Kategori tartışma:Milletlerine göre romanlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Milletlerine göre romanlar?[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Romanlar kişi mi ki milletleri olsun? Doğru olan romanları özgün hâllerinin yazıldığı dile göre tasnif etmektir. Millet kavramı zaten çok karmaşık bir kavram (kastım antropoloji ve sosyoloji açısından), bu sebeple asgari ölçüde kullanmaya dikkat etmemiz lazım. Bu durumda ben milletlerine göre romanların uygun bir kategori olmadığını düşünüyor, bunun yerine dillerine göre romanlar veya yazım dillerine göre romanlar veya özgün dillerine göre romanlar kategorisinin oluşturulmasını talep ediyorum. Millî edebiyatlara göre romanları bölmek istiyorsak, milletlerini değil o edebiyatı vurgulamamız gerekir ki edebiyatı milletlere göre tasnif etmek bile bugün edebî çevrelerde tartışmalı olan bir durumdur. Sonuçta bu kategori kaldırılmayacaksa bile (ki kaldırılması taraftarıyım) dillerine göre romanlar tarzı bilimsel açıdan uygun, tartışmasız ve doğru bir kategorinin gelmesi yararlı olacaktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - noumenon ʘ mesaj 18:12, 1 Ocak 2008 (UTC)
  • Not: Yeni aklıma geldi - Milletler kategorisi cidden uygunsuz, özellikle de ismi itibarıyla... fakat millî edebiyatlara bağlayan bir kategorizasyon isteyebiliriz, bu çok normal. Bu açıdan doğru isimlendirmenin: "... edebiyatı romanları" olacağı kanaatindeyim. Evet biraz daha uzun olacak ama bence yanlış olmasından, romanlara millet biçmesinden iyidir zira bir romanın milletinin basıldığı ülke mi, dili mi, yazarı mı belirliyor bilemeyiz oysa kaynaklarda belirli bir (veya birden çok) milletin edebiyatında anılıyorsa o milletin edebiyatına bağlı sayabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - noumenon ʘ mesaj 18:16, 1 Ocak 2008 (UTC)
Merhabalar.Romanın milleti varmış izlenimi yaratmakta. Değiştirilmesinde bir sakınca görmüyorum.Saygılar.Sağlamcıileti 18:20, 1 Ocak 2008 (UTC)