Kene (dizi, 1994)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kene
TürSüper kahraman
Komedi
Hiciv
Proje tasarımcısıBen Edlund
UyarlamaKene
Ben Edlund
BaşrolTownsend Coleman
Seslendiren(ler)Micky Dolenz (1994–95)
Rob Paulsen (1995–96)
Cam Clarke
Kay Lenz
Jess Harnell
BesteciDoug Katsaros
ÜlkeABD
Sezon sayısı3
Bölüm sayısı36
Yapım
Yönetici yapımcıJoe Bacall
Tom Griffin
C.J. Kettler
YapımcıHank Tucker
Gösterim süresi30 dakika (televizyon reklamları dâhil)
Yapım şirketiSunbow Entertainment
Graz Entertainment
AKOM
Fox Children's Productions
Dağıtımcı firma20th Century Fox Television (önceden)
Disney–ABC International Television (günümüz)
Yayın bilgileri
KanalFox Kids
Jetix
Yayın tarihi10 Eylül 1994 - 24 Kasım 1996

Kene (İngilizce adıyla The Tick), New England Comics'in hicivsel süper kahramanı Kene'nin Amerikan animasyon televizyon dizisi uyarlamasıdır. Dizi, 1994'ten 1996'ya kadar üç sezon boyunca Fox kanalının Fox Kids bloğunda yayınlandı, böylece karakter ana akım izleyici kitlesine tanıtılmış oldu.[1] Kene, çeşitli kanallar tarafından dağıtıldı ve bu şovun kült hayranlarının daha da artmasına sebep oldu. Dizi hem VHS hem de DVD olarak yayınlandı. 2001 yapımı canlı-çekim dizisi ve Amazon tarafından 2016 yapımı ikinci bir canlı-çekim aksiyon dizisi bulunmaktadır.

Kene ayrıca 2001'de Toonaholics Anonymous bloğunun bir parçası olarak Kanada'da Teletoon'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Jetix'te gösterildi. Dizi, 1995-1996 yılları arasında İngiltere'de BBC2'de çeşitli zaman aralıklarında yayınlandı.

2001'de The Walt Disney Company'in Fox Kids Worlwide'ı satın almasıyla dizinin mülkiyeti Disney'e geçti. Buna rağmen dizi Disney+'ta yer almamaktadır. Diğer yandan Disney'in ABD'deki diğer video akış hizmeti Hulu'dan izlenebilmektedir.[2][3][4]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kene, Reno, Nevada'daki Ulusal Süper Enstitü'de, süper kahramanların suçtan korumak için en iyi şehirlere atanacağı denemelerden geçmiş bir süper kahramandır. Seçmeleri geçtikten sonra yardımcı olarak üstlendiği Arthur adında eski bir muhasebeci ile arkadaş olduğu Şehir'e atanır.

Yarasa (Die Fladermaus), Amerikan Hizmetçisi (American Maid), Kanalizasyon Kestanesi (Sewer Urchin) ve diğer süper kahramanların yardımıyla, Kene ve Arthur, Şehri İskemlekafa Chippendale, Breadmaster, El Seed, Terör (The Terror) ve diğer kötü adamlara karşı korumaktadır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana seslendirme sanatçıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cam Clarke – Yarasa, Balık Çocuk, Johnny Polite
  • Townsend Coleman – Kene, Lav Adam, İnsan Yiyen İnek, Eyebrows Mulligan
  • Micky Dolenz – Arthur (Sezon 1), Kaptan Lemming
  • Jess Harnell – Kanalizasyon Kestanesi, Breadmaster (İkinci Hâli), İnsan Kurşun, Mighty Agrippa: Roman God of the Aqueduct, Speak, Sub-Human, Watt
  • Kay Lenz – Amerikan Hizmetçisi
  • Rob Paulsen – Arthur (Sezon 2 ve Sezon 3), Beyin Çocuk (İlk Hâli), Bukalemun, Kaptan Mucilage, Alın, Terör

Önemli ek seslendirme sanatçıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Susan Blu - Ses Yönetmeni
  • Art Vitello - Ses Yönetmeni (Sezon 1; 7-13.bölümler)

Geliştirme ve yapım süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Hala üniversitedeyken, Kene'nin yaratıcısı Ben Edlund, karakteri Kene karakterini temel alan bağımsız bir çizgi roman dizisi yapıyordu. Sonunda, New Jersey merkezli küçük bir oyuncak lisanslama ve tasarım şirketi olan Kiscom ona yaklaştı. Kiscom, Kene'yi, rakip bağımsız bir çizgi roman dizisi olan Ninja Kaplumbağalar'ın önceki yıl satışa sunulduğu şekliyle pazarlamak istiyordu. Büyük TV kanalları ve stüdyoları, absürd karaktere dayanan bir animasyon dizisini üstlenmekte oldukça isteksizdi. Kiscom, Edlund ile iletişim halinde kaldı ve son olarak The Transformers, G.I. Joe ve Maske'yi yaratan New York merkezli küçük animasyon şirketi Sunbow Entertainment onu yazar Richard Liebmann-Smith ile eşleştirdi. İkisinin de animasyon ya da televizyon konusunda herhangi bir deneyimi yoktu, ancak iki ay boyunca Kene'nin ilk bölümü için gayretle çalıştılar. Hiçbiri senaryonun son halinden umutlu değildi ve FOX ilk adımı geri çevirdiğinde duyguları doğrulanmış oldu. Beş gün içinde diziyi rafine etmeleri için bir şans daha elde ettiler. Bir hafta sonu, az uykuyla "içgüdüsel olarak" çalıştılar ve sonunda FOX'u tatmin ettiler. Edlund daha sonra, "Sadece bir hafta sonunda şovun ilk sezon için nereye gideceğini belirlemiş olduk, ki bu harikaydı." dedi.

Çizgi roman serisinde görülen bazı karanlık karakterler ve cinsel imalar animasyon serisinde kaldırılırken, Sunbow'un Kene serisi satirik kökenlerine sadık kalacaktı. Televizyon çalışmalarından önce Edlung ile tanışan ve Kene çizgi roman serisinin birkaç sayısını yazan Christopher McCulloch'a da yazma görevi verildi. Çok daha sonra McCulloch'un Adult Swim dizisi The Venture Bros.'ta birlikte çalıştılar. Kene'nin ortak yapımcısı Edlund, dizinin yapımı sırasında çok uygulamalı davrandı, bu da gecikmelere sebep oldu. Edlund'a göre:

Çözülmesi gereken her şeye son derece özen gösterdiğim bir dönem vardı ve bu çabalar diziyi bir yıl geciktirdi. Yapılmakta olan storyboard'ları gördüm ve eğer bunlar yapılırsa Kene'nin dayanamayacağını fark ettim. Şu an olduğu şeyin gölgesi olacaktı. Bu yüzden şimdi 90'ların kötü animasyonu gibi görünmek yerine, 70'lerin kötü süper kahraman animasyonuna benziyor, ki bu kesinlikle benzersiz bir tarz ortaya koyuyor.

Kene nihayet 10 Eylül 1994'te gösterime girdi ve başarılı oldu. Edlund daha sonra dizinin Ninja Kaplumbağalar'ın ticari zirvelerine ulaşamaması nedeniyle, ilk sezonunun sonunda ticari başarısının kötüleştiğini belirtti. Ancak, "Bu benim için esasen iyi oldu, tabii bu noktada çok daha zengin olurdum. Benim için bu başarısızlık Kene'yi çok daha samimi bir teklif haline getiriyor." dedi.

Kene, animasyon dizisinde, çizgi romanda tasvir edildiği gibi bir sığınaktan kaçmak yerine Şehri korumaya hak kazanmak için bir süper kahraman kongesini çökertir. Süper kahraman parodisine yaptığı vurguyla Kene, Fox Kids bloğunda herkesi Cumartesi sabahına kitledi. Ana karakter Townsend Coleman ve yardımcısı Arthur, Micky Dolenz tarafından seslendirildi. İkinci ve üçüncü sezonda Arthur rolünü Rob Paulsen aldı. Dizi aynı zamanda Yarasa (Batman parodisi), Kanalizasyon Kestanesi (Aquaman parodisi) ve Amerikan Hizmetçisi (Wonder Woman ve Kaptan Amerika'nın parodisi) gibi parodileştirilmiş karakterlere yer vermektedir.

Dizinin açılış müziği, her bölümün müziğini de bestelemiş olan Doug Katsaros tarafından yazılmıştır. Tipik bir bölümde Kene kötü bir adamla savaşırken, Arthur günü kurtaracak bir çözüm bulmaya çalışır. Ardından Kene, hikâye sona ermeden önce çatışmayla ilgili saçma bir ahlak dersi verir. Dizi başlangıçta öncelikle çocukları hedef alsa da, daha yaşlı bir izleyici kitlesine de hitap eden absürd bir üsluba sahiptir.

Üç sezondan sonra, Kene'nin son bölümü 24 Kasım 1996'da yayınlandı. Ertesi yıl FOX, Sunbow Entertainment ile prime time Kene özel bölümüyle ilgili görüşmelere başladı ancak bir sonuç alınamadı. Comedy Central bu süre zarfında Kene'yi yayınladı ve ardından yetişkinler arasında popüler bir kült hayran kitlesine sahip olmasına yardımcı oldu. Mayıs 2000'de, Kene'nin canlı-çekim aksiyon dizisinin pilot bölümü tamamlandı. FOX, Kasım 2001'de bu yeni enkarnasyonu tanıtarak büyüyen yetişkin hayran kitlesinden yararlanmaya çalıştı, ancak dizi, animasyon serisinin başarısına erişemedi.

Haziran 2005'te, Toon Disney, Kene'yi X-Men gibi diğer eski FOX animasyon dizileriyle birlikte yayınlamaya başladı. Ayrıca Jetix çizgi film bloğunun bir parçası olarak ABC Family'de aralıklarla yayına girdi.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Bölümler Orijinal yayın
İlk yayın tarihi Son yayın tarihi
1 13 10 Eylül 1994 (1994-09-10) 11 Şubat 1995 (1995-02-11)
2 13 9 Eylül 1995 (1995-09-09) 17 Şubat 1996 (1996-02-17)
3 10 14 Eylül 1996 (1996-09-14) 24 Kasım 1996 (1996-11-24)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Erickson, Hal (2005). Television Cartoon Shows: An Illustrated Encyclopedia, 1949 Through 2003 (2nd ed.). McFarland & Co. pp. 848–849. ISBN 978-1476665993.
  2. ^ "U.S. Copyright Public Records System". 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  3. ^ }"Disney+ and Missing Saban Entertainment & Fox Kids-Jetix Worldwide Library - StreamClues". 14 Eylül 2022. 26 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  4. ^ "Liste - BVS Entertainment | Séries". 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.