Karine Poghosyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kariné Poghosyan
Kariné Poghosyan Carnegie Hall'de bir konserde
Genel bilgiler
Başladığı yerErivan, Ermenistan
ÇalgılarPiyano

Kariné Poghosyan, New York'ta yaşayan Ermeni bir piyanisttir. Orkestraya ilk çıkışını 14 yaşında Beethoven'ın 1 No'lu Piyano Konçertosu'nu çalarak yaptı. Carnegie Hall'da ilk solo çıkışını 23 yaşında yaptı ve o zamandan beri çok sayıda ödül kazanmanın yanı sıra dünyanın en prestijli konserlerinden bazılarında sahne aldı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Poghosyan'ın müzik çalışmaları memleketi Ermenistan'ın Erivan şehrinde 1 No'lu Sanat Okulu'nda, daha sonra Romanos Melikian Koleji'nde ve Komitas Devlet Konservatuarı'nda başladı. Ermenistan'daki öğretmenleri arasında Irina Gazarian, Vatche Umr-Shat ve Svetlana Dadyan vardı. 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındıktan sonra, BM derecesini summa cum laude ile Northridge'deki Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden Profesör Françoise Regnat'ın gözetiminde aldı. MM ve DMA derecelerini ise Manhattan Müzik Okulu'nda Dr. Arkady Aronov'un gözetiminde tamamladı. Piyano için Aram Khachaturian üzerine yazdığı teziyle DMA derecesini iki yılda tamamlayarak rekor kırdı. Poghosyan şu anda New York'ta yaşıyor ve burada mezun olduğu Manhattan Müzik Okulu'nda hem üniversite hem de üniversite öncesi eğitim kurumlarında ders veriyor. En önemli öğrencisi ise kolej öncesi'nde ders verdiği Charlie Puth'tur .

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Poghosyan, Carnegie Hall'daki Weill Resital Salonu'nda "olağanüstü" ve "hayattan daha büyük" olarak takdim edilen bir müzisyendir.[1] Merkin Konser Salonu'nda, Steinway Salonu'nda, Trinity Kilisesi Konserleri'nde resitallerde sahne almıştır. Beverly Hills Sundays at Two serisi, Los Angeles Filarmoni Valley Komitesi, Kaliforniya'daki Bach Öğle Yemeği Resitali Serisi, Kaliforniya'daki Genç Sanatçılar Uluslararası Yarımada Festivali, New York'taki Uluslararası Klavye Enstitüsü ve Festivali çaldığı bazı yer ve organizasyonlardır.

2007 sonbaharında Yamaha Piyano Salonu'nda Twentieth Century Piano Sonata adlı üç resitalli bir konser serisi düzenleyip seslendirdi. New York'taki Saint Vartan Ermeni Katedrali'nde "Requiem and Resurrection" konserinin düzenlenmesine yardımcı oldu. Burada Khachaturian'ın Piyano Sonatı'nı seslendirmesi ayakta alkışlandı ve şöyle tanımlandı: " Dudak uçuklatıcı." The Armenian Mirror Spectator gazetesi şöyle yazdı: "Üç bölümlü Khachaturian Sonatı -nadiren icra edilen bir kompozisyondur- virtüöz piyanist için gerçek bir güç gösterisi oldu. Teknik olarak kusursuz olan Bayan Poghosyan hareketi ve kalpten gelen duyguları ortaya çıkardı.[2]

Değerlendirmeye göre Kachutarian Sonatı'nın önde gelen yorumcularından biri olan Poghosyan, "müziğin tüm fırtınalı, çalkantılı derinliklerinde yaşadı, parçalayıcı staccato ve büyüleyici duygusallığı ile fark yarattı."[3]

New West Senfoni, Park Avenue Oda Senfoni Orkestrası, Musica Bella Senfoni Orkestrası, CSUN Senfoni ve Kokolo Ensemble ve Greater Newburgh Senfoni Orkestrası dahil çok sayıda orkestrada solist olarak yer aldı. Alicia de Larrocha, Claude Franck, Jon O'Connor ve Jerome Rose gibi seçkin sanatçılarla beraber ustalık sınıfında kabul edildi.

Poghosyan Yeni Batı Senfoni Keşif Sanatçıları Yarışması, Bin Adalar Uluslararası Piyano Yarışması, CSUN Senfoni Konçertosu Yarışması, Uluslararası Sanatçı Seçmelerini kazandı. Ayrıca Los Angeles Uluslararası Liszt Piyano Yarışması, Arno Babajanian Piyano Yarışması Five Towns Müzik ve Sanat Yarışması'nda büyük ödül kazandı. Poghosyan ayrıca Ulusal Kayıt Sanatları ve Bilimleri Akademisi, Glendale Senfoni Orkestrası, Amerika Ermeni Öğrenciler Birliği, AGBU, Jacob ve Bronislaw Gimpel Vakfı ve Manhattan Müzik Okulu'ndan burs almaktadır.

Aram Khachaturian'ın piyano eserleri ve bale transkripsiyonlarından oluşan solo CD'si 2014 yazında Naxos etiketiyle yayınlandı. Rachmaninoff and Stravinsky albümü 14 Eylül 2019'da Centaur Records'ta yayınlandı. Folk Themes albümü 3 Şubat 2023'te Navona Records'tan çıktı.[4][5]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kariné Poghosyan Celebrates the 100th Anniversary of Gershwin's Rhapsody in Blue at Carnegie Hall". Broadway World. 31 Ocak 2024. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  2. ^ "Pianist Karine Poghosyan to Play St. Vartan Cathedral". BWWClassical MusicWorld by www.broadwayworld.com. 27 Ağustos 2013. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2013. 
  3. ^ "Pianist Karine Poghosyan Plays a Rare, Stunning All-Khachaturian Program". Lucid Culture. 6 Haziran 2013. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2013. 
  4. ^ Maggie Rotermund. "Internationally Acclaimed Pianist Playing Concert to Support SLU's 'All Steinway' Initiative". slu.edu. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  5. ^ "Kariné Poghosyan brilliantly introduces Folk Themes at Carnegie Hall". Armenian Weekly. 8 Şubat 2023. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024.