Kara Deniz (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kara Deniz
Black Sea
YönetmenKevin Macdonald
Yapımcı
  • Charles Steel
  • Kevin Macdonald
YazarDennis Kelly
Oyuncular
MüzikIlan Eshkeri
Görüntü yönetmeniChristopher Ross
KurguJustine Wright
Stüdyo
DağıtıcıFocus Features
Çıkış tarih(ler)i5 Aralık 2014 (2014-12-05) (Birleşik Krallık)
23 Ocak 2015 (2015-01-23) (ABD)
24 Nisan 2015 (2015-04-24) (Türkiye)
Süre115 dakika[1]
Ülke
Dilİngilizce
Rusça
Hasılat4 milyon dolar

Kara Deniz, Kevin Macdonald'ın yönettiği, Dennis Kelly'nin senaristliğini yaptığı ve Jude Law, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn ve David Threlfall'ın başrollerini paylaştığı 2014 tarihli felaket ve gerilim filmidir.[3] Film, 5 Aralık 2014'te Birleşik Krallık'ta ve 23 Ocak 2015'te Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi.[4]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın zamanda boşanmış ve küçük oğlundan ayrılmış Robinson, su altı kurtarma işinde kıdemli bir kaptandır. Çalıştığı Agora firması onu ve iki arkadaşı Kurston ile Blackie'yi işten çıkarır. Bunalımda olan Kurston, Agora'nın, Gürcistan kıyılarında milyonlarca altın değerinde yükle batan II.Dünya Savaşı'ndan kalma Tip VIIC U-botunun (denizaltı) enkazı hakkında bilgisi olduğunu ancak Rus-Gürcü Savaşı'ından sonraki toprak anlaşmazlıkları nedeniyle enkazı kurtarma işine girişemediğini söyler.

Robinson ve Blackie, Lewis adlı gizemli bir adamla tanışırlar. Bu adam enkazdaki altını almak için yapılacak keşif gezisini fonlamayı, kârdan ciddi bir pay alma karşılığında kabul etmiştir. Lewis, çalışanı Daniels'a geziye eşlik etmesini söyler. Robinson, Kurston'ın arkadaşı olduğunu söyleyen genç adam Tobin ile karşılaşır. Tobin ona Kurston'ın intihar ettiğini söyler. Robinson keşif gezisine Tobin'i de götürmeye karar verir. Yarısı Britanyalı yarısı Rus ekip toplanır. Ekibin her bir üyesi kazandıklarından eşit pay alacaktır. Ekip Sivastopol limanına gider ve Foxtrot sınıfı bir denizaltı alırlar. Ruslar Tobin'in bakire olduğunu ve bunun denizaltında uğursuzluk getireceğini düşünürler. Ancak Tobin aslında yakında baba olacaktır.

Mürettebatta sadece Blackie hem Rusça hem de İngilizce bilmektedir. İletişim zorlukları gemide tansiyonu arttırır ve bir kavga sonucu Fraser Blackie'yi bıçaklayarak öldürür. Kaos ortamında gemide bir yangın çıkar ve yangın patlamaya yol açar. Patlama sonrası yaralanarak bilincini kaybeden Robinson 18 saat sonra uyanır. Uyandığında Rusların geminin bir yarısına Britanyalıların ise diğer yarısına yerleştiğini görür. Hasar gören gemi deniz tabanına oturmuştur ve çevirme mili kullanılamaz hale gelmiştir ancak deniz radarı peşinde oldukları eski U-botunun yakınlarda olduğunu işaret etmektedir. U-bottaki altınları alabilir ve U-botunun çevirme milini alıp kendi gemilerine takabileceklerini düşünürler. Çünkü içinde bulundukları Sovyet denizaltının tasarımı U-bota göre yapılmıştır. Robinson, Rus mürettebattan Morozov'un İngilizce bildiğini öğrenir.

Fraser, Peters ve Tobin deniz tabanında ilerler ve U-botun enkazını bulurlar. Enkazdan altınları ve çevirme milini alırlar. Ancak Peters'ın hava hortumu kazayla yırtılınca Peters ölür. Mürettebat gemideki onarımları tamamlar ve denizaltı yolculuğuna devam eder. Denizaltı yüzeye çıkmadan önce Daniels, Robinson'a tuzağa çekildiklerini itiraf eder. Agora şirketi Kurston aracılığıyla enkaz bilgisini bilerek sızdırmıştır. Kurston aslında hayattadır. Agora şirketi, Robinson ve diğer adamların altını aldıktan sonra Rus donanması tarafından tutuklanacaklarını ve böylelikle şirketin altınlara el koyabileceğini düşünmüştür. Robinson, yolculuğa su altında devam etmeye ve Türkiye'deki Samsun şehrine gitmeye karar verir. Bu yolculuk, dar oyuklardan geçmelerini gerektirecek tehlikeli bir yolculuktur. Kurtulmak isteyen Daniels, Fraser'ı Zaytsev'i öldürmesi için ikna eder. Gemide yeterli mürettebat kalmaması Robinson'ı zorlar. İkinci bir patlama meydana gelir, denizaltı tekrar deniz tabanına iner ve geminin gövdesi delinir.

Fraser ve mürettebattan kalanlar sızıntıları tamir etmeye çalışırlar ama çabaları boşa gider. Gemideki bölmeler suyla dolmaya başlar. Kaçmalarından önce panikleyen Daniels ara bölmenin kapağını kilitler ve üç adamın boğulmalarına neden olur ancak kıyafeti takıldığı için bir sonraki bölmede kendisi tıkılı kalır. Morozov son bölme kapağını kapatır. Daniels içeride boğulur. Robinson, Tobin ve Morozov torpido bölmesindedir ve bu bölmeye Robinson üç tane kaçış kıyafeti saklamıştır. Robinson, Tobin ve Morozov'un çıkmasına yardım eder ve onlara acil durum levyesini kullanarak oradan çıkacağını ve peşlerinden geleceğini söyler. Tobin ve Morozov yüzeye çıkarlar. Morozov, Tobin'e acil durum levyesi diye bir şey olmadığını Robinson'un kendini feda ettiğini söyler. Bir süre sonra yüzeye üçüncü kaçış kıyafeti, içinde altınlarla ve Robinson ailesinin fotoğrafıyla su yüzüne çıkar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jude Law - Kaptan Robinson. Denizaltılarla 30 yıllık deneyimi vardır. Yakın zamanda Agora şirketinden 11 yıllık işinden kovulmuştur.
  • Scoot McNairy - Daniels. Yolculuğu fonlayan Lewis'in vekili, keşif gezisine eşlik ediyor.
  • Konstantin Khabensky - Blackie. Denizaltının satın alınmasına yardımcı olan ve Kaptan Robinson ile Rus mürettebatı arasında arabuluculuk yapan bir Rus.
  • Bobby Schofield - Tobin. Kurston'ın 18 yaşındaki arkadaşı. Kurston intihar ettikten sonra ekibe girer.
  • Ben Mendelsohn - Fraser. Psikopat bir dalgıç. Geçmişte hapishaneye girip çıkmışlığı var.
  • Michael Smiley - Reynolds. Kaptan Robinson'ın donanma yıllarından arkadaşı.
  • David Threlfall - Peters. Kaptan Robinson'ın donanma yıllarından arkadaşı.
  • Grigoriy Dobrygin - Morozov. Rus denizci. Rotacı.
  • Sergei Puskepalis - Zaytsev. Denizaltı motorları konusunda uzmanlığı olan bir Rus.
  • Sergei Kolesnikov - Levchenko. Denizaltı elektrik sistemlerinde uzmanlığı bulunan bir Rus. Ayrıca ekibin yemeğini yapıyor.
  • Sergei Veksler- Baba. SONAR konusunda uzman bir Rus.
  • Tobias Menzies - Lewis. Keşif gezisinin mali destekçisi.
  • Daniel Ryan - Kurston. Agora'dan kovulmuş bir adam. Kaptan Robinson'ın eski iş arkadaşı.
  • Karl Davies - Liam. Agora şirketinde insan kaynaklarında çalışıyor. Robinson'a kovulduğunu söylüyor.
  • Branwell Donaghey - Gittens. Yıllardır çalışmamış bir dalgıç. Aynı zamanda dizel motorlar konusunda da bilgili.
  • Jodie Whittaker - Chrissy. Kaptan Robinson'un eski karısı.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara Deniz filminin çekimleri Ağustos 2013'te Birleşik Krallık'ta başladı.[5][6] Çekimler Strood kentindeki Medway Nehri'nde gerçekleşti.[7][8][9] Dış çekimler için eskiden Sovyet Donanmasına ait olan 1967 yılında inşa edilen "U-475 Kara Dul" tipi denizaltı kullanıldı. Filmin bir kısmı gerçek denizaltıda bir kısmı ise sette çekildi. Kontrol ile makine odası ve bu odaları bağlayan koridor sette çekilirken geri kalan odalar ve bölmeler gerçek denizaltında çekildi. Filmin dekoru için Rusya'dan getirilen eski askeri telefon ve makineler kullanıldı. Jude Law filmde denizci gibi görünebilmek için kilo aldı ve kas kütlesini arttırdı. Ayrıca rolü için kafasını tıraş etti.[10] Robinson karakteri için Jude Law filmde işçi sınıfını yansıtması için İskoçya'daki deniz şehri Aberdeen aksanı ile konuştu.[11] Yönetmen Kevin Macdonald, denizaltı filmi için ilk fikrin 2000 yılında Kursk şehrinde yaşanan denizaltı kazasından geldiğini söyledi. Temel fikri oluşturduktan sonra senaryo için Dennis Kelly'ye gittiğini ve onun da senaryoyu yazdığını ifade etti.[10] Yönetmen, oyunculara 1977 yapımı Dehşetin Bedeli filminin ikinci yarısını izletti. Macdonald karakterlerin yansıtılması ve filmin teması ile ilgili bu filmden ilham aldığını söyledi. Macdonald, 1948 yapımı Altın Hazineleri filminin de bir diğer ilham kaynağı olduğunu ifade etti. Yönetmen, filmin ana temasının yalnızlık ve kapana kısılmışlık olduğunu söyledi, ayrıca senaryonun ekonomik sorunlara ve gelir adaletsizliğine değindiğini sözlerine ekledi. Macdonald filmi doğal ve gerçekçi çekmeye çalıştıklarını, setteki duvarların yerlerini oyuncuların kapalı alan hissi yaşaması için değiştirmediklerini ve denizaltını dışarıdan çekerken suyu özellikle bulanık gösterdiklerini belirtti.[12] Kevin Macdonald bir başka röportajda karakterlerin asıl hedefinin aslında para kazanmak değil saygı kazanmak olduğunu söyledi. Robinson'un kendini işiyle tanımladığını ve işini kaybettiğinde kimlik algısını da kaybettiğini ve filmin sonunda Robinson'un önemli olanın iş, para ya da toplumdaki itibarı değil aile sevgisi olduğunu fark ettiğini söyledi.[11]

Görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

İnceleme toplayıcı web sitesi Rotten Tomatoes'da filmin %80 eleştirmen puanı ve %59 seyirci puanı var.[13] Filmin, Metacritic'te 100 üzerinden 62 eleştirmen puanı ve 10 üzerinden 6,7 seyirci puanı mevcut.[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BLACK SEA (15)". British Board of Film Classification. 22 Ekim 2014. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 
  2. ^ a b "Black Sea (2014)". British Film Institute. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  3. ^ "Kevin Macdonald travels to Black Sea and Eastern Europe". screendaily.com. 14 Şubat 2012. 18 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2013. 
  4. ^ D'ALESSANDRO (2 Temmuz 2014). "Focus Features To Bow 'Black Sea' In January". deadline.com. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  5. ^ "Filming Starts on Kevin MacDonald's Black Sea, Starring Jude Law". comingsoon.net. 8 Ağustos 2013. 12 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2013. 
  6. ^ "Black Sea starts shooting with Jude Law in the Skipper's Seat". denofgeek.us. 8 Ağustos 2013. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2013. 
  7. ^ "Hollywood hunk Jude Law spotted filming in Medway". thisiskent.co.uk. 8 Ağustos 2013. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2013. 
  8. ^ "Actor Jude Law spotted filming Hollywood movie Black Sea on the River Medway in Strood". kentonline.co.uk. 8 Ağustos 2013. 22 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2013. 
  9. ^ "Kent Film Office Black Sea Article". 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ a b Benardello, Karen (19 Ocak 2015). "Interview: Kevin Macdonald Talks Black Sea (Exclusive)". Shockya.com (İngilizce). 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  11. ^ a b "'The Black Sea' interview: Oscar-winning director Kevin MacDonald talks about Jude Law, submarine movies and how we define manhood". oregonlive (İngilizce). 28 Ocak 2015. 31 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  12. ^ Fagerholm, Matt. "Interview: Kevin Macdonald Sails the "Black Sea" | Interviews | Roger Ebert" (İngilizce). 21 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  13. ^ "Black Sea (2016)". Rotten Tomatoes. Fandango Media. 1 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2018. 
  14. ^ "Black Sea Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]