Kanada Alberta Eyaleti Cinsel Kısırlaştırma Yasası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1928 yılında Kanada'nın Alberta Eyaleti Yasama Meclisi "Cinsel Kısırlaştırma Yasası"nı yürürlüğe koydu. Gen havuzunu korumak amacıyla hazırlanan Yasa, istenmeyen özelliklerin çocuklara aktarılmasını önlemek için zihinsel engelli kişilerin kısırlaştırılmasına izin veriyordu.

O dönemde öjenikçiler akıl hastalığı, zeka geriliği, epilepsi, alkolizm, fakirlik, bazı suç davranışları ve fuhuş ve cinsel sapkınlık gibi sosyal kusurların genetik olarak belirlendiğini ve kalıtsal olduğunu savunuyordu. Dahası, bu bozukluklara sahip kişilerin normal nüfusa göre daha yüksek bir üreme oranına sahip olduğuna inanılıyordu. Sonuç olarak, genel nüfustaki gen havuzunun zayıfladığından korkuluyordu.

Cinsel Kısırlaştırma Yasası'nın yürürlükte olduğu dönemde Alberta Eyaleti'nde 4.800 vaka kısırlaştırma için önerilmiş ve bunların %99'u onay almıştır. Kısırlaştırma kayıtlarının incelenmesi, mevzuatın toplumun tüm üyelerine eşit şekilde uygulanmadığını göstermektedir. Özellikle Yasa, kadınlar, çocuklar, işsizler, ev hizmetlileri, kırsal kesim vatandaşları, evli olmayanlar, kurumsallaşmış kişiler, Roma ve Yunan Katolikleri ve Ukrayna, Metis ve yerli etnik kökenli kişiler dahil olmak üzere sosyal olarak savunmasız konumdakilere orantısız bir şekilde uygulanmıştır.[1]

Yasa 1972 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Grekul, Jana Marie. The Social Construction of the Feebleminded Threat: Implementation of the Sexual Sterilization Act in Alberta 1929 – 1972. University of Alberta, Ph.D. Thesis, 2002.