Katalonya Ulusal Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
   Katalonya Ulusal Günü
Ülke Katalonya
 İspanya
Başlama11 Eylül 1886
Tarih11 Eylül

Katalonya Ulusal Günü, (KatalancaDiada Nacional de Catalunya Katalanca telaffuz: [diˈaðə nəsiuˈnaɫ də kətəˈɫuɲə]) veya kısaca Diada; her yıl 11 Eylül tarihinde anılan ve kutlanan Katalonya ulusal bayramı.

Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kızıl ve Mavi Estelada'lar
Diada'da Barselona kuşatması sırasında ordu komutanı olan Rafael Casanova'nın anıtına çelenk konulması

Her yıl 11 Eylül tarihinde yapılan kutlamalarda, İspanya Veraset Savaşı sırasında yenilen Katalonya orduları anılmaktadır. Katalon ordusu, hem Katalonya'nın bağımsızlığı için çarpışırken, Veraset Savaşları'nda da Habsburg Hanedanı'nın İspanya Tahtı'ndaki hak iddialarını desteklemekteydi. Bourbon Hanedanı'nın İspanya'daki kurucusu olan V. Felipe tarafından 11 Eylül 1714 tarihinde büyük bir yenilgi almıştır. 25 Temmuz 1713 – 11 Eylül 1714 tarihleri arasında süren Barselona Kuşatması da öylece sona ermiş ve Bourbon-İspanyol ordusu şehri ele geçirmiştir. Böylece Katalanlar önemli haklarını kaybetmişler, anayasaları da ortadan kaldırılmıştır.

Anma Kutlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Barselona'nın düşüşü ve Veraset Savaşları sırasında yaşanan yenilgiyi anma etkinlikleri ilk olarak 11 Eylül 1886 tarihinde balamıştır. Francisco Franco'nun 1939 yılında inşa ettiği rejimin yasaklamaları soncu 1980 yılına kadar kutlanamadı. Franco Rejimi'nin yıkılması sonrası tekrar bu anma geleneği canlandırılmıştır.

Kataonya'nın bağımsızlığı yanlısı gruplar ve siyasi partiler anma etkinlikleri kapsamında, Barselona savunması sırasındaki liderler Josep Moragues ve Rafael Casanova'nın antıtlaına çelenk koyarlar. Katalan bağımsızlığı taraftarları anma etkinikleri kapsamında Santa Maria del Mar yakınındaki Fossar de les Moreres meydanında toplanırlar. Burası, şehrin savunması sırasında ölenlerin gömüldüğü bir alandır.

Anma etkinlileri sırasında Katalanlar, Aragon Krallığı'nı simgeleyen Senyera ve Estelade adlarını verdikleri bayraklarıyla anma etkinliklerine katılırlar ve ulusal günü kutlarlar. 2014 yılında, Diada'nın 300. yıl dönümü etkinliklerle anılmıştır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]