Karlsplatz Stadtbahn İstasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karlsplatz Stadtbahn İstasyonu, Viyana, Avusturya

Karlsplatz Stadtbahn İstasyonu, Viyana'da bulunan eski bir şehir içi tren (Stadtbahn) istasyonu. İstasyonun Karlsplatz'taki yer üstünde kalan binaları Jugendstil mimarisinin iyi bilinen bir örneği olarak sınıflandırılır. Bu binalar Viyana Ayrılığı akımının sanatsal stillerinin çoğunu takip ettiği için bu akıma da dahil edilmektedir.

Viyana Ulaştırma Komisyonunun danışmanı Otto Wagner[1] ve Joseph Maria Olbrich tarafından tasarlanan binalar, diğer Stadtbahn istasyonlarının aksine, dışı mermer plakalarla döşenmiş çelikten bir çerçeveden oluşmaktadır.[2] Bu istasyonlar, Otto Wagner’in zamanın en modern şehirlerinden biri olan Viyana'da iki modern mimarlık ekseni yaratılması hedefine ulaşmasını sağlamıştır ve yapılar modern kentin en modern anıtları olmaya devam etmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İstasyon, 1899 yılında Akademiestraße durağı olarak açıldı. Stadtbahn hattı 1981'de metroya (U-Bahn) çevrildiğinde, orijinal istasyonun yıkılması planlandı. Ancak, halkın tepkisi sonucu, istasyon binalarının tutulmasına karar verildi. Her iki bina da demonte edilmiş, restorasyona uğramış ve metronun yapımı tamamlandıktan sonra orijinal konumlarından iki metre daha yukarıya monte edilmişlerdir. Binalardan biri günümüzde arkadan metro girişine sahip olup, Viyana Müzesi tarafından sergi alanı olarak kullanılmaktadır. Diğeri ise bir kafe olarak işletilmektedir.

Atıflar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mary Ann Sullivan. "Subway Pavilion, Karlsplatz". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2019. 
  2. ^ Vienna Museum Guide. Pichler Verlag. 2000. ISBN 3-85058-177-2. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]