Kingsman: Gizli Servis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kingsman: The Secret Service sayfasından yönlendirildi)
Kingsman: Gizli Servis
Kingsman: The Secret Service
Filmin özgün afişi
YönetmenMatthew Vaughn
YapımcıAdam Bohling
David Reid
Matthew Vaughn
SenaristJane Goldman
Matthew Vaughn
UyarlamaMark Millar ve Dave Gibbons'ın The Secret Service çizgi romanı
OyuncularColin Firth
Samuel L. Jackson
Mark Strong
Taron Egerton
Michael Caine
MüzikHenry Jackman
Matthew Margeson
Görüntü yönetmeniGeorge Richmond
KurguEddie Hamilton
Jon Harris
StüdyoMarv Films
Cloudy Productions
Shangri-La Entertainment
TSG Entertainment
Dağıtıcı20th Century Fox
Çıkış tarih(ler)i13 Aralık 2014 (2014-12-13) (Butt-Numb-A-Thon)
29 Ocak 2015 (Birleşik Krallık)
13 Şubat 2015 (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre129 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe$81 milyon[1]
Hasılat$406,9 milyon[1]
Devam filmiKingsman: Altın Çember

Kingsman: Gizli Servis (İngilizce özgün adıyla Kingsman: The Secret Service), yönetmenliğini Matthew Vaughn'un üstlendiği, Dave Gibbons ve Mark Millar'ın The Secret Service adlı çizgi romanından uyarlanan casusluk, aksiyon ve komedi türlerindeki 2014 yapımı Amerikan-Britanya filmi. Başlıca rollerinde Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Taron Egerton ve Michael Caine'in rol aldığı film, potansiyel bir gizli ajan olan Gary "Eggsy" Unwin'in eğitim sürecini ve bu süreçte yaşananları konu almaktadır.

İlk gösterimi 13 Aralık 2014'te, Butt-Numb-A-Thon sırasında yapılan film;[2] Birleşik Krallık'ta 29 Ocak, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 13 Şubat 2015 tarihinde gösterime girdi. $81 milyona mal olan film, dünya çapında $406 milyonun üstünde gelir elde etti ve Vaughn'un o döneme kadarki en çok hasılat yapan filmi oldu.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1997'de Orta Doğu'daki bir görev sırasında, henüz deneme sürecindeki gizli ajan Lee Unwin, üstü Harry Hart'ı bir patlamadan korumak için kendini feda eder. Lee'nin ölümünden kendini sorumlu tutan Hart, Londra'ya dönerek, Lee'nin dul eşi Michelle ve küçük oğlu Gary "Eggsy"ye acil yardım numarası kazınmış bir madalya verir.

On yedi yıl sonra, Eggsy, hem jimnastik hem de parkur atlama zekasına ve yeteneklerine rağmen Kraliyet Deniz Piyadeleri eğitimini bırakmış, basmakalıp, spor giyimli anti-sosyal alt sınıf bir gençtir. Bir araba çaldığı için tutuklanan Eggsy madalyanın arkasındaki numarayı arar. Hart hemen tahliyesini ayarlar ve Birinci Dünya Savaşı'nda varislerini kaybeden ve paralarını dünyayı korumak için koyan İngiliz seçkinleri tarafından kurulan özel bir istihbarat servisi olan Kingsman'ın üyesi olduğunu açıklar; örgütün adı, onları üsleri için bir paravan olarak kullandıkları Savile Row'da giydiren terzi dükkânından gelmektedir. "Galahad" kod adlı Hart, ajan "Lancelot"un, üniversite profesörü James Arnold'u kaçıranlardan kurtarmaya çalışırken suikastçı Gazelle tarafından öldürüldüğü için boş bir pozisyonun mevcut olduğunu açıklar. Eggsy, Hart'ın yeni ajan adayı olur.

Kingsman'ın teknik destek operatörü "Merlin", Profesör Arnold'un hiçbir şey olmamış gibi çalıştığını keşfeder. Hart, onu Imperial College London'da sorgulamaya çalışır, ancak Profesör Arnold'un boynundaki bir mikroçip patlar ve onu öldürür. Patlama sinyali, dünyadaki herkese ücretsiz hücresel ve İnternet bağlantısı sağlayan SIM kartlar sunan bir İnternet milyarderi ve hayırsever olan Gazelle'in işvereni Richmond Valentine'a ait bir tesise kadar izlenir. Milyarder hayırsever kimliğine bürünen Hart, Valentine ile yüz yüze tanışır.

Diğer adaylar, sadece Eggsy'nin arkadaş olduğu bir aday olan Eggsy ve Roxy kalana kadar Merlin tarafından yürütülen tehlikeli eğitim testleriyle tek tek elenirler. Eggsy, eğitim sürecinde yetiştirdiği bir köpek yavrusunu vurarak son testi tamamlamayı reddeder ve Roxy'ye yeni "Lancelot" adı verilir. Hart, Valentine'ın Kentucky'deki belirsiz bir nefret grubunun kilisesiyle bağlantısını öğrenir ve video alıcı-verici içeren gözlük takarak oraya gider. Eggsy dışardan olanı biteni izlerken, Valentine kilisedeki SIM kartları etkinleştirerek cemaatçilerin ve Hart'ın ölümcül bir şiddete dönüşmesine neden olan bir sinyali tetikler. Hart'ın casusluk eğitimi sayesinde hayatta kalan tek kişi olarak kalır. Kilisenin dışında Valentine, Hart'ı yüzünden vurmadan önce neler olduğunu açıklar ve ardından onu öldürür.

Eggsy, Kingsman karargahına geri döner ve Kingsman'ın lideri Chester "Arthur" King'in boynunda tıpkı Profesör Arnold'unki gibi bir yara izi olduğunu fark eder. King, Valentine'in "nörolojik dalgasını" uydu ağı aracılığıyla dünya çapında iletmeyi planladığını ve bunun sonucunda insan ırkının çoğunun "yok edilmesinin" küresel ısınma yoluyla neslinin tükenmesini önleyeceğine inandığını ortaya çıkarır. Sadece Valentine'in seçtiği kişiler etkilenmeyecektir. King, Eggsy'yi zehirli bir içecekle öldürmeye çalışır, ancak Eggsy, el çabukluğuyla önceden zehirli bardağın yerini değiştirir.

Eggsy, Merlin ve Roxy, Valentine'ı durdurmak için yola çıkar. Roxy, Valentine'ın uydularından birini yok etmek ve ağı bozmak için yüksek irtifa balonları kullanır, ancak Valentine yenisini garanti eder. Merlin, Eggsy'yi Kral kılığına girdiği Sevgililer Günü üssüne uçurur. Eggsy, başarısız ve eski bir Kingsman olan Charlie Hesketh tarafından fark edilir ve hem Eggsy hem de Merlin'in köşeye sıkışmasına neden olur. Eggsy'nin önerisi üzerine Merlin, implante edilmiş çiplerin arıza emniyetini etkinleştirerek neredeyse herkesi bir çiple öldürür. Valentine sinyali harekete geçirerek dünya çapında bir pandemiyi tetikler. Eggsy, Gazelle'i öldürür ve Gazelle'in keskinleştirilmiş protez bacaklarından birini kullanarak Valentine'i öldürür, sinyali durdurur ve tehdidi sona erdirir. Daha sonra, Valentine'in kaçırdığı İsveç Veliaht Prensesi Tilde ile cinsel ilişkiye girer.

Artık yeni "Galahad" olan Eggsy, annesine ve üvey kız kardeşine tacizci üvey babasından uzakta yeni bir ev sunar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aday gösterildiği ve kazandığı ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kingsman: Gizli Servis'in veya kadrosundan herhangi bir ismin aday gösterildiği ve kazandığı ödüller aşağıdaki gibidir:[4]

Ödül Tören tarihi Kategori Aday gösterilen(ler) ve kazanan(lar) Sonuç
Empire Ödülleri 29 Mart 2015 En İyi Britanya Filmi Kingsman: Gizli Servis Kazandı
En İyi Çıkış Yapan Erkek Oyuncu Taron Egerton Kazandı
En İyi Gerilim Kingsman: Gizli Servis Kazandı
En İyi Çıkış Yapan Kadın Oyuncu Sophie Cookson Adaylık
Teen Choice Ödülleri 16 Ağustos 2015 Seçilen Film - Aksiyon Kingsman: Gizli Servis Adaylık
Seçilen Film - Çıkış Yapan Yıldız Taron Egerton Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Kingsman: The Secret Service". Box Office Mojo (İngilizce). 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 
  2. ^ Mendelson, Scott (24 Nisan 2015). "Good News/Bad News Of 'Kingsman: The Secret Service's $400M Milestone" (İngilizce). Forbes. 19 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 
  3. ^ "Matthew Vaughn". Box Office Mojo (İngilizce). 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 
  4. ^ "Awards for Kingsman: Gizli Servis (2014)" (İngilizce). Internet Movie Database. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]