Kullanıcı:Нохчи Сесаной/Sesano/Sayasan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sayasan köy kulesi [1]
Sayasan (Sayasan-Yurt) köyünün gösterildiği 19. yüzyıl Çeçenistan haritası

Sayasan ( Chechen: Сесана [2] ) - Çeçen Cumhuriyeti'nin Nozhai-Yurtovsky semtindeki Yassi (Aksay) nehrinin kıyısında yer alan taip Sesanoy'un atalarının köyüdür. Sayasan kırsal yerleşiminin idari merkezi [3] .

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, Aksay Nehri'nin sağ kıyısında, bölge merkezi Nozhay-Yurt'un 12 km güneybatısında ve Grozniy şehrinin 82 km güneydoğusunda yer almaktadır.

En yakın yerleşim yerleri: kuzeyde - Aleroy köyü, kuzeydoğuda - Sovragi köyleri, doğuda - Bilty ve Khochi-A1ra köyleri, güneyde - Engenoy köyü, güneybatıda - bir çiftlik . Maksi-kotar, Gordali köyü, batıda - Shuaniy köyü ve kuzeybatıda - Isay-Yurt köyü [4] .

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Taips kabile teptarına göre, Sesanoy, Ayitkhaloy ve Ishkhoy, Nashkh'tan gelen ve şu anda Sesano köyünün bulunduğu bölgeye yerleşen Sad adlı birinin torunlarıdır.

Çeçenya'nın dağlık kesiminde - Sesano, Ayti-Mohk, Aita-Khalla ve köyün ovasında - Khoshkalde, K1ozha-Irze, Ilashkhan-Yurt, Laha Novre ( Aşağı Naur ), Melchkhi ve Uspan-yurt ( Dağıstan, Hasavyurt bölgesi ). Kafkas bilim adamı N. G. Volkova'ya göre, çalışma sırasında Isti-su köyünde iki tür yaşıyordu: Sesanoy (Eliskhan-yurt yerlileri) ve Gordaloy. Efsaneye göre, köyü kuran bu iki Nokhchmakhkhoev taipasıydı. 1940'lara kadar İstisu köyü biraz daha yüksekte, eteklerinde bulunuyordu ve İstisu Nehri ile ayrılmış Gordalo ve Sesan olmak üzere iki bölümden oluşuyordu. Ayrıca N. G. Volkova, Sesana, Bilta, Tsentoroy ve Zandkoy'un yanı sıra yaşadığı Khoshkaldy köyündeki taip temsilcilerini kaydetti.

Çeçenya'nın dağlık kesiminde, Sesano taipa yerleşimleri Yaman-su nehirleri (sol yakada) ile Aksai nehri ( Chechen: Яьсси, по правому берегу ). 19. yüzyılda Çeçenya'nın Sayasan, Gvardali, Aiti-Mokhk, Dabai-Yurt, Tsezan-Irze, Zamiy-otar gibi dağlık bölgelerindeki aul ve çiftliklerin nüfusunun Sesanoy, Sesanoy ve Ishkhoy olduğu güvenilir bir şekilde bilinmektedir. Betty-Mokhk köyünde yaşıyordu. Chanty adlı bir yerden ışın ( Chechen: Ч1аьнта ) Tukhchar'a ( Chechen: Бильт-ойла ) 19. yüzyıl haritalarında Sesanoy duk (Rusça - Sayasanovsky Range) olarak belirtilmiştir.

Yaşlıların hikayeleri, Dabai-Yurt köyünün (şimdi yok) çarlık birlikleri tarafından bir günde yeryüzünden silindiğine tanıklık ediyor. Bugün, Nozhay-Yurt tuğla fabrikası alanında, Dabai-Yurtun eski mezarlığı korunmuştur. 1840'a gelindiğinde, Gvaldari, Tsezan-Irze, Betty- Mokhk gibi köylerin varlığı da sona erdi (not - daha sonra, Şeikh Şamil'in devrilmesinden ve kraliyet gücünün kurulmasından sonra, yaklaşık olarak 1860'ların başında, Betty-Mokhk köyü diğer teiplerden insanlar tarafından canlandırıldı) .

Rus tarihçi-şarkiyatçı, Kafkas bilim adamı, arkeograf, 1864-1886'da Kafkas Arkeografi Komisyonu başkanı A.P. Aksay Nehri'nin Gerzel-aul yukarısında şu köyler vardı: 1. Atash-otar, 2. Akhmet-tala, 3. Zimai-otar, 4. Balansu, 5. Saguntoy, 6. Nake-Yurt, 7. Betty-mogk, Dabay-Yurt, 9. IT-mogk ve 10. Gvaldari. Bu köyler şu anda yok ve sakinleri kısmen Kumuk ovasına, kısmen de Yaman-su'nun ötesindeki dağların içlerine ve Aksai'nin sol tarafına taşındı. Şimdi Sesano köyünden insanlar Grozny, Gudermes, Argun şehirlerine ve Çeçenya'nın çeşitli köylerine yerleştirildi.

Sesanoy taipinin temsilcileri farklı dönemlerde Çeçenya'nın sosyo-politik yapısında aktif rol aldılar. Sesana, 18. ve 19. yüzyılın başında Çeçenya ve Dağıstan'ın doğu kesimindeki askeri-politik olayların doğrudan girdabındaydı. 1830'ların başında, taip Sesanoy'un bir temsilcisi, Endirey köyünün (o zamanlar Kumuk uçağının sosyo-politik merkezi) ustabaşı (yurt-da) olarak seçildi. Salatavia Jamal'ın ustabaşı da kendisini birçok Kachalyk evinin ait olduğu Sesano ailesinin bir üyesi olarak görüyordu.

1821'den 1843'e kadar olan dönemde, Kafkas Savaşı sırasında Sesano, pomachert-Khadzhi (Vokkha Khyazha) döneminde Çeçenya'daki direniş merkezlerinden biri oldu. Kumuk kökenli Müslüman ilahiyatçı Tashev-Khadzhi ve 1828'den beri Shamavit yne naturel'in en önemli imamlarından biri. Taip temsilcisi Sesana'nın desteğiyle sırasıyla igam Dat l Gamzat-bek Gotsatlinsky ve Shamil Gimrinsky'nin görevine aday gösterildi. 1835'e gelindiğinde, Tashev-Khadzhi etkisini genişletti ve önemli sayıda Ksky köyünü dikkate aldı. Sesanoy taip temsilcilerinin dini sistem ve ulusal kurtuluş hareketinin fikirlerinin etkisi ve aktif desteği, Tashev-Khadzhi'nin Sesano köyündeki ana karargahının seçimini etkiledi. Tashev-Khadzhi'nin günümüzdeki dini eserlerinin el yazması koleksiyonlarının çoğu, taip Sesanoy'un bir temsilcisi olan Ürdün'deki bir Çeçen yerleşimcinin elinde bulundu.

Tashev-Khadzhi Bayrağı (Sesano köyünün Bayrağı)

Tashev-Khadzhi'den ilk söz, Baron A. A. Rosen'in Savaş Bakanı A. I. Chernyshev'e verdiği 16 Ağustos 1834 tarihli askeri raporunda yapıldı ve onun önderliğindeki dağlıların silahlı ayaklanması hakkında ilk bilgi 10 Haziran 1835'e atıfta bulunuyor. . Tashev-Khadzhi, Çeçenya topraklarında savaşa hazır bir ordu ve gerekirse milisler için toplanma noktaları olan Sayasan'dan Ustrada-ovla'ya (bugünkü Argun ) küçük garnizonlarıyla bir dizi tahkimat kurdu. büyük kuvvetlerin konuşlandırılması. Tashev-Khadzhi, saldırılarıyla Çeçenya'daki ve komşu Dağıstan sınırındaki çarlık birliklerinin tüm hatlarını sürekli rahatsız etti. [5]

1839 baharında, Rus komutanlığı Çeçenya'nın dağlık bölümünü yatıştırmak için bir sefer düzenledi. General P. H. Grabbe, keşif gezisine komuta etmekle görevlendirildi. Toplam kuvvetler 10 tabur, 5 yüz Kazak, 6 hafif ve 8 dağ topu ve 4 Kazak topçu silahından oluşuyordu.

Başlangıçta Grabbe, Şamil'in müttefiki Tashav-Khadzhi Endireevsky'yi yenmek ve ardından Şamil'in kendisine karşı hareket etmek için Çeçenya'ya dönmeye karar verdi. Müfrezenin performansı 9 Mayıs'ta planlandı; Konuşmadan önce Grabbe, müfrezeye askerleri cesaretlendirmeye çağırdığı, kadınların ve çocukların bağışlanmasını kesin olarak emrettiği ve Rus silahlarının başarısına olan güvenini ifade ettiği bir emir verdi. Sefer için tüm hazırlıklar Grabbe tarafından gizlice yapıldı ve aniden Ahmet-Tala yolundaki Tashav-Khadzhi tahkimatına yaklaşmayı başardı. Grabbe'nin emriyle kale yakıldı. Kaleden dağlılar kaçmayı başardılar ve kısa süre sonra yandaşlarını en yakın komşu sakinlerden topladılar. Dağlılar ormanın yoğunluğu tarafından gizlenirken, Albay Labinsky komutasındaki Grabbe ordusunun öncüsü açık bir ovada bulunuyordu ve dağlılar tarafından aralıksız saldırılara maruz kalıyordu. Grabbe, düşmanı mevziden uzaklaştırmak için ana kuvvetlerle birlikte önden saldırmak üzere hareket etti ve tüm süvarileri ormanın etrafına gönderdi. Grabbe'nin ordusu Balansu (en yakın İçkerya köyü) yakınlarında konuşlanmıştı. Ertesi gün, 11 Mayıs, Grabbe müfrezesini tekrar İçkeryalıların ülkesine taşıdı; Karşılaştığı tüm köyleri ateşe veren Grabbe, 12 Mayıs'ta Tashav-Khadzhi Endireevsky'nin ana güçlerinin bulunduğu Aksai Nehri kıyısındaki Sesano köyünü işgal etti ve dağcıları ikinci bir yenilgiye uğrattı. Grabbe'nin planının ilk kısmı bu şekilde başarıyla uygulandığında, birliklere oradan Şamil'e taşınmak için Vnepnaya kalesine dönmelerini emretti.

Tashev-Khadzhi 1839 tahkimatı ile Sayasan Haritası [6]

1842 yılında Grabbe St. inatçı düşmanlar. 30 Mayıs 1842'de Dağıstan alayının topçularının bir parçası olan üç taburu daha çeken Grabbe, Aksai Nehri geçidinden yukarı, Shuane ve Dargo köylerine, 10 bine kadar silahlı ve 24 kişiyle taşındı. silahlar. Birliklerle birlikte, birkaç mil boyunca uzanan ve korunması için müfrezenin neredeyse yarısını gerektiren büyük bir konvoy vardı, bu nedenle tüm sütunun savaşta çok zayıf olduğu ortaya çıktı. İlk gün Grabbe sadece 7 verst yaptı ve 31'inde yolu tamamen bozan şiddetli yağmur başladı, aynı zamanda müfrezeyle sürekli bir çatışma başlatan çok sayıda dağcı çetesi ortaya çıktı; ve 12 verst daha gittikten sonra Grabbe durmak zorunda kaldı. Mesquite - Betty-Mokhk - Sesano auls hattı boyunca, Grabbe müfrezesi, dağlıların küçük müfrezelerinin cüretkar saldırılarına maruz kalıyor. Grabbe müfrezesinde zaten yüzlerce yaralı vardı, daha fazla ilerlemenin imkansızlığı aşikar hale geldi; bu nedenle 2 Haziran gecesi Grabbe aynı yol boyunca geri çekilme emri verdi. Müfrezenin kritik durumunu gören Çeçenler, ona her yönden saldırdılar, konvoyu, silahları ve hatta insanları dövdüler. Son olarak, 4 Haziran'da Grabbe, müfrezeyi Gerzel-aul'a götürdü, 60 subay ve 1.700 alt rütbe kaybetti; ayrıca bir alet ve neredeyse tüm yiyecek ve erzakları kaybetti.

1935'ten 1944'e ve ardından 1957'den 1961'e kadar Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Sayasanovskiy bölgesinin idari merkeziydi. 1944'ten 1957'ye kadar olan dönemde Dağestan Ritlyabsky bölgesinin idari merkeziydi.

1944'te Çeçenlerin ve İnguşların sürgün edilmesinden ve Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kaldırılmasından sonra, Sesano köyünün adı Ritlyab [7] olarak değiştirildi ve nüfusu komşu Dağestan'dan [8] geldi.

10 Nisan 1957 tarihli RSFSR Yüksek Sovyeti Başkanlığı kararnamesi ile Sesano köyü eski adına iade edildi.Şablon:Население

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde Şeyh - Çeçenya İmamı Tashu Khadzhi Sayasanovsky'nin ( Chechen: Воккха Хьажи ) [9] .

Ziyarat Tashu-Khadzhi Sayasanovsky

Köyde bir de tuğla cami bulunmaktadır.

Sayasan köyü camii

arkeolojik keşifler[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 yılında, Sayasan sakinlerinden Hamid Abdulmazhidov , köyde belirli bir yaratığın fosilleşmiş kalıntılarını buldu. Daha sonra kalıntıların 10 milyon yıl önce bölgede yaşamış bir balinaya ait olduğu ortaya çıktı [10] . Daha önce bilinmeyen bu balina türü, adını Sayasan köyünden almıştır: "Vampalus sayasanicus" .

Sanatta[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çeçenya Halk Sanatçısı Ali Dimaev'in repertuarında "Sesan-Yurt" [11] şarkısı yer alıyor.
  • Vakha Akhmatkhanov "Sesnara mukam" [12] adlı eseri yarattı.

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Даймохк. Нохчийн Маттахь Яртийн Цӏерш (нохчийн). — Грозный, 2015.

Köyün fotoğrafları[değiştir | kaynağı değiştir]

notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "43°03'05.8"N 46°18'10.9"E · Ножай-Юртовский р-н, Чеченская Респ., Россия, 366223". 43°03'05.8"N 46°18'10.9"E · Ножай-Юртовский р-н, Чеченская Респ., Россия, 366223 (Rusça). Erişim tarihi: 2023-02-13. 
  2. ^ Даймохк 2015.
  3. ^ "Саясановская сельский округ (сельсовет)* (Ножай-Юртовский район)". 2012-02-11 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-05-18. 
  4. ^ "Карта Чечни". artofwar.ru (Rusça). 2012-03-08 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2020-10-04.  Объём 8 МБ.
  5. ^ "Ташу-Хаджи Саясанский и его деятельность в Чечне в 30-е годы XIX века". АН ЧР (Rusça). 2019-12-10. 2021-01-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2020-10-05. 
  6. ^ "Описание военных действий 1839 года в Северном Дагестане". runivers.ru. Erişim tarihi: 2023-05-02. 
  7. ^ Карта Дагестанской АССР, масштаб 1:400000. — М.: ГУГК, 1947.
  8. ^ "Потери вооруженных сил России и СССР в вооруженных конфликтах на Северном Кавказе (1920—2000 годы)". Демоскоп Weekly (Rusça). 2001. 2010-12-15 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2020-10-05. 
  9. ^ "Ташев-Хаджи". Википедия (Rusça). 2023-05-01. 
  10. ^ "Научная сенсация в Чечне: местный житель раскопал кости одного из древнейших существ". stav.kp.ru (Rusça). 2012-10-24. Erişim tarihi: 2023-05-01. 
  11. ^ YouTube'da Али Димаев, Сесан-Юрт
  12. ^ "Чеченский Фольклор - Сеснара мукъам / Chechen folklore - Melody from Chechen-Aul" (Rusça). Erişim tarihi: 2023-02-13.