İçeriğe atla

Katherine Oppenheimer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Katherine Vissering "Kitty" Oppenheimer (August 8, 1910 – October 27, 1972) Amerikan-Alman biolog, botanist ve 1930'lara kadar ABD Komünist Partisi'nin bir üyesiydi. Önceki eşleri Frank Ramseyer, Joe Dallet, Richard Stewart Harrison ve son olarak J. Robert Oppenheimer'dı (Manhattan Projesi ve Los Alamos Laboratuvarı'nın direktörü).

Katherine Vissering "Kitty" Puening 8 Ağustos 1910'da Franz Puening ve Käthe Vissering'in tek çocuğu olarak doğdu. Puening 14 Mayıs 1913'te 2 yaşındayken, Amerika Birleşik Devletleri'ne SS Kaiser Wilhelm der Grosse gemisi ile ilk kez geldi. Metalurji Mühendisi olan babası yeni bir versiyonunu icat ettiği maden eritme ocağı sayesinde, Pittsburg'da bir demir-çelik şirketinde iş hakkı kazanmıştı. Bu sayede Puening ailesi Pensilvanya'nın küçük bir köyü olan Aspinwall'a yerleşti. Ana dili Almanca olmasına rağmen kısa bir süre içinde akıcı bir şekilde İngilizce kullanmayı öğrendi.

1928'de Aspinwell Lisesi'nden mezun olduktan sonra Pittsburg Üniversitesi'nde öğrenimine devam etti. İlk senesinde biyoloji, kimya ve fizik dersleri aldı. Bu sırada babası Koppers şirketinde çalışmaya başlamış ve elinde yüksek ısı fırını patentleri bulunduruyordu. Puening ailesini Almanya'da eğitim görmesinin daha verimli olacağına ikna etti ve 1930 Mart ayında Avrupa'ya yelken açtı. Bir ders alıp almadığı bilinmese de, burada Frank Ramseyer(ilk eşi) ile tanıştı. Sonrasında Mayıs'ta birlikte ABD'ye geri döndüler.

Üniversitedeki ilk senesi sona erdiğinde Puening, Frank Ramseyer ile evlendi. Harvard Üniversitesi'nin yakınında bir eve taşındılar. Frank Harvard Üniversitesi'nde müzik alanında yüksek lisans yapmaya başladı. Pittsburg Üniversitesine tekrardan kayıt oldu ve sonrasında Ocak 1933'te ailesinin yanına tekrardan taşındı. Haziran 1933'te Avrupa'ya kocası ile birlikte tekrar gitmeye karar verdi. 20 Aralık 1933'te kocasından ayrıldı. Sebebi tam olarak bilinmese de Puening sonrasında arkadaşlarına Frank'in homoseksüel ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu fark ettiğini belirtmiştir.