Kartal ile avcılık

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrasya bozkırları genelinde bulunan doğancılık geleneksel biçiminde kartal ile olan av, çağdaş Kazakistan ve Kırgızistan'da Kazak ve Kırgız insanlar tarafından uygulanmaktadır, hem Bayan-Ölgii, Moğolistan hem de Xinjiang, Çin'de diasporalarda uygulanmaktadır. Bu Türk halklarının Aquila chrysaetos ile avcılığı ünlü olmasına rağmen, Accipiter gentilis, Falco peregrinus, Falco cherrug ve dahasını eğittiği bilinmektedir.[1]

Kazak avcılar, Ölgi, Moğolistan
Kazak avcılar, Ölgi, Moğolistan

Terimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Her iki Kazak ve Kırgız, Orta Asya'da doğancılığın iki ana dilinde genel olarak yırtıcı kuşlar ile avlanmak ve Kartal ile avlamak isteyenler için ayrı terimler vardır. Kazakça, "qusbegi" (kuşbeyi) ve "sayatshy": yakalamak, tren ve yırtıcı çeşitli kuşlar ile avlamakta kişiler için iki genel terim vardır. Qusbegi olarak tercüme anlamıyla "kuş" ve "bek", yani "efendi", başlığında, yani kelime "kuşların efendisi" anlamındadır. Eski Türkçede, "kush begi" bir hükümdarın doğancı kortu ve değerli rolünü yansıtan kağanın en saygın danışmanları için kullanılan bir tanımlamadır.[2] "Sayat" Türk dillerinde profesyonel başlıklar için kullanılan bir son ekle biten -shy ekleyerek oluşturulan "doğancı" için genel olarak falconry terimini tanımlamak için kullanılan bir ad ve sözcüktür. Benzer şekilde, Aquila chrysaetos için Kazak kelimesi "bürgüt" ve "kartallı avcı" için sözcük "bürgütçü" olmaktadır. Benzetme, "çakırdoğanlı avcı" sözcüğü için qarshyghashy olmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hitaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

M.S. 936-45'te Mançurya'da göçebe bir halk olan Hitaylar, kuzey Çin'in bir bölümünü fethetti.[3] M.S. 960'ta Çin, Song hanedanı tarafından fethedildi.[4] Başından itibaren, Song hanedanı zaten Çin kültüründe çok asimile olan Hitaylar'ı kontrol edemedi. Çin'in 300 yıllık iktidarı boyunca, Song hanedanı Song topraklarının fethinde onları tutmak için Hitaylar'a haraç ödemek zorunda kaldı.[5] Hitaylar, Çin kültürüyle asimile olmalarına rağmen, kartal ile av konusunda[6] (Song hanedanından bilinmeyen Çin resmine bakınız) birçok göçebe gelenekleri korudu.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Keen, Dennis. "Kyrgyz Falconers Use Falcons, Too". The Central Asian Falconry Project. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2014. 
  2. ^ Gibb, Sir H. A. R. The Encyclopaedia of Islam. s. 18. 23 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2016. 
  3. ^ The Art of War by Sun Tzu - Special Edition by Sun Tzu and Lionel Giles (2005) p.170
  4. ^ China: Its History and Culture (4th Edition) by W. Scott Morton, Charlton M. Lewis, and Charlton Lewis (2004) p.100
  5. ^ 5 Steps to a 5: AP World History (5 Steps to a 5) by Peggy Martin (2004) p.115
  6. ^ Eagle Dreams: Searching for Legends in Wild Mongolia by Stephen J. Bodio (2003) p. 26