Komiser (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Komiser
Film poster (1987)
YönetmenAleksandr Askoldov
SenaristAleksandr Askoldov
Hikâye (eser)Aleksandr Askoldov
Uyarlama"In the Town of Berdichev"
Vasily Grossman
OyuncularNonna Mordyukova
MüzikAlfred Shnitke
Görüntü yönetmeniValeri Ginzburg
StüdyoGorky Film Studio
CinsiSinema filmi
RenkSiyah Beyaz
Yapım yılı1967
Süre110 dk.
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça

Komiser (RusçaКомиссар, translit. Komissar) 1967 yapımı Vasily Grossman'in kısa hikâyesi "Berdichev şehrinde" (В городе Бердичеве) esinlenen bir Sovyet filmidir. Ana karakterler olan Rolan Bykov ve Nonna Mordyukova aynı zamanda People's Artist of the USSR filminde oynamıştır. Gorky Film Stüdyolarında yapılmıştır.

Maxim Gorky bu kısa hikâyeyi Rus İç Savaşı ile ilgili en iyi örneklerden biri olarak kabul etti ve genç yazarın kendini edebiyeye adaması için teşvik etti. Ayrıca, Mikhail Bulgakov, Boris Pilnyak ve İshak Babel 'den de ilgi çekti.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rus İç Savaşı (1918-1922) sırasında, Kızıl Ordu'daki süvari bir kadın komiseri Klavdia Vavilova (Nonna Mordyukova) kendisinin hamile olduğunu fark eder. Çocuğu doğuncaya kadar eşi, kayınvalidesi ve altı çocuğu olan zavallı bir Yahudi demircisi Yefim Magazannik'in (Rolan Bykov) ailesiyle birlikte kalmaya mecbur kalır. İlk başta, hem Magazannik ailesi hem de "Madame Vavilova" diye adlandırdıkları Klavdia Vavilova, bir çatı altında yaşamak istemezler, fakat yakında aile onlara karne ile verilen yiyeceklerini onunla paylaşırlar, sivil giysilerini hazırlarlar ve yeni doğan oğluyla birlikte ona yardım ederler. Vavilova annelik, sivil yaşam ve yeni arkadaşlarla tanışır.

Bu arada, cephe kasabaya daha da ilerledi ve Yahudiler, Kızıl Ordu tarafından geri çekildiğinde Beyaz Ordusu tarafından bir katliam bekliyorlar. Vavilova onları bir Komünist rüyası ile teselli etmeye çalışır: "Bir gün insanlar barış ve uyum içinde çalışacak", ancak hayal yaklaşan dünya savaşında Yahudilerin kaderi ile ilgili bir vizyonla kesilir. Ordunun yanına yeniden girmek için orduya katılır ve yeni doğan çocuğunu geride bırakır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nonna Mordyukova
  • Rolan Bykov
  • Lyudmila Volynskaya
  • Vasily Shukshin
  • Raisa Nedashkovskaya

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vasily Grossman, tr. Robert Chandler et al., The Road (Random House, 2010: ISBN 1-59017-361-9), p. 8.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]