Kolalı Dokuz Kardeş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kolalı Dokuz Kardeş (Gürcüce: ცხრა ძმა კოლაელი), Gürcü Ortodoks inancına göre pagan inancından bir aileye mensup dokuz kardeş Hristiyanlık inancını benimsediği için anne-baba tarafından taşlanarak öldürülmüştür. Bu olay bugün Türkiye sınırlarında bulunan Kola bölgesinde meydana gelmiş ve bundan dolayı bu dokuz kardeş "Kolalı Dokuz Kardeş" olarak anılmıştır.[1]

Anlatıya göre Kola vadisinde bulunan bir köyde asıl olarak paganlar yaşıyormuş. Bununla birlikte bir kilise de bulunuyormuş. Akşam saatlerinde kilisenin çanı çalınca Hristiyanlar toplanıp ibadet ediyorlarmış. Hristiyan olmayan Kolalı çocuklar kilisede okunan ilahileri severek dinliyor, ama akranı olan Hristiyan çocukları onları kiliseye sokmuyor, kiliseye girebilmeleri için Hristiyan olmaları gerektiğini söylüyorlarmış. Kolalı çocuklar Hristiyan olmaya karar verirmişler ve rahip soğuk bir kış gecesi ırmak kıyısında onları vaftiz etmiş. Yeni Hristiyan olan çocuklar devamlı diğer Hristiyanlarla birlikte olmak istemişler. Bu da çocukların pagan anne ve babasını öfkelendirmiş. Anne-baba çocukları ne tehditle ne de tatlı dille bundan vazgeçirebilmişler. Sonunda bir kuyu kazmışlar ve çocuklarını bu kuyuda taşlayarak öldürmüşler. Ölen çocukların, üzerine böğürtlen çalıları atarak burada gömmüşler.[2]

Gürcü tarihçi ve arkeolog Ekvtime Takaişvili'nin 1907 yılında verdiği bilgiye göre bu olay, Kura Nehri'nin başlangıcı olan ve o tarihte "Ayazma" olarak adlandırılan çoşkun bir pınarın olduğu yerde geçmiştir. Takaişvili'nin Göle bölgesinde bulunduğu bu tarihte, bu pınarın başında taştan inşa edilmiş olan kilisenin yıkıntıları mevcuttu.[3] Göle ilçesine bağlı Çobanköy'ün sınırları içinde kalan bu kilise günümüzde tamamen ortadan kalkmıştır.[4]

Kolalı Dokuz Kardeşi'n öldürülmesi üzerine hagiografik anlatıda, yeni yayılmaya başlayan Hristiyanlık ile bölgede birkaç yüzyıldır yerleşmiş halde olan pagan inancı arasındaki mücadele dile getirilmiştir. Bu mücadele, sonradan aziz ilan edilen kardeş dokuz çocuğunun eziyet edilerek öldürülmesiyle sonuçlanmıştır. Kolalı Dokuz Kardeş üzerine 10. yüzyılda yazılmış elyazması hagiografik eser 19. yüzyılın sonlarında Aynaroz'daki Gürcü kilisesinde bulunmuştur.[5]

Gürcü Ortodoks inancına göre, Guaram, Adarnase, Bakar, Vaçe, Bardzim, Daçi, Cuanşer, Ramaz ve Parsmani adını taşıyan dokuz kardeşin anne ve baba tarafından öldürülmesi 6. yüzyılda meydana gelmiştir. Bu dokuz çocuk Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından aziz kabul edilmekte, 22 Şubat ile 6 Mart günleri anılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""6 მარტი – ცხრა ძმა კოლაელთა მოხსენიება" (6 Mart - Kolalı Dokuz Kardeşi Anma Günü)". 5 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2022. 
  2. ^ "Svetlana Barbakadze - 20. Yüzyılda Gürcü Edebiyatının İngilizceye Çeviri Sorunları (Gürcüce), Tiflis, 2018, s. 66" (PDF). 8 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  3. ^ "Ekvtime Takaişvili, 1907 Yılı Kola-Oltisi ve Çangli'de Arkeolojik Araştırmalar Gezisi (Gürcüce), Paris, 1938, s. 9". 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2021. 
  4. ^ Tao-Klarceti - Tarihsel ve Kültürel Anıtlar Kataloğu (Gürcüce), (Editör) Buba Kudava, (Yazarlar) Nestan Bagauri, Zurab Batiaşvili, İrma Beridze, Buba Kudava, Nikoloz Jğenti, Goça Saitidze, Natia Hizanişvili, 2018, Tiflis, s. 180, ISBN 9789941478178.
  5. ^ "Svetlana Barbakadze - 20. Yüzyılda Gürcü Edebiyatının İngilizceye Çeviri Sorunları (Gürcüce), Tiflis, 2018, s. 65, 68" (PDF). 8 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Eylül 2022.