Aritmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kardiyak aritmi sayfasından yönlendirildi)
Aritmi
Diğer adlarDüzensiz kalp atışı, kardiyak aritmi
Elektrokardiyogram (EKG) üzerinde çivili bir iz oluşturan düzensiz elektriksel aktivite gösteren ventriküler fibrilasyon (VF)
UzmanlıkKardiyoloji
BelirtilerÇarpıntı, baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı, göğüs ağrısı[1]
Komplikasyonİnme, kalp yetmezliği[2][3]
TiplerEkstra kalp atışları, supraventriküler taşikardi, ventriküler aritmi, bradiaritmi[3]
NedenleriKalbin elektriksel iletim sistemi ile ilgili problemler[2]
TanıElektrokardiyogram, Holter monitörü[4]
Tedaviİlaçlar, tıbbi prosedürler (kalp pili), cerrahi[5]
SıklıkMilyonlar[6]

Aritmiler, kalbin ritmik çalışmasındaki bozulma sonucunda meydana gelen hastalıkların genel ismi.

Kalpte doğuştan olan bozukluklara bağlı olabileceği gibi sonradan gelişen hastalıklarada bağlı olabilir. Doğuştan kaynaklanan Aritmilerin çoğunluğu kalbin Atriyumu (kulakçık) ve Ventrikülü (karıncık) arasındaki normal iletim sistemine ilaveten aktif halde bulunan başka bir iletim yolunun bulunması sonucunda meydana gelmektedir. Bunlar arasında en fazla görülenleri WPW Sendromu ve AVNRT'dir. Bu bozukluklar hayati tehlike doğurabileceği gibi hiçbir tedavi gerektirmeyen bir durum olarak ortaya çıkabilmektedirler. Hastalarda en fazla çarpıntı şikayeti oluştururlar ve tanıları EKG ile konulabilmektedir.

Nedenleri ve tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tedavi gerektirip gerektirmediği hastanın şikeyetlerine göre karar verilmektedir. Tedavisinde ilaç ve kateter yöntemleri kullanılmaktadır. Doğuştan olmayan Aritmiler ise sonradan meydana gelen hastalıklar sonucunda oluşurlar ve hastanın günlük yaşam kalitesini bozan bir durumdan hayatı tehdit eden bir duruma kadar değişebilmektedirler. Neden olan hastalıklar arasında en çok görülenler Hipertansiyon, Koroner Arter hastalığı ve yaşlılığa bağlı olarak Kalp ileti sisteminde görülen bozukluklardır. Hastada en fazla oluşturdukları şikayet çarpıntı olmakla birlikte bayılma, baş dönmesi, sersemlik hali, yorgunluk ve ani ölüm de görülebilmektedir. Tedavilerinde ilaç, cerrahi girişimler, kalıcı Kalp pili, ICD gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "What Are the Signs and Symptoms of an Arrhythmia?". National Heart, Lung, and Blood Institute. 1 Temmuz 2011. 19 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  2. ^ a b "What Is Arrhythmia?". National Heart, Lung, and Blood Institute. 1 Temmuz 2011. 2 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  3. ^ a b "Types of Arrhythmia". National Heart, Lung, and Blood Institute. 1 Temmuz 2011. 7 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  4. ^ "How Are Arrhythmias Diagnosed?". National Heart, Lung, and Blood Institute. 1 Temmuz 2011. 18 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  5. ^ "How Are Arrhythmias Treated?". National Heart, Lung, and Blood Institute. 1 Temmuz 2011. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015. 
  6. ^ "Who Is at Risk for an Arrhythmia?". National Heart, Lung, and Blood Institute. 1 Temmuz 2011. 3 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2015.