Kargınışıklar, Demirci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.39, 11 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17322017 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Kargınışıklar
Harita
Manisa
Manisa
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeDemirci
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam960
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu45900
Resmî site
[2]

Kargınışıklar, Manisa ilinin Demirci ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin adının ; MAVERAUNNEHİR(Hazar Denizi Doğu Bölümü)nden geldikleri ; Ellerinda kalkan olduğu ve sıhlardan geldiklerin "KALKANLI ŞEHLER "söylentileri yörede Söylene gelmektedir.Ne varki Orta Asya'dan göç eder Oguz Boylarından olan KARGIN AŞİRETİ mevcuttur. Bu gün çoğunluğu Türkiye'de olmak üzere Azerbaycan,Kafkaslar Batı ve Kuzeybatı İran'daKargın adıyla 120 nin üzerinde yerleşim yeri bulunmaktadır.Kargın kelimesinin anlamı bu mahallede hala kullanılmaktadır.(kargn =gagın= bol şişkin , ""Garık gagın geldi su çıkmıyor"" Garığın ortası gagın ,biraz kazalım""gibi örnek kelimeler.Maveraunnerir Horasan'nın dan geldikleri de aynı söylentidendir. Karaosman Oğulları Ailesi'nin ; Mahalleye ilk gelenler olduğu belirtilmektedir.Tarihçe Bellli olmamasına karşın Aşağı Oda'nın kitabesi henüz okundu mu? bilmiyorum,

Mahallenin kurulduğu yeleşim yerinin sık ormanlarla kaplı olduğu bilinmektedir.
Dere Pınarı'nın kitabesinde ise" Ataayvaz  Oğlu İbrahim" yazılıydı. Bu Alınlık yazısı 1900lü yıllara aittir.(Latin harfi Arap usulu yazılmış.)Kanakçalarla yazılıp zenginleştirilmesi dileğimle.

M.ERYILMAZ

Kültür

Mahallenin kültürü tipik Anadolu ve karışık Ege Havzası , Bursa yöresi Bolu Halk Kültürü sözlü kültür, Giyim kuşam da ise Güney Maraş(ISLAHİYE ve ANTEP )kültürüne sahiptir.Bu sahiplik: giyim ,kuşam şekilleri ve renkler itibariyle de benzerlik taşımaktadır.Yerleşim olarak Bilecek'in doğu ve güney bölgeleriyle benzerlik görülmektedir.Binalar Oğuzların Kayı Boyu Aşiretinin mimarisi göze çarpar = Bilecik yöresinin kerpiç ve hatıllı evleri üç katlı olmasına karşın. buradaki eski evler iki kattır (ahır ve mesken. )Türkülerinde ise Bolu ve Bursa Yöresi türküleri hakimdir. Azda olsa EGE TÜRKÜLERİ söylenir (Aydın Efesi )Düğünlerde EFE kıyafeti giyilir.Gelin başlarında yedi renk kullanılır . Yöresel düğün bayraklarında isa Türk Kayrağı'nın altına bayaz ilave edilir. Bayrak sırığının tepesine bir elma ve horoz telekleri saplanır.Çünkü Türkmenlerin Batı ve Kuzey Batı Anadolu'ya dağılma yerlerinin başında SİMAV ve çevresi gelmektedir. Yemek kültürü fazla gelişmemiştir. Yöresel yemeklerin başında KEŞKEK gelmektedir. Bunun yanında sıcak suyla pişen tarhana gelir. Diğer yemekler ise Çevrede yetişin sebzelerden basit yemeklerdir. Düğün ve Bayram eğlencelerinde ise hala ŞAMANİZMİN etkisi görülür.(insanlardan hayvan figürü canlandırma, yakın zamana kadar YARAEŞMESİ nin yanındaki kızılcık ağacına çaput bağlama , taş altına para koyma,hatta Çocuğu olmayanlar;FADILLIya gidip taş altından çıkın böcekleri uğur diye yeme,Dedelere adak adama,Kabakuluk , boğmaca hastalığı olan çocukları tüneldeliğinder geçirme, yürüyemeyen zayıf çocuklara AYDEŞ AŞItöreni yapma kurdeşen olanlar dört yol kavşağında uluma vb.etkinlikler.

Coğrafya

Manisa iline 214 km, Demirci ilçesine 34 km uzaklıktadır. Kargınışıklar Köyü'nün kurulduğu saha fiziki yönden engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olup , fiziki yapısı bakımından engebeli bir araziye sahiptir. Etrafı ; Sinanını çalcası, Kav Kayası ,Mastepesi Hasan Gediği Anbarlı Kayası gibi dağcıklarla çevrili olduğundan; ( Bu dağcıklar sert kayaçlardan meydana geldiği için )yazları çok sıcak ve kurak , kışları ise 12. aydan sonra yağış almakta. Bu özelliğinden dolayı tipik bir Akdeniz iklimimile az karasal iklimi görülmektedir. Bitki örtüsü alçak kesimlerde Maki =Akdeniz bitki örtüsü ile kaplıdır. Yaylalara doğru yükseklere çıkıldığında Kuzey yönünde karaçamlar yer almaktadır . Daha güneye ( Yarbasan .Selendi , asitepe Kula Borlu Köprübaşı..... gibi ilerledikçe meşe palamudu , kızılçam,Mazı Meşesi, ardıç ağacı Nadirede olsa KARA ARDIÇ, pıynar(pürner)bitkileriyle kaplanır. Bunların yanında dere yataklarında çeşitli meyve ağaçları, nadiren de olsa kestane ağaçları yer alır. Akdeniz iklimi daha da belirgin ise de turunçgiller yetişmez.Genellikle dağcıklşarın kuzey yönlerinde serpiştirilmiş olarak ceviz ağaçlarına rastlanır.İstege göre dikilen su lkavakları da yetişir.Yabani meyvelerden ahlat. alıç, kızılcık, dağ eriği, Çitlenbik ( melingiç- mellengeç-).Dere boylarında BOL MİKTARDA ÇINAR AĞAÇLARI YETİŞİR.

İklim

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 960
1997 958

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Kölüler İmece usulü içme ve kullanma suyunu 15 km. uzaklıkta olan Delikara mevkiindeki Kirazlık suyu, 20 km. uzaklıktaki Ayıini deresi= Arıkaşı= mevkiinden kazma -kürek ile kışları Boş zamanlarda kazarak 5 yıldan daha fazla zamanda getirmiştir.Mahallenin Kanalizasyonunu da ayni usullerle köy halkı kendisi yapmıştır.Mahallenin iki mahallesini bağlayan köprüyü de ayni imece usulü olarak tamamlamıştır.Köy Deresi bağlşar mevkiindeki İLKÖĞRETİM OKULU'nuda yapmıştır. Bunu yanında Demirci'li bir hayır sever abimizde 1210-2011Yılı'nda yeni derslik yapmış , eğitim öğretime katkıda bulunmuştur. BÜTÜN KÖYLÜLER OLARAK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.M.ERYILMAZ

Dış bağlantılar

Şablon:Portal