Karabasan (çizgi roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karabasan
Karabasan
Yayım bilgileri
YayımcıÇapa Çizgi Roman Grubu
İlk görünüm1 Temmuz 2003

Karabasan, 2003 yılında Hakan Tacal (yazar) ve Yıldıray Çınar (çizer) tarafından yaratılan fantastik çizgi roman karakteri. Çapa Çizgi Roman Grubu yaratılarından birisidir.

"Karabasan" çizgi roman serisi, senaryosunu Özgür Gümüşsoy'un yazdığı, grafik tasarım ve çizimlerini İlker Güneş'in üstlendiği bir Türk çizgi roman serisidir. Seri, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin Arap coğrafyasında yaşadıklarını konu alır. İlk yayınlandığı yıl Türkiye'de oldukça ses getiren bir seri olmuştur.

"Kehanet" adlı ilk macerası, Arkabahçe yayıncılık tarafından sınırlı seri olarak dört sayı yayımlandı ve daha sonra cilt hâline getirildi. Fantastik-korku kategorisine girer. İkinci sayı kapağının dünyaca ünlü sanatçı Bill Sienkiewicz tarafından çinilenmiştir. Ayrıca ünlü Levanten yazar Giovanni Scognamillo bu ilk macerada kendisinden alınan izinle bir karakter olarak boy gösterdi.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa / Karabasan: Geçmişini hatırlamayan 20'li yaşlarda bir genç. Muskayı aldıktan sonra belli zamanlarda istemsiz olarak Karabasan diye adlandırdıkları varlığa dönüşüyor.

Dilek:İlk maceradan (Kehanet) sokakta iblislerin saldırısından kaçarken Mustafa ile karşılaşan ve daha sonra onu evinde ağırlayan genç üniversite öğrencisi.

Gizem: Dilek'in kardeşi

Yönetmen: gizli bir yeraltı teşkilatının yöneticisi. Gerçek ismi bilinmiyor.

Sir Lawrance: ilk maceranın kötü adamı. Arkeoloji profesörü bir İngiliz.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa adlı genç bir adamın metafizik bir "apor" olayı (düşten fizikî cisim getirme) sonucu küçükken kaybettiği muskasını tekrar ele geçirir. Bu muska geceleri onun gerçekötesi bir yaratığa dönüşmesine neden olan bir anahtardır. Bu yaratık insan biçiminde karanlık vücudu ve uzun siyah saçları ile Mustafa'yı andırmakla birlikte Mustafa değildir. Halk söylencelerinde Karabasan diye anılan, gece insanların uykularını bölen, onların üzerlerine çıkıp nefes alamayacakları bir baskı uygulayan, karanlık bir imge ile benzeşmesinden dolayı Dilek ve Gizem tarafından bu isim verilmiştir. Karabasan kendini "uykunun sonu" olarak tanıtır.

Karabasan, akışkan, biçim değiştirebilen bir maddeden oluşmuş (kâbusların maddesi), maddeler üzerinde telekinetik gücü olan bir varlıktır. Günah ve suçu hissedebildiği, insanların vicdan dediği kavramın cisimleşen/yoğunlaşan hâli olduğu söylenebilir.

Yayımlanan hikâyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kehanet, 4 sayılık mini seriArkabahçe yayıncılık, 2003
  • Ölümün küçük salonu, "strip" dergisi içinde kısa hikâye, Rodeo kitap, 2004
  • Önce Botlarını Bağla, "Tam Macera" dergisinin 2.sayısı içinde kısa hikâye, Kamra yayıncılık, Mayıs 2007

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]