Keipi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gürcü naif sanatçı Pirosmani'nin "Üç soylunun keipi" adlı eseri.

Keipi (Gürcüce: ქეიფი) veya supra Gürcistan'da geleneksel bir ziyafet şölenidir.[1][2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Gürcistan'da, tüm köyün katılması için ilkbaharda bir keipi düzenlenirdi. Köyün kadınları, bir tamada ya da hitabet ustası kadeh kaldırırken yiyeceğin sürekli olarak yenilenmesini sağlardı. Gelenek, konuşma bitene kadar kimsenin şarap kasesine dokunamayacağını söylerdi.

Kurallar ve adetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hugh Johnson, Vintage: The Story of Wine adlı kitabında, bazı keipi'lerde 20 veya daha fazla kadeh kaldırılabileceğini ve aradaki boşlukların geçmişte köydeki herkesin sürekli istila tehdidi sebebiyle savaşacak kadar ayık olması nedeniyle kimsenin aşırı sarhoş olmamasını sağlamak için olduğunu belirtiyor. "Gürcü geleneğinde şarap kasesi bitirilir son damlaları ise dökülür. Onlar düşmanlarınızın sayısıdır."[3]

Bir tamada zaman zaman molalar verir. Mesele şu ki, ritüele göre bir şarkının veya bir şiirin eşlik etmesi gereken özel konuşmalar bulunmaktadır. Gürcistan'daki hemen hemen herkesin iyi bir müzik kulağı ve iyi bir sesi vardır. Şarkılar Gürcülere her zaman sevinçte ve kederde, savaşta ve emekte eşlik etmiştir. Eski Gürcü içki şarkıları melodik, çok sesli ve oldukça karmaşıktır. Bazılarının eşlik edilmeye ihtiyacı yoktur. Erkekler korosu müzikal arka plan oluşturur. Modern içki şarkıları genellikle gitar veya piyano eşliğinde icra edilir. Keipi sırasında konuklar tarafından özel içki şarkıları ve düğün şarkıları (düğün ise) ve mizah dolu şarkılar söylenir. Garip gelebilir ama bazen sosyal, ekonomik ve siyasi öneme sahip olaylar bile masa görüşmelerinde tartışılır ve bazı sorunlar barışçıl bir şekilde çözülür. Gürcü masasındaki atmosfer o kadar dostça ve samimi ki düşmanların bile barışması muhtemel.

Şölende yeterli yer varsa halk oyunlarına katılabilirsiniz. Bu danslarda ve sofrada erkekler beyefendi olmalı, hanımlara karşı çok kibar ve saygılı olmaya çalışmalıdır. Elbette “helehi”de (cenaze ziyafetlerinde) şarkı ve dans kabul edilmez.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Georgians 28 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at World Cultures
  2. ^ Georgia: A Political History Since Independence. I.B. Tauris. 2013. s. 19. 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2019 – Google Books vasıtasıyla. 
  3. ^ Hugh Johnson, Vintage: The Story of Wine pg 15. Simon and Schuster 1989

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Geleneksel Gürcü ziyafeti - Supra
  • Gürcü cenaze ziyafeti - Kelehi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]