Kamişin katliamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kamişin katliamı
BölgeRusya
Tarih8-9 Mart 1997
HedefKamışin Yüksek Askeri İnşaat Komutanlığı ve Mühendislik Okulu
Saldırı türü
Okul saldırısı
Ölü6
Yaralı2
SaldırganlarSergei Lepnev, Sergei Arefyov
SebepBilinmiyor

8-9 Mart 1997 gecesi Kamışin Yüksek Askeri İnşaat Komutanlığı ve Mühendislik Okulu'nda toplu bir cinayet işlendi. Çatışmada altı öğrenci ölmüş, iki öğrenci de yaralanmıştır.[1]

Olayların seyri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sabah saat 4 sularında, nöbet değişimi sırasında silahını teslim eden 18 yaşındaki Harbiyeli Sergei Lepnev, nöbetçi Gennady Ivanov'un kafasına ateş ettikten sonra diğer Harbiyelilere de ateş açtı. Lepnev, Pavel Grigoryev'in işini bitirmeye gittiğinde şarjöründeki mermi bitmiş ve Arefyov ile birlikte olay yerinden kaçmışlardır. Daha sonra özel bir evde barikat kurdular, ancak bir süre sonra Lepnev ve annesi arasında geçen bir konuşmanın ardından teslim oldular.

Ceza[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahkeme Arefyev'i 3,5 yıl hapis cezasına, Lepnev'i ise ölüm cezasına çarptırmış, bu cezalar moratoryum nedeniyle 25 yıllık sıkı rejime çevrilmiştir. Lepnev halen "Beyaz Kuğu" ceza infaz kurumunda cezasını çekmektedir. Mart 2021'de şartlı tahliye ile serbest bırakılmaya çalışılmıştır.[2] Kendisinin 7 Mart 2022 tarihinde serbest bırakılması gerekiyordu ancak bu konuda herhangi bir bilgi bulunmuyor, muhtemelen Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle.

Katil[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanıdıkları tarafından "iyi bir çocuk" olarak tanımlanan Sergei Lepnev, derslerine iyi çalışır ve okulda hiçbir sorun yaşamazdı. Vurulmadan altı ay önce bir makalesinde kendisini ünlü yapacak bir şey yapmak istediğini yazmıştı. Hapishanede evlendi ve bir çocuğu oldu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Расстрел взвода курсантов спустя два десятка лет продолжает волновать камышан". Московский комсомолец (Волгоград). 13 Nisan 2016. 9 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021.  Bilinmeyen parametre |deadlink= görmezden gelindi (|dead-url= kullanımı öneriliyor) (yardım)
  2. ^ Антон Похиляк (10 Mart 2021). "Осужденный за массовое убийство курсантов в 90-е россиянин захотел на свободу". Лента.ру. 10 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2021.  Bilinmeyen parametre |deadlink= görmezden gelindi (|dead-url= kullanımı öneriliyor) (yardım)