Hüdük, Demirci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hüdük
Hüdük Mahallesi
Harita
Manisa
Manisa
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeDemirci
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 • Toplam213
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu236
Posta kodu45900
Derebağ mevkiinde bulunan çeşmeye ait hayrat yazısıdır.1899. Sene 1316. Sahip El Hayrat Vakf (....). Stavros Moumidellis. Son kısım net okunamamaktadır. (Cihan B.)

Hüdük, Manisa ilinin Demirci ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin tarihi ve adının nereden geldiği hakkında kesin bilgi yoktur. Mahallede Osmanlının son dönemlerinde (1899) bir vakıf tarafından yaptırılan, Derebağ mevkiinde bir çeşme bulunmaktadır. (Stavros Moumidellis, çeşmeyi yapan veya vakfın sahibi) Ayrıca Beğençukur mevkiinde ise su yolu çalışmalarında Efes ve Sardis ören yerlerinde bulunanlara benzer kalıntılara rastlanmıştır. Sidas (Saittai) Antik Kentine de yakınlığı sebebiyle keşfedilmeyi bekleyen bir tarih bulunmaktadır.

Kültür & Yemek[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle düğünlerinde Selendi yöresine has ezgilere halk oyunlarına sıklıkla rastlanır. Yöredeki gelin alma ritüeli, oğlan evinin, davul-zurna, bayrak ve bıçak alayı eşliğinde kız evine gitmesi ile başlar. Gelini alarak oğlan evine geri dönmesi ile biter. Geleneğin, yaklaşık 150-200 senelik geçmişi olduğu düşünülmektedir. Yöre halkı tarafından büyük önemi olan bu gelenek içerisinde, bıçak oyunun yeri ve önemi büyüktür. Bıçak oyunu oynanmadan gelin dışarı çıkmaz. Kız evi gelini, oğlan evinden gelen gelin alayına teslim etmez.

Köyde tarhana yapımı oldukça fazladır. Düğünlerde mutlaka bölgeye has keşkek yapılır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manisa iline 150 km, Demirci ilçesine 60 km. uzaklıktadır. İklim bakımından Akdeniz Bölgesi’nin yarı nemli Marmara ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş bölgesinde yer almaktadır. Buna göre Akdeniz bölgesinin kurak ve nemli devrelerini içermekte, ancak kışlar nispeten daha sert geçmektedir.

Hüdük Göleti[değiştir | kaynağı değiştir]

Hüdük Göleti ve Sulaması ihalesi 05.05.2015 tarihinde yapılmıştır. 2016 yılı itibarıyla yapımına başlanmıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Bitirilmesi halinde 1 500 dekar tarım arazisi sulanacaktır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2019 213
2012 289
2000 395