Kiss of Fire (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Kiss of Fire"
Billy Eckstine Tango
Kaydedilme1952
Dilİngilizce (1903 tarihli özgün beste: İspanyolca "El Choclo", enstrümantaldi)
Süre2:33
YazarLester Allen ve Robert Hill (İngilizce sözler)
BesteciAngel G. Villoldo
Cover versiyonları
Georgia Gibbs, Louis Armstrong, Tony Martin, Caterina Valente, Ray Conniff, Connie Francis,Nat King Cole, Ayten Alpman

Kiss of Fire, Arjantinli müzisyen Angel G. Villoldo'nun 1903'te bestelediği tango parçası El Choclo 'nun İngilizce versiyonudur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1868-1919 tarihleri arasında yaşamış Arjantinli müzisyen Angel G. Villoldo'nun 20. yy'ın hemen başlarında bestelediği bu tangonun özgün adı İspanyolca mısır koçanı anlamına gelen El Choclo idi. Bu ad söylentiye göre Villoldo'nun bağlantısı olduğu gece kulübünün patronunun lakabıydı. İlk kez 1903 yılında Buenos Aires'te seslendirildi. Kısa sürede ülke çapında popüler olan bu tangonun başlangıçta sözleri yoktu. Bu enstrümantal haliyle dans orkestraları tarafından özellikle de Arjantin'de birçok kez plağa alındı.

1947 yılında başka bir Arjantinli müzisyen olan Enrique Discépolo bu tango'ya yeni İspanyolca sözler yazdı. 1952 yılına gelindiğinde Lester Allen ve Robert Hill El Choclo'ya İspanyolca orijinali ile alakası olmayan İngilizce sözler yazdılar ve bu versiyon alışılmadık bir biçimde orijinalinden daha iyiydi ve parçanın dünya çapında tanınmasında etkili oldu. Parçanın adı da artık "Kiss of Fire" olmuştu. Şarkının İngilizce adı "ateşten öpücük" veya "ateşli öpüşler" anlamına gelmektedir. O yıl Georgia Gibbs'in plağa kaydettiği parça 7 hafta boyunca müzik listelerinde 1 numaradan inmedi. 1952'den başlayarak birçok ünlü şarkıcı parçayı seslendirdi. Billy Eckstine, Tony Martin, Toni Arden, Louis Armstrong ve Guy Lombardo'nun yaptığı cover'lar en çok tanınanlar arasındadır. Türkiye'de de Ayten Alpman, Seni Unutmak İstiyorum adıyla parçayı Türkçe olarak seslendirmişti.

Parçayı Seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının özgün versiyonu "El Choclo"nun partisyonları.

Sinema'da Kiss of Fire[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.birzamanlar.net/ 14 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Aranjmanlar alt başlığında

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]