Kaynak dikişi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak dikişi

Kaynak dikişi, iki veya daha fazla malzemenin bir kaynak işlemi ile birleştirildiği alandır. Alın, köşe ve bindirme gibi türleri vardır.[1]

Kaynak dikiş türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alın kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel kaynak dikiş türleri (1) I dikişi, (2) V dikişi, (3) Bindirmeli ekleme, (4) T şeklinde ekleme

Alın kaynakları, birleştirilecek iki metal parçasının aynı düzlemde olduğu kaynaklardır. Bu kaynaklar sadece biraz hazırlık gerektirir ve tek geçişle kaynaklanabilen ince sac metallerle kullanılır. Bir alın kaynağını zayıflatabilecek yaygın sorunlar, cürufun sıkışması, aşırı gözeneklilik veya çatlamadır. Güçlü kaynaklar için amaç, mümkün olan en az miktarda kaynak malzemesi kullanmaktır. Alın kaynakları, göreceli hazırlık kolaylığı nedeniyle tozaltı ark kaynağı gibi otomatik kaynak işlemlerinde yaygındır. Metaller insan rehberliği olmadan kaynaklandığında, ideal olmayan bağlantı hazırlığını ayarlayacak bir operatör yoktur. Bu gereklilikten dolayı, alın kaynakları, basit tasarımlarının otomatik kaynak makineleri aracılığıyla verimli bir şekilde beslenmesi için kullanılabilir.

Bindirme dikişler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bindirme kaynağı mafsalı, iki metal parçasını üst üste binen bir desende birbiri üzerine yerleştirerek gerçekleştirilir. Genellikle farklı kalınlıklardaki iki metalin kaynağı için uygulanır.

Köşe dikişleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Köşe dikişleri İki malzemenin, birbirine dik veya en az 60 derecelik açı oluşturan yüzeyleri arasına çekilen kaynak dikişi olarak adlandırılır.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vedat Temiz. "Kaynak bağlantıları" (PDF). İstanbul Teknik Üniversitesi. 22 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Temmuz 2023. 
  2. ^ "BİRLEŞİM ELEMANLARI (KAYNAKLI BİRLEŞİMLER)" (PDF). 27 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.