üzere üç kitap yayınladı.

1943'te Thompson, Erich Fromm, Harry Stack Sullivan, Frieda Fromm-Reichmann, David Rioch ve Janet Rioch ile birlikte New York'ta William Alanson Beyaz Psikiyatri Vakfı'nı kurdu . Uzun yıllar vakıfta üst düzey yönetici olarak görev yaptı ve 1958'deki ölümüne kadar burada çalıştı [2]

Psikanalize katkıları

Thompson'ın psikanaliz alanına kapsamlı bakış açısı ile katkı sağladı. Öğrencilerinin farklı psikanaliz okullarının çeşitli yaklaşımları karşısında kafası karışmıştı ve bu nedenle psikanalizin kökeni ve gelişimi hakkında kitaplar ve makaleler yazdı. Kendi sözleriyle farklı yaklaşımlarla ilgili görüşlerini şöyle açıklamaktadır: "Farklılıkları vurgulamayı bırakıp genel gelişim akışını not etmeye çalışırsanız, bu yeni bilimin (...), tüm farklı okulların katkıda bulunduğu ileriye dönük bir yönü olduğu bulunacaktır." Thompson, psikanaliz alanındaki gelişmeler [3] farklı konumlar ve ekoller hakkında kapsamlı bir bilgiye sahipti. [4] Thompson, farklı okulları tanımlarken psikanalitik yelpazenin ortasında bir pozisyon aldı; her zaman farklı görüşlerin alana neler katabileceğini vurguladı ve farklı ekollerin temsilcileri hakkında her zaman büyük bir saygıyla konuştu.

Teori ve pratikte, bir insan ilişkisinin büyümesini kolaylaştırmak için insanlar arasında neler olup bittiğini vurguladı ve analiz etti. Psikanalizin insanların insanlığını geliştirmedeki değerine tutkuyla inanıyordu.

"Farklı Psikanaliz Okulları" (1957) adlı makalesinde Thompson, Freud, Adler, Jung, Rank, Ferenczi, Horney, Sullivan ve Fromm'un bazı temel kavramlarını not eder. Ego psikolojisi alanındaki bu yaklaşımlar arasındaki farklılıklara rağmen, tüm bu yazarların "Freud'un attığı temel üzerine inşa edilmiş bir insan bilimi yaratmayı" amaçladıkları sonucuna varır.


Kültürel bağlamda kadın psikolojisi

Clara Thompson, kadın psikolojisine yönelik ana gerçeklerin bir taslağını sunmakta [5] ve bunu, farklı kültürel bağlamlarda iki cinsiyet arasındaki biyolojik farklılıklara verilen toplumsal anlamlar bağlamında kurmuştur. Çalışmaları, bu konuda birçok farklı alanda daha fazla araştırmayı teşvik etmiştir. Thompson, kadının konumunun erkekle olan ilişkisini yüzyıllar boyunca farklı kültürler ve toplumlarda değerlendirir. Bir kadın psikolojisi formüle ederken, önce, erkekler ve kadınlar arasındaki temelde neyin farklı olduğunun, ikinci olarak, kültürel gelenek tarafından bu temel örüntü üzerinde hangi varyasyonların üretildiğinin ve üçüncü olarak, bu varyasyonların temel biyolojik uğraşları nasıl desteklediğinin veya kısıtladığının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Çalışmasında, kadın psikolojisi hakkında teoriler geliştirirken Freud'a itibar etmekte, ancak erkek psikolojisine odaklanmasına karşı çıkmaktadır. Kadın psikolojisinin "yalnızca erkekliğin yadsınması değil, kendi başına bir şey" olduğunda ısrar etmektedir. [1]


Kaynakça

  • Psikanaliz: Evrim ve Gelişim, 1950
  • Kişilerarası Psikanaliz: Clara M. Thompson'ın Seçilmiş Makaleleri, ed. Bay Yeşil, 1964
  • Kadınlar Üzerine, ed. Bay Yeşil, 1971


Referanslar

  1. ^ a b c "Clara Mabel Thompson". American women writers : a critical reference guide : from colonial times to the present. 2nd. Benbow-Pfalzgraf, Taryn. Detroit: St. James Press. 2000. ISBN 9781558624290. OCLC 42027536. 
  2. ^ Green, M.R. (1964). Interpersonal psychoanalysis: the selected papers of Clara M. Thompson New York: Basic Books Inc.
  3. ^ Thompson, C. & Mullahy, P. (1951). Psychoanalysis: evolution and development (3rd ed.). New York: Hermitage House
  4. ^ Thompson, C. (Ed.), Mazer, M. & Witenberg, E. (1955). An outline of psychoanalysis. New York: Random House
  5. ^ Thompson, C.M. (1953). Towards a psychology of women. Pastoral Psychology, 4 (34), 29-38