Genişlik (denizcilik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kemere sayfasından yönlendirildi)
Bir gemiyi tanımlamak için kullanılan boyutların grafiksel gösterimi. "B" boyutu genişliktir .

Gemilerde genişlik, en veya kemere, geminin nominal su hattında ölçülen en geniş noktasındaki genişliğidir. Genişlik, geminin en geniş kısmında, burun-kıç hattına dik açıda ölçülen bir doğrudur. Genişlik terimi gemi gövdesinin maksimum genişliğini veya üstyapı çıkıntıları dahil maksimum genişliği tanımlamak için de kullanılabilir.

Genel olarak bir geminin (veya teknenin) genişliği arttıkça başlangıç stabilitesi de artar; ancak bu durumda geminin alabora olması durumunda gemiyi ters pozisyonundan çıkarmak için gereken enerji de artmaktadır.

Tipik değerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük yelkenli tekneler için tipik uzunluk-genişlik oranı 2:1 (6 metreye kadar tekneler) ile 5:1 (10 metreden uzun yarış tekneleri) arasındadır.

Büyük gemiler, bazen 20:1 gibi büyük oranlara varabilen farklı uzunluk-genişlik oranlarına sahiptir.

Durgun su yarışları için tasarlanan kürek yarışı tekneleri 30:1 kadar yüksek uzunluk-genişlik oranlarına sahip olabilirken,[1] coracle gibi tekneler 1:1'e yakın oranlarıyla neredeyse daireseldir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Science News Online: Ivars Peterson's MathTrek (7/17/99): Row Your Boat". 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]