İçeriğe atla

Konstantin Șerban

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konstantin Șerban
Eflak prensi
Hüküm süresi19 Nisan 1654 - 26 Ocak 1658
Önce gelenMatei Basarab
Sonra gelenIII. Mihnea
Boğdan prensi
(1. saltanatı)
Hüküm süresiKasım 1659
Önce gelenGeorge Ghica
Sonra gelenȘtefăniță Lupu
Boğdan prensi
(2. saltanatı)
Hüküm süresi31 Ocak - Şubat 1661
Önce gelenȘtefăniță Lupu
Sonra gelenȘtefăniță Lupu
Ölüm1682
BabasıRadu Șerban
DiniDoğu Ortodoks Kilisesi

Konstantin Șerban (? - 1682), Radu Șerban'ın gayrimeşru oğlu olarak 1654 ve 1658 yılları arasında Eflak prensi olmuştur. Geleneklere göre evlilik dışı doğması Konstantin'in prens olmasına engel olmamıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Konstantin Șerban'ın prenslik döneminde Seymen paralı askerlerinin isyanı patlak verdi (1655). Konstantin Şerban bu meseleyle başa çıkabilmek için Erdel prensi II. György Rákóczi ile ittifak kurdu.

1656 yılında Prens Șerban, Curtea de Argeş Katedrali'nin örnek alınarak, ancak daha büyük ve daha sade olan Bükreş Metropolitan Katedrali'nin (günümüzde: Patrikhane) inşa edilmesini emretti. Onun onuruna, kiliseye Doğu Ortodoks Azizleri I. Konstantin (adaşı) ve Helena koruyucu ilan edildi. 1658 yılında, düşmanı III. Mihnea'nın konaklamasını engellemek için kendi şehrini ateşe vermiştir.

1657'de Bâb-ı Âli tarafından tahttan indirildi; yine de Konstantin Şerban, Rákóczi'nin yanında savaşmaya devam etti, Boğdan'daki Osmanlı varlığını sarsmayı başardı ve iki farklı zamanda (1659 ve 1661'de) kısa süreliğine Yaş'da tahta çıktı. Halepli Paul, Osmanlı müdahalesi sırasında Eflak'ın perişan halini, kırsal nüfusun Güney Karpatlar'a ("Eflaklıların ihtiyaç duyduklarında sığınmaya alışkın oldukları yer") kaçışını anlatarak belgelemiştir.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

2. Radu Șerban
1. Konstantin Șerban
3. (gayrimeşru) metres

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gheorghe I. Brătianu, Sfatul domnesc şi Adunarea Stărilor în Principatele Române, Bucharest, 1995
  • Constantin C. Giurescu, Istoria Bucureștilor. Din cele mai vechi timpuri pînă în zilele noastre, Bucharest, 1966, p. 73-75

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]