Kopyalanmamış

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kopyalanmamış
(FransızcaLa reproduction interdite)
Sanatçı René Magritte
Yıl 1937
Konum Boijmans Van Beuningen Müzesi, Rotterdam

Kopyalanmamış (FransızcaLa reproduction interdite), Belçikalı sürrealist René Magritte'in bir resmidir. Şu anda Rotterdam'daki Boijmans Van Beuningen Müzesi'ne aittir.

Bu resim, şair ve Magritte'in hamisi Edward James tarafından yaptırılmıştır ve yüzü tasvir edilmese de James'in bir portresi olarak kabul edilir.[1] Bu resim, Magritte tarafından James'in Londra'daki evinin balo salonu için yapılmış, diğer ikisinin The Red Model (1937) ve Time Transfixed (1938) olduğu üç resimden biridir.[2][3]

Eser, bir aynanın karşısında duran bir adamı tasvir etmektedir, ancak şömine rafındaki kitabın aynadaki yansıması doğru çizilmişken, adamın aynadaki yansımasında arkası gözükmektedir.

Diğer eserlerle bağlantıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şömine rafının üzerindeki kitap, Edgar Allan Poe'nun 1838 tarihli Nantucketlı Arthur Gordon Pym'in Öyküsü adlı romanının (FransızcaLes aventures d'Arthur Gordon Pym) eskimiş bir kopyasıdır. Poe, Magritte'in en sevdiği yazarlardan biriydi ve eserinde yazara başka göndermeler de yapmıştır. Örneğin, 1938 tarihli The Domain of Arnheim tablosunun başlığı, Poe'nun 1847 tarihli aynı adlı kısa öyküsünden alınmıştır.[4]

Magritte, Edward James'in The Pleasure Principle (1937) adlı başka bir portresini yaptı. James'i bir masada otururken önden tasvir ediyor, ancak yüzü bir kamera flaşının ürettiği gibi parlak bir ışıkla gizleniyor.[5][6]

1977'de Graham Hughes, Roger Daltrey'in üçüncü solo albümü One of the Boys'un kapak resmi olarak resme atıfta bulundu.

Per Petterson'ın 2003 tarihli Atları Çalmak adlı romanında, başkahraman Trond, kötü bir rüyanın ardından tabloya gönderme yapıyor: "Anladım ki bu dünyada en çok korktuğum şey, Magritte'in tablosunda aynada kendine baktığında sadece kafasının arkasını tekrar tekrar gören adam olmakmış."

Tablonun kabaca rekreasyonları, David Koepp'in 2004 yapımı Secret Window filminde, Richard Ayoade'nin 2013 yapımı The Double filminde ve Jordan Peele'nin 2019 yapımı Us filminde yer aldı. Resmin bir reprodüksiyonu, Bernard Queysanne ve Georges Perec'in Uyuyan Adam'ında birçok kez görülür. Ayrıca 2014 Alman filmi Who Am I'da yer almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Calvocoressi, Richard, Magritte. Phaidon, London, UK (1984)
  2. ^ Calvocoressi, pg. 102.
  3. ^ "Object Information | The Art Institute of Chicago". 23 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  4. ^ "Magritte and Poe: Strange Brew". Matteson Art. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2012. 
  5. ^ Paquet, Marcel, Magritte. Taschen (2006), Koln, Germany, pg. 79.
  6. ^ The Pleasure Principle (Portrait of Edward James) 9 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., by René Magritte. 1937. Oil on canvas. 79 × 63.5 cm. Edward James Foundation, Chichester, UK.