Ken Saro-Wiwa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kenule "Ken" Beeson Saro-Wiwa (10 Ekim 1941-10 Kasım 1995) Nijeryalı yazar, televizyon yapımcısı, çevreci ve Goldman Çevre Ödülü sahibi. Saro-Wiwa, Nijerya'daki etnik azınlıklardan olan Ogoni halkından gelmektedir.Bu halkın Nijer Deltasındaki toprakları ise 1950'li yıllardan beri petrol arama ve çıkarma faaliyetleri yüzünden çevre felaketi boyutlarında kirletilmiştir. Önce temsilci daha sonra da başkanı olduğ Ogoni Halkının Yaşaması için Hareket (MOSOP)ile şiddete başvurmaksızın Ogoniland'de yaşanan çevre felaketine karşı kampanya başlattı. Bu kampanya bölgede petrol faaliyeti yürüten petrol şirketlerine ve özellikle de Shell'e karşıydı.[1] Aynı zamanda yabancı şirketlerin ülkenin yağmalanmasına izin verdiği gerekçesiyel Nijerya hükûmetlerini de eleştiriyordu. Kampanyasının hız kazandığı bir dönemde General Sani Abacha önderliğindeki askeri yönetim tarafından tutuklandı, görülmemiş hızla askeri mahkemede yargılandı. Siyasi gerekçelerle ve mesnetsiz ithamlarla suçlu bulunarak 1995 yılında idam edildi. Öldürülmesi tüm dünyada yankı yaptı ve Nijerya'nın İngiliz Milletler Topluluğu'ndan çıkartılmasına yol açtı.

Güncel olarak da Ken Saro-Wiwa'nın ani yargılanmasında karşı çıktığı petrol şirketlerinin başında olan Shell'in parmağı olduğu düşünülmektedir ve bu mevzuya ait dava,günümüzde de sürdürülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Shell'in ailesine tazminat ödemeyi kabul ettiğine dair BBC haberi 9 Haziran 2009". 14 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2009.