Kuşadası Körfezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuşadası Körfezi, Türkiye'de Ege Denizi kıyılarında yer alan körfez.Kuşadası Körfezi kıyılarında saat yönünde, Seferihisar, Menderes, Selçuk (İzmir), Kuşadası (Aydın) yerleşmeleri bulunur.

Kuşadası Körfezi, güneyinde Dilek Yarımadası ile Sisam Adası, kuzeyinde Doğanbey Burnu arasında uzanan derin bir girinti oluşturur. Anadolu Levhasının kuzey-güney yönlü tektonik baskı doğu-batı uzantılı horst-graben sistemini oluşturmuştur. Ege Denizi’ndeki körfezler çöküntü (graben) alanlarının denize ulaşan kısımlarıdır.[1] Kuşadası Körfezi 1042 m derinliği ile Ege Denizinin en derin körfezidir.[2] Hilal şekilli körfezin orta kısmındaki çıkıntı üzerinde Kuşadası şehri yer alır.

Körfezin güneyinde Kadıkalesi kalıntıları yer alır. Kale antik liman Anaia’yı koruma amaçlı yapılmış bir Bizans eseridir.[3]

Körfez çevresinde Efes harabeleri, Meryem Ana Evi gibi tarihi, kumsallar gibi doğal özellikler çok miktarda turist çeker. Tusan, Otuzbirler, Kadınlar Denizi, Akyar, Aslan Burnu, Sümerbank, Yavan Su, Ilıca Burnu, Karaova, İçmeler, Güzelçamlı, Aydınlık, Karasu, Kabaklıburun, İlyas Ağa, Tavşanburnu, Dipburun körfez çevresindeki önemli plajlardandır.

Panorama[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuşadası Limanı ve Körfezi
Kuşadası Limanı ve Körfezi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ DAL, Neslihan (2008). "Kuşadası'nda Kıyı Kullanımı ve Turizmin Çevresel Etkiler Üzerine Yerel Halkın Tutumları". dergipark.ulakbim.gov.tr. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  2. ^ ŞENOL, Serdar Gökhan (2006). "Güney Ege Denizi (Çeşme-Antalya Arası) Adaları Flora ve Vejetasyonu". tez.yok.gov.tr. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  3. ^ GÜNEY, İsmet (2016). "Turizm Alanlarının Yaşam Döngüsü Üzerine Bir Araştırma: Kuşadası Örneği". tez.yok.gov.tr. 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017.