Kent (kitap)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kent (İng. City) ABD doğumlu bilimkurgu yazarı Clifford D. Simak'ın en çok tanınan eserlerinden biri. Kitap, birbirinden ayrı dönemlerde geçen 8 öyküden oluşmaktadır. Bu öyküler belirli bir sırayla dünya üzerindeki yaşamın uzak gelecekteki durumunu anlatır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, günümüzden çok uzun zaman sonra, bugünkünden çok daha ileri zeka seviyesine sahip olan köpekler tarafından bir araya getirilen sekiz öyküden oluşan bir efsaneyi anlatır. Efsanenin genel konusu, insan türünün dünya üstündeki yerini diğer türlere bırakma sürecidir. Birinci öyküde, ulaşım imkanlarının gelişmesiyle birlikte kentlerin gittikçe boşalması ve insan kültürünün kırsal alanlara yayılması anlatılır. Diğer öykülerde bu süreç uzak geleceğe doğru ilerler.

Biçim[değiştir | kaynağı değiştir]

Her öykü, Giriş bölümünü kaleme alan kurgusal editörler tarafından yazılmış birer sunuşla başlar. Kitapta öyküler için "tale" ("masal") ifadesi kullanılır. Yakın bir gelecekte geçen birinci masaldan sonra her masal bir öncekinden oldukça uzun zaman sonrasını anlatır ve masallar ilerledikçe insanların dünya hayatındaki rolü gittikçe azalır.

Yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce orijinali Gollancz'ın SF Masterworks serisinde yer alan kitap, Kemal Baran Özbek tarafından Türkçeye çevrilmiş ve İthaki Yayınları tarafından yayınlanmıştır.