Konya Hukuk Mektebi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konya Hukuk Mektebi
Etkinlik1 Mart 1908–15 Mart 1919
TürHukuk Mektebi
Bağlılıkİstanbul Darülfünun
KonumKonya, Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu

Konya Hukuk Mektebi, 1908 ile 1919 tarihleri arasında Konya'da faaliyet gösteren hukuk mektebidir. Konya'da bir üniversite kurma planının ilk aşaması olarak kurulmuş, ancak 1. Dünya Savaşı'ndan kaynaklanan sebeplerle 1919'da kapatılmıştır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1907 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun tek hukuk okulu İstanbul Hukuk Mektebi'ydi. Tek bir mektebin ihtiyaca yeterli olmaması ve müstantık (sorgu hakimi) ve hakim yetiştirilmesi için Selanik, Halep, Beyrut ve Konya'da birer hukuk mektebi açılması konusunda 10 Eylül 1907 tarihinde bu dört vilayete tezkire gönderilmişti. Halep'te kurulması planlanan okul daha sonra ani bir kararla Bağdat şehrine açılmıştır. Bu tezkire üzerine Konya'da Mevlana Müzesi yakınındaki Sedirler mahallesinde, bugün Koyunoğlu Müzesi civarına düşen ve Çelebi Konağı diye bilinen büyük bir konak tahsis edilmişti. Mektebin açılış töreni Konya vilayeti ileri gelenlerinin de katılımıyla 1 Mart 1908 cumartesi günü yapılmıştır. Mektebin ilk müdürlüğüne Meclis-i Maarif üyesi Emrullah Efendi getirilmiştir. Mecelle ve usul-i fıkh muallimi Yalvaçlı Ömer Vehbi Efendi, Fıkıh ve ahkâm-ı evkâf muallimi Sivaslı Ali Kemali Efendi, hukuk-u ferâiz muallimi Şeyhzâde Ahmed Ziyâ Efendi, Mecelle muallimi Mehmed Vehbi (Çelik) Efendi öğretim kadrosundan bazı kişilerdir. Mektep 12 Ekim 1909'de Sanayi Mektebi (daha sonra Erkek Sanat Enstitüsü) binasına nakledilmiştir. Mektepten Konya'da bulunduğu on bir yıl zarfında 134 öğrenci mezun olmuştur. Selanik ve Bağdat'ın düşman tarafından işgal edilmesiyle bu iki vilâyetteki hukuk mekteplerinin talebe ve muallimlerinden bir kısmı Konya Hukuk Mektebi'ne, diğer bir kısmı da İstanbul Hukuk Mektebi'ne nakledilmiştir. Mektep, I. Dünya Savaşı ve Mondros Mütarekesi ardından yaşanan sıkıntıların arasında 15 Mart 1919 tarihinde kapatılmıştır.[2][3]

Mektep Müdürleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanınmış mezunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yılmaz, Yasin. "Konya Hukuk Mektebi (1908-1919) – Hukuk Kitaplığı". 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  2. ^ Dr. Ekrem Buğra Ekinci. "Konya Hukuk Mektebi ve Osmanlılarda Hukuk Öğrenimi" (PDF). 26 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014. 
  3. ^ Mehmet Ali Uz. "Osmanlı Döneminde Hukuk Mekteplerinin Açılması ve Konya Mekteb-i Hukuk". 27 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2014.