Karl-Friedrich Höcker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karl-Friedrich Höcker
Doğum11 Aralık 1911(1911-12-11)
Engershausen, Alman İmparatorluğu
Ölüm30 Ocak 2000 (88 yaşında)
Lübbecke, Almanya
MilliyetAlman
MeslekSS-Obersturmführer
Siyasi partiNasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
ÖdüllerWar Merit Cross 2nd Class With Swords

SA-Sports Badge in Bronze

DRL-Sports Badge in Bronze

Karl-Friedrich Höcker (11 Aralık 1911 - 30 Ocak 2000) bir Nazi savaş suçlusu, SS'de Obersturmfuhrer pozisyonunda görev almış asker ve Mayıs 1944'ten Aralık 1944'e kadar Auschwitz I toplama kampının komutanı olan Richard Baer'in emir subayıydı. 2006 yılında, Höcker tarafından Auschwitz'de geçirdiği zamana ait 116 fotoğrafın yer aldığı Höcker Albümü olarak adlandırılan bir fotoğraf albümü Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Soykırım Anı Müzesi'ne bağışlanmasıyla toplama kampı yöneticisi olarak görev yaptığının kanıtı olarak yeni bir ilgi uyandırdı.

İlk yılları ve Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Altı çocuğun en küçüğü olan Höcker, günümüzde Preußisch Oldendorf'un bir parçası olan Alman İmparatorluğu'nun Engershausen köyünde doğdu. Bir inşaat işçisi olan babası Birinci Dünya Savaşı sırasında öldürüldü.

Bir dönem bankacılık sektöründe çıraklık yaptıktan sonra işten ayrılmadan önce Lübbecke'de bir bankada çalıştı. İki buçuk yıl işsiz kaldıktan sonra Ekim 1933'te SS'ye ve Mayıs 1937'de Nazi Partisi'ne katıldı.

Toplama Kampı Yöneticisi[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Kasım 1939'da Danzig merkezli 9. SS Piyade Alayı'na katıldı. 1940'ta Neuengamme toplama kampının SS komutanı Martin Gottfried Weiss'in emir subayı oldu. 1942'de Weiss, aynı zamanda Höcker'in emir subayı olarak görev yaptığı Arbeitsdorf toplama kampının da komutanı olarak görev yapmaktaydı. Höcker, Mayıs 1943'te yine Weiss'in emir subayı olarak Majdanek toplama kampına nakledilmeden önce Braunschweig'deki SS askeri akademisinde bir kursa katılarak askeri eğitim de aldı.

1943'te Majdanek'te gerçekleşen Reinhardt Operasyonu esnasındaki toplu sürgünler ve cinayetler sırasında komutanın emir subayı oldu. 1944 yılında ise, daha önce Berlin'de WVHA şefi Oswald Pohl'un yardımcısı olan Richard Baer'in emir subayı oldu. Mayıs 1944'te Auschwitz'e transfer edildi ve burada Sovyet Kızıl Ordusu'nun ilerlemesiyle Ocak 1945'teki kampın tahliyesine kadar kaldı. Daha sonra Baer ile birlikte Dora-Mittelbau toplama kampına transfer edildi. İkili, Müttefikler bu kampa varıncaya dek kampı yönetti. Höcker, kamptan kaçmak ve onu yakaladıklarında İngilizler tarafından teşhis edilmekten kaçınmak için sahte belgeler kullandı.

Savaş Sonrası Yargılamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Höcker savaş sırasında yaptığı evliliğinden bir oğlu ve kızı oldu. Savaşın sona ermesiyle 1946'da bir İngiliz savaş esiri kampında 18 ay kaldıktan sonra eşiyle yeniden bir araya geldi. 1960'ların başlarında, banka memuru olarak görev yaptığı memleketinde Batı Alman yetkililer tarafından tutuklandı. Bankanın uzun bir aradan sonra onu neden yeniden işe alıp terfi ettirdiği ise bilinmemektedir.

Frankfurt Auschwitz Duruşmalarının bir parçası olan duruşmasında Höcker, Birkenau'daki kurbanların seçimine katıldığını veya bir mahkûmu şahsen infaz ettiği iddialarını reddetti. Hizmet verdiği süre boyunca Auschwitz'de öldürülen yaklaşık 400.000 Macar Yahudisinin akıbeti hakkında bilgi sahibi olduğu iddiasını ise yalanladı. Höcker'in kamptaki soykırım faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğu iddia edilse bile, bu faaliyetlerde doğrudan bir rol oynadığı kanıtlanamadı. Savaş sonrası duruşmalarda Höcker, kurban seçim sürecine dahil olduğunu reddetti. Hayatta kalanların ve diğer SS subaylarının ifadeleri bu iddiayı kuvvetlendirse de savcılar kesin bir kanıt bulamadılar.

Höcker Ağustos 1965'te, Auschwitz'de 1.000'den fazla cinayete yardım ve yataklık etmekten yedi yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Ancak 1970 yılında serbest bırakıldı. Bu tarihten itibaren emekli olana kadar çalıştığı banka görevine baş kasiyer olarak geri döndü.

3 Mayıs 1989'da Almanya'nın Bielefeld kentindeki bir bölge mahkemesi, Höcker'i Polonya bulunan Majdanek toplama kampında başta Polonyalı Yahudiler olmak üzere çok sayıa mahkûmun gazla zehirlenerek öldürülesi suçuna karışmaktan dört yıl hapis cezasına çarptırdı. Kamp kayıtları, Mayıs 1943 ile Mayıs 1944 arasında Höcker'in Hamburg'daki Tesch & Stabenow firmasından Majdanek'te kullanılmak üzere en az 3.610 kilogram Zyklon B adlı zehirli gazı satın aldığını göstermektedir.

Auschwitz Fotoğraf Albümü[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılına gelindiğinde Höcker tarafından oluşturulan bir fotoğraf albümü Amerika Birleşik Devletleri Holokost Anı Müzesi'nin dikkatini çekti. Bu albümde, Auschwitz'de görevli doktor Josef Mengele'nin birkaç fotoğrafı da dahil olmak üzere, kamp faaliyetteyken Auschwitz'deki ve kampa 30 km uzaklıktaki Solahütte tesislerindeki Alman görevlilerin yaşamına dair nadir görüntüler içeriyordu.

Höcker, Birkenau'daki ölüm kampıyla hiçbir ilgisi olmadığını iddia ederek 2000 yılında eceliyle öldü. 1965 yılında yapılan Frankfurt Duruşması'ndaki son ifadesinde ise “Birkenau'daki olayları ancak orada bulunduğum süre içinde öğrendim… ve bununla hiçbir ilgim yok. Bu olayları hiçbir şekilde etkileme yeteneğim yoktu… onları ne istedim ne de gerçekleştirdim. Kimseyi incitmedim... Auschwitz'de kimse benim yüzümden ölmedi." dedi. Hayatta kalan bir kamp esirinin kampta görevli Höcker soyadına sahip bir memuru hatırlamasına rağmen, Höcker kurban seçimi sürecinde seçim rampasına asla ayak basmadığını iddia etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Holocaust Poland