İçeriğe atla

Kullanıcı:KarCet/çalışma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Cumhuriyeti
Osmanlı İmparatorluğu

Kullanıcı Sayfam: Kullanıcı:KarCet İlginçPedia


Şablon Çalışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon kullanım notları
  • Kullanıcı mesaj sayfalarında kullanıcıları uyarmadan önce lütfen uyarı şablonları ile ilgili sayfayı okuyunuz. En uygun şablonu seçmeniz, gönderdiğiniz mesaj nedeniyle çıkabilecek karışıklığı en aza indirir.
  • Şablonları kopyala: ile eklemeyi lütfen unutmayınız: {{KarCet/çalışma}} yerine {{kopyala:KarCet/çalışma}} şeklinde kullanınız.


ERMENİ KIRIMI BAŞLIKLI MADDE HAKKINDA[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı topraklarında sosyal, ekonomik, ekonomik, dini, siyasi, idari ve kültürel hürriyetlere sahip olan ve memleketin hiç bir vilayetinde yeterli nüfus çoğunluğuna sahip bulunmayan Ermeniler'i bir ayaklanmaya sevk edecek, yönetimden gelen herhangi bir baskı mevcut değildi. Bu gerçeklere rağmen bir isyan çıkartmak, maceraya atılmak demekti. Böyle olduğunu halde, İngiltere ve Rusya'nın kendi çıkarlarını ön plana atarak bu toplumu kullanmak isteyip kışkırtması ve bu gelişmeleri hızlandırıp yaymak için Ermeni çete ve derneklerinin Türk ve Ermeniler'e yönelik şiddet hareketleri, iki toplumun birbirine düşürmekte gecikmedi. Nitekim ciddi olaylar 1890 yılında meydana geldi. Bu yılın Haziran ayında Erzurum'da Anavatan Müdafileri Cemiyeti üyelerinin ve Temmuz ayında da İstanbul Kumkapı'da Hınçak Partisi üyelerinin, Ermeni halkını kışkırtması sonucu patlak veren olaylarla, yüzyıllardır barış içinde yaşayan iki topluluk karşı karşıya geldi"Kaynak1". İki taraftan on kişinin öldüğü olaylar, Avrupa basınında Ermeniler'e karşı yapılmış bir katliam olarak yer aldı. Bu tür yalan haberler, Avrupa'da Ermeniler lehinde bir kamuoyu oluşturma çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Avrupa basınının dikkat ve ilgisini bu olaylarla üzerlerine çeken Ermeniler'in beklentileri daha fazla idi ve Avrupa devletlerinin, ıslahat konusunda Babıali'ye baskı yapmalarını istiyorlardı. Avrupa devletlerinin temsilcilerinin Osmanlı Devleti'ne yaptıkları baskı, Erzurum ve Kumkapı olaylarındaki suçluların gerekli cezaya çarptırılmalarını önlemek şeklinde oldu. Bu durum çete ve dernek üyelerinin terör konusundaki cesaretlerini arttırdı. Öte yandan 1891 yılında II. Abdülhamid, Ermeniler için bir genel af çıkardı"Kaynak2" ise de komitecilik faaliyetleri ve olaylar devam etti. 1892'de İngiltere'de Gladstone'un yeniden iktidara gelmesi komiteci Ermeniler'i cesaretlendirdi. Aynı yılın sonlarında Van valisine karşı suikast teşebbüsünde bulunan Ermeniler, sonraki yıl içinde Amasya, Merzifon, Ankara, Çorum, Tokat, Yozgat ve Diyarbakır'da II. Abdülhamid aleyhine pankartlar astılar, olay ve isyan çıkardılar"Kaynak3". Bu hadiseler özellikle İngiltere'deki Anglo-Armenian Comittee tarafından istismar edildi.

Kaynak1: Erzurum ve Kumkapı olayları için bkz. Uras, Aynı eser, s. 458-64; Gürün, Aynı eser, s. 140-44 Kaynak2: Küçük, Aynı eser, s. 108; Gürün, Aynı eser, s. 144-45 Kaynak3: Uras, Aynı eser , s. 464-69; Gürün, Aynı eser, s. 145-46; Turgut Işıksal, "Ermeni Faaliyetleriyle İlgili Araştırmalarda Osmanlı Belgelerinin Önemi ve 1893 Merzifon Olayı", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, nr 79, 80, 81 (1974), s. 47-52; Aynı müellif, "Ermeni Faaliyetlerinin Bir Bölümü 1893 Merzifon Olayı Belgeleri", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, nr. 82, 83, 84 (1974), s. 25-31

Kaynakların ve Yazılanların Kaynağı; Profesör Doktor YUSUF Halaçoğlu'nun Ermeni Tehciri Adlı Kitabının 12. Baskısı. s. 33-34

Şimdilik Bu Dahada Ekleyeceğim.. --KarCet 07:48, 29 Aralık 2011 (UTC)

Ayıca Orjinal Belge Fotokopileri de Bende var Ancak Nasıl VikiPedi'ye Geçirebilirim. ?--KarCet 08:37, 29 Aralık 2011 (UTC)

  • Maddede çalışıyorum, yavaş yavaş gelişecek. Uras, Gürün ve küçük'ün kitaplarının tam adlarını yazar mısınız, eve gidince bakayım bende var mı onlar.--Khutuckmsj 14:44, 29 Aralık 2011 (UTC)

Gürün: Kamuran-, Ermeni Dosyası, Ankara 1983 Küçük: Cevdet-, Osmanlı Diplomasisinde Ermeni Meselesinin Ortaya Çıkışı 1878-1897, Ankara 1985 Uras: Esat-, Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi, İstanbul 1976.--KarCet 16:40, 29 Aralık 2011 (UTC)

Taslak Şablon Çalışmalarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme Alt Başlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu Bölüme Geliştirme Amaçlı Fikirlerinizi ve Şablonlarınızı Ekleyiniz.'

Başlattığım Madde[değiştir | kaynağı değiştir]

Müteşebbis
55 Metre Yarışı(İngilizce VikiPedi den çevirdim.)
Mardin Kalesi
Acqua & Sapone(İngilizce VikiPedi den çevirdim.)
Anduele Pryor(İngilizce VikiPedi'den çevirdim)
Deniz Mujić(İngilizce ve Almanca VikiPedi'den çevirdim)
Jerzy Kukuczka
Bitlis Kalesi
Bafra(Önemli katkılar yaptığım madde Bende Bafra'lıyım :) )
Rize Kalesi
Trabzon Kalesi
Google Plus (Katkı)
Ermeni Kırımı(katkı, Yanlış isimli)
Hatay Kalesi
BlackBerry (Önemli katkı)
Uzantı (ve onunla ilgili olan, Tarayıcı uzantısı vb.)
Seksenler
Hocam (web sitesi)
Biyolojik Saat
Göz gribi
Albert Malet (İngilizce Vikipediden çeviri)
Konjonktivit

İnceleme gerekenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı internet adresleri özellikle köy ve şehirlerle ilgili maddelerde sıkça aynı kullanıcılar ile eklenmiş. Ano-Vandal oldukları veya olduğu kesin. "88........." IP adresli "trakya...." isimli adresleri bir çok maddeye eklemiş ama reklam.KarCetmektup!