Kemal Gökhan Türe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kemal Gökhan Türe (d. 30 Ocak 1962, Tekirdağ - ö. 11 Mayıs 2014, İstanbul) Türkiye’de Aletli dalış ve Sualtı sporları öncülerinden olan, denizlerle ilgili sayısız çalışmaya önderlik etmiş, Türk sualtı araştırmacısı, Dalgıç, yazar, şair, editör ve fotoğrafçıdır.

1962’de Tekirdağ’da doğdu. Denizlere olan ilgisi çocukluk yaşlarında başladı. 1985 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencisiyken Erdal Özhan, Selim Toprak, Serpil Kozludere, Bülent Akınoğlu ve Ahmet Cevdet Yalçıner ile birlikte, Türkiye’de tüm üniversiteler arasında sualtı ve dalgıçlık konusunda faaliyet gösteren ilk öğrenci topluluğu olan ODTÜ SAT (Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu) kurucularından oldu.[1] Topluluk aracılığıyla temel ve ileri dalış eğitimlerinin plan ve müfredatlarını oluşturdu, dalgıç ve dalış eğitmeni yetiştirilmesi konusunda uluslararası akreditasyon çalışmalarını gerçekleştirdi. Sualtında kültürel, tarihi ve doğal değerlerin araştırılması ve ortaya çıkarılmasında önemli katkıları oldu.[2] Sualtı arkeolojisi, batık araştırmaları, mağara araştırmaları ve dalgıçlığı, teknik dalış gibi konularda Türkiye'nin en yetkin isimlerinden olup, bu konularda birçok makalesi ve tercümeleri mevcuttur.[3] 1998 yılında Atlas ve Alcatel sponsorluğunda dünya nehirlerindeki kirliliklere dikkat çekmek amacıyla yapılan Tek Nehir Tek Dünya adlı projeye fikir sahipliği ve liderlik etmiş ve Ren-Tuna geçişisini gerçekleştirmiştir.[4] Gökhan Türe ile birlikte Levent Yüksel, (kano ekibi),Cenk Metinkaya ve Aslı Evrensel'in (karadan takip ekibi) oluşturduğu ekip dünyada Ren, Main, Tuna nehirlerinden deniz kanosu ile geçen ilk projeye imza atmışlardır.

Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşamını sürdürürken dalış rehberliği, sualtı fotoğrafçılığı ve doğa sporları konusunda çalıştı. Yakalandığı kanser rahatsızlığından kurtulamayarak 11 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti.

ODTÜ'deki öğrencilik yıllarında 1985'te ODTÜ Sualtı Araştırmaları Topluluğunun fikir babası ve (ODTÜ SAT) kurucularından biri olan Gökhan Türe, Türkiye'de sualtı ve doğa araştırmaları konusunda pek çok dernek ve projenin oluşumuna da öncülük etti. Bunlar arasında Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), Batık Araştırma Grubu (BAG), Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG), Sualtı Arkeolojisi Araştırma Grubu (SAAG), Mağara Dalışı ve Araştırmaları Grubu (MADAG) ve Likya Kuş Gözlem Topluluğu (LİKKUŞ) gibi oluşumlar yer alıyor.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020. 
  4. ^ "Başardılar". Hürriyet. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020.