Karandere, Şereflikoçhisar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.19, 11 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17926594 numaralı sürüm (köy->mahalle AWB ile)
Karandere
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeŞereflikoçhisar
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam315
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
Posta kodu06950
Resmî site
[2]

Karandere, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Köy halkı köye Orta Asya'dan göç ederek Kafkasya üzerinden Selçuklu Devleti Döneminde Ağrı - Doğubayazıt'a, Osmanlı Devleti zamanında Şanlıurfa'ya oradan sırasıyla Gaziantep'e, Kayseri'ye, Niğde'ye en sonunda da mahallenin şuanda bulunduğu yere göç etmiştir. Köy halkından Bayazıt (Hacı Mirza - İmirze) soyadlı sülale Doğubayazıt'tan esinlenerek alındığı soyadıyla mahallenin en büyük sülalesidir. Yine köy halkından olan Haceli (Hacı Ali) Ünver soyadlı sülale orta asyadan gelmiştir. Köy halkından bazılarının da (Kılıçaslan soyadlı sülale) 1826 yılında Padişah 2. Mahmut'un yeniçeri ocağını kaldırması ile İstanbul'dan gelen yeniçeriler olduğu bilinmektedir. Yine köy halkından Hacıbekirler'in (Güzel soyadlı sülalenin) tahminen 1815 - 1820 yıllarında Konya - Gaziemir ilçesi Arısaman mahallesinden geldiği bilinmektedir. Yiğit ve Yeşilöz soyadlarına mensup ailelerin aynı sülaleden geldiği ve kendilerine Hacıbektaşlılar denildiğinden onlarında Hacıbektaş ilçesinden geldiği tahmin edilmektedir.

Mahallenin eski adları Karağanlı veya Karağıdere'dir. Mahallenin adı daha sonra Karandere haline dönüşmüştür. Köy Ardıç Tepe dağının eteğinde olup E-90 kara yolu yakınındadır. Köy'ün E-90 Karayolu'nun yakın kesiminde Höyük (Ören Yeri) eski yerleşim yeri bulunmaktadır. Karandere mahallesi tarihi yönden çok eski bir mahalledir.

Eski ticaret kervanlarının geçtiği İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle eskiden konaklama yeri olarak kullanılmıştır. Tuz Gölü'ne yakın bir konumdadır ve ovayla dağın birleştiği noktada Ardıç Tepe dağının eteklerinde kurulu bir mahalledir.

Balkan, Galiçya, Çanakkale, Yemen, Filistin, Irak, Kafkasya ve İstiklal Harbine göndermiş olduğu kahramanlarıyla övünmektedir. I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda gaziler hariç 38 gencini şehit veren köy, övgüyle bahsedilebilecek tarihi bir geçmişe sahiptir.

Kültür

Türk kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Mahallenin ilkokulunun inşaatına 1944 yılında başlanmış, 1946 yılında eğitime açılmış ve 1951 yılında ilk mezunlarını vermiştir. İhsan Bayazıt, Mücahit Güzel, Ali Şahan, Ali Berat Şahan, Hamza Şahin, Celalettin Ekinci ilk mezunlarından bazılarıdır. Köyümüz nüfusuna kayıtlı olup ancak mahallede okul olmadığı için başka ilkokullarda okuyup yüksekokul bitiren ilk kişiler: Selim Tekin (albay rütbesinden emekli olup 2004 yılında vefat etmiştir) , Veli Baltacı' dır (siyasal bilgiler fakültesinden mezun olup vefat etmiştir). Köyümüz ilkokulundan mezun olup ilk üniversite bitiren kişiler: Ziraat yüksek mühendisi Mehmet Güzel ile maliyeci Hayati Öztürk' tür. Köyümüz ilkokulundan mezun Doktor Erhan Ekinci profesörlüğe kadar yükselip Gaziantep üniversitesi rektörlüğü yapmıştır. Kardeşi Lokman Ekinci ise mahallesimüzden yetişen ilk general olup tuğgeneral rütbesi Türk ordusunda hizmet ettikten sonra 01 Eylül 2012 tarihinde emekliye ayrılmıştır. Köyümüze özel yemekler ise boz bulamaç, ekmek bulamacı, pekmezli bulamaç (pekmezli zerde), kesme, lepe (lapa), yahni, telteli (pişmaniye), etli bulgur pilavı, arapaşı gibi yemeklerdir.

Coğrafya

Köy Ardıç Tepe üzerinde ardıç ağacı ve yatırları bulunan yerin eteğinde kurulmuş, sırasıyla Şereflikoçhisar ilçesi, Çitlik Köyü, Devekovan Kasabası ve Çalören (Mezgit) kasabası ile çevrilidir. Ankara il merkezine 160 km, Şereflikoçhisar ilçesine 10 km uzaklıktadır. Aksaray'a 65 km uzaklıktadır. Köyümüz arazisi içerisinde Bizans' lılardan kalma birisi ucuzluk ve Çatalağıl, diğeri Söğütlü mevkilerinde olmak üzere 2 adet ören yeri bulunmaktadır. Ayrıca örenler mevkiinde de Mustafacık mahallesinin örenleri bulunmaktadır.

Köyümüzde anılan bilinen yer isimleri:

Kelt, Ardıç Tepesi, Geyiklik, Söğütlü, Karlıoğlunun Ağacı, Cönger, Kemel, Keklikpınarı, Patlıburun (Pelitliburun), Acersu(Acarsu), Gözkayası, Örenler, Araplı, Cemangizingedik, Keştoprak, Ucuzluk, Kocayer, Sekizler, Tülüözü, Çayırkuyu(Çaakuyu), Kartallık, Kurtini, Körçeşme, Kızılyer, Göğdere(gökdere), Çorak, Öteaçe (ötegeçe), Topalınkışlası, Süttaşı, Bucak (Şehitler), Karaburun, Kanlı Ağıl, Kurtlupınar, Sıyrık, Hacıhal, Bekirin Çesmesi, Ademin Çeşmesi bunlardan bazılarıdır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 100
2000 315
1997 -
1970 911
1968 1400
1965 1133

Ekonomi

Köy Halkı Geçimini Tarım, Hayvancılık, Nakliye (Ağır Yük Taşımacılığı), Yurt Dışında Yaşayan ve Orada Çalışan Gurbetçilerin (Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, Danimarka, İsveç, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Avustralya) Çalışarak Elde Ettikleri Gelirleridir.

Altyapı bilgileri

Mahallenin içme suyu şebekesi vardır, kanalizazsyon sebekesi vardır. Su az oldugu icin evlerin çoğu kanalizazyon sebekesine baglı değildir. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Mahallede 2 Minareli Camii bulunmaktadir. Mahallede bir İlkögretim okulu vardir, 8 yıllık egitim sistemine göre 1 - 5 sınıflarının eğitimi köy ilkokulunda, 6 - 8 sınıflarinin eğitimi ise taşımalı eğitim sistemiyle Şereflikoçhisar ilçesinde verilmektedir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal