Kategori tartışma:Evliyalar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • sayfasında da yazdığı gibi bu kelime çoğuldur. yani 'evliyalar' olmaz. ikinci bir konu da eklemelere ilişkin.. kim evliya, kim değil? --ki bl 09:05, 26 Mayıs 2009 (UTC)

Evliya tekildir. Hz.Allah'ın görevlendirdiği kişidir.[kaynağı değiştir]

Evliya'nın karşılığı Evliya'dır. Dilimize Farsça’dan geçen dost sözcüğünün kökeni (dûst] eski Pers dillerinden Pehlevice’ye kadar uzanır. "Seven; arkadaş; Tanrı; sevgili; Pers hükümdarlarının saraylarında görev yapan yüksek dereceli güvenilir subay" anlamlarına gelir. Yine Pehlevice kökenli olan ve Farsçadan dilimize giren düşman sözcüğünün aslı "doşmen" [doş= kötü, çirkin; men= adam] sözcüğü de "kötü adam, çirkin adam" anlamında kullanılır. Allah dostları diye çevirdiğimizde. Diğer kullar Allah'ın düşmanları mı? diye soruyla karşılaşırız ki. İşin içinden çıkılmaz hal alır. Evliya ya dost denildiği zaman İsevi, Musevi ve diğer şeriattaki ümmetler Muhammedi şeriatına düşman oluyor.

Maide 51 gerçek meali. Hiçbir Mealde bulunmayan meali… ‘‘Ey İman edenler Yahudi ve Hıristiyanların Evliyalarını Evliya edinmeyin. Zira onlar kendilerinin evliyasıdır. İçinizde onların evliyalarını evliya edinenler onlardandır. Allah zalımlar toplumuna yol göstermez. (Maide 51)

Arapça okunuşunda da Evliya diye geçer. Maide(51) Ya eyyühellezıne amenu la tettehızül yehude ven nesara evliya' ba'duhüm evliyaü ba'd ve mey yetevellehüm minküm fe innehu minhüm innellahe la yehdil kavmez zalimın.

Yahudi ve Hıristiyanların EVLİYASINA tabi olmayın.. KENDİ ŞERİATINIZIN EVLİYASINA tabi olun… EVVEL GELEN ŞERİATA Dönüş NEFSE ZULUMDUR… En Mütekamil Şeriattan geriye dönüş olmaz… EVLİYA’YA dost denilince... Hem Kuranın manasını yok eder, Hem de Ümmetleri birbirlerine düşman ederler… ALLAH Kullarını birbirine düşman olsunlar diye yaratmadı.. HAYIRDA YARIŞIN emrini verdi...

Dost kelimesi her manada kullanılır. Karşılığı vardır. Ama Evliya kelimesinin karşılığı yoktur. Aynen almak gerekiyor. Türkçede EVLİYA kelimesi olmadığı için aynen almaları gerekirken pek önemsememişler veya anlayamamışlar veya bilememişler DOST demişler. Ayetin anlamı 180 derece değişmiş ve Hıristiyan ve Yahudileri Muhammedilere düşman etmişler.

Kim Evliyayı DOST diye çevirmişse bila istisna yanılmış. EVLİYA dost demekle yanlışın en büyüğü olur.. EVLİYA ALLAH YOLUNDA TABİ OLUNACAK TERTİBİ İLAHİDİR.. VELİ de denilmez. ANLAMI KARŞILAMAZ… Veli Vasi, Koruyucu, Himaye eden Kefil manalarına gelir… EVLİYA ALLAH yolunda Tabi olunacak makamdır.. Onun için "Onlara tabi olursanız" der... EVLİYA MAKAMI VELAYETTİR… PEYGAMBER VARİSİ... --95.10.128.98 15:28, 28 Mart 2013 (UTC)