Kategori tartışma:Arama-kurtarma

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hatalı isimlendirme[kaynağı değiştir]

İkilemelerin arasında herhangi bir noktalama işareti bulunmaması gerektiğinden ötürü "Arama-kurtarma" olan kategori isminin, "Arama kurtarma" olarak değiştirilmesini öneriyorum. Utku TanrıvereMesaj 10:51, 2 Kasım 2011 (UTC)

İkileme değil ki bu :) İkileme aynı anlamlı, yakın anlamlı, zıt anlamlı, biri anlamlı biri anlamsız veya ikisi de anlamsız iki sözcüğün arka arkaya gelmesiyle oluşur. Arama-kurtarma bir ikileme değildir.--Rapsar da ne ki? 10:56, 2 Kasım 2011 (UTC)
Nedir peki? Büyük bir çoğunluk hata mı yapıyor? :) Utku TanrıvereMesaj 11:23, 2 Kasım 2011 (UTC)
Kaldı ki Türkiye'nin bu konuda en yetkili kurumu olan AFAD da aynı şekilde kullanıyor. Bir arama kurtarma eğitmeni olarak bugüne kadar "arama-kurtarma" şeklindeki bir kullanıma rastlamam herhalde %1'i geçmez. Utku TanrıvereMesaj 11:26, 2 Kasım 2011 (UTC)
Dilcilikte "arama kurtarma" tipik bir ikileme (Reduplication ya da Hendyadion) örneğidir ve ikilemeler arada tire olmadan yazılırlar. --Kmoksy 11:28, 2 Kasım 2011 (UTC)
İkileme; aralarında belli bir ses düzeni bulunan, biçim ve anlamca birbiriyle ilişkili olan, aynı, yakın ya da zıt anlamlı iki veya daha çok kelimenin bir tek kelime gibi anlam göstermek üzere yanyana gelmesi ile oluşturulan kelime grubu: olarak adlandırılmış TDK sözlüğünde. Dörde ayrılmış ikilemeler. Aynı kelime tekrarı ile kurulanlar (ufak ufak, mışıl mışıl), eş veya yakın anlamlı kelimelerle kurulanlar (belli başlı, bitip tükenmek), zıt anlamlı kelimelerle kurulanlar (düşe kalka) ve aynı kelimenin ön sesisinin değiştirilerek tekrarlanması ile kurulanlar (ayak mayak). Arama-kurtarma bunların hiçbirine girmez. Öte yandan anlam bakımından inceleyecek olursak; ikilemeler pekiştirme, anlamı güçlendirme görevlerinde bulunur. Arama-kurtarma anlam bakımından da ikileme değildir yapı bakımından da.--Rapsar da ne ki? 11:29, 2 Kasım 2011 (UTC)
"Anlamca birbiriyle ilişkili olan" - Bu faaliyetler birbiriyle ilişkili değil mi? Arama kurtarma faaliyetleri de bir faaliyetler bütünü olarak ele alınıyor. Utku TanrıvereMesaj 11:32, 2 Kasım 2011 (UTC)
Yukarıdaki örneklerime bir de Silahlı Kuvvetleri ekleyeyim istedim. Bunca profesyonel ve resmî kuruluşun yanılmasını mümkün bulmak gerçek dışıdır. Bir tek TÜBİTAK'ın sayfasında gördüm "Arama-kurtarma" şeklindeki kullanımı; ama zaten "AKUT" için "arama kurtarma takımı" açılımını kullandıklarından ötürü güvenilir bir örnek olmayacaktır. Utku TanrıvereMesaj 11:40, 2 Kasım 2011 (UTC)
  • aralarında belli bir ses düzeni bulunan: ar/a/ma kurt/ar/ma - Benzer sesler barındırıyor, tam uyak var.√
  • biçim ve anlamca birbiriyle ilişkili olan: ["ara" (fiil) + ma] + ["kurtar" (fiil) +ma] - Biçim bakımından oluşumları aynı. Anlam bakımından zaten malûm; bir kişinin yerini tespit etmediğiniz sürece onu kurtarmanız da olanaksızdır. √√
  • aynı, yakın ya da zıt anlamlı: yukarıda belirttiğim üzere √
  • bir tek kelime gibi anlam göstermek üzere: "arama kurtarma"nın bir faaliyetler bütünü olarak ele alındığını zaten belirtmiştim. 2011 Van depremini ele alalım; bir kişinin enkazın neresinde olduğunu bilmediğiniz sürece, yukarıda da belirttiğim gibi, o kişiyi kurtaramazsınız. dolayısıyla bu "arama" ve "kurtarma" kelimeleri yanyana geldiklerinde bir organizasyonu ifade eder. √

Utku TanrıvereMesaj 11:46, 2 Kasım 2011 (UTC)

"Arama kurtarma" ikilemesi tıpkı "okuma yazma" ikilemesi gibidir. Araya tire koyarsanız ikileme olmaktan çıkar ve yalnızca adı geçen kelimelerle sınırlanır anlam. Oysaki ikilemelerde anlam belirtilen iki kelimeyle sınırlı değildir ve adı geçmeyen yakın kelimeler de kastedilir. İkilemenin temel özelliği budur. İki kelimeyle ikiden fazla kelimenin anlamını barındırır. Hem anlam hem de yapı bakımından gerçek ikileme örneğidir bu Rapsar. Benzer ikileme örnekleri çoğaltabiliriz: yakma yıkma, vurma kırma (vurdulu kırdılı filmler)... --Kmoksy 11:51, 2 Kasım 2011 (UTC)

  • Arama kurtarma maddesinin geçmişinde bir de "araç-gereç" diye bir ifade var mesela. "Arama kurtarma" da, tıpkı "araç gereç" gibi bir ikileme... Bu tartışmayı bir şekilde sonuca bağlayabilmeyi umuyorum. İyi çalışmalar. Utku TanrıvereMesaj 23:47, 4 Kasım 2011 (UTC)


  • Şuradaki açıklama neticesinde düşüncelerim kurumuş kalmış durumdadır. Teşekkür ederim tüm açıklama ve görüşler için. :) Utku TanrıvereMesaj 10:58, 13 Kasım 2011 (UTC)