Kamçı (politika)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İngilizce'de kamçı anlamına gelen 'whip', bir siyasi partide disiplini sağlamakla yükümlü resmî bir parti üyesidir. Bu genellikle parti üyelerinin kendi bireysel ideolojilerine veya seçmenlerinin iradesine göre değil, parti platformuna göre oy kullanmalarını sağlamak anlamına gelir. Kamçı, partinin "uygulayıcıları"dır. Diğer milletvekillerinin oylama oturumlarına katılmalarını ve resmî politikaya göre oy kullanmalarını sağlarlar.

Bu terim, av köpeklerinin bir av sırasında "kamçılama" yöntemiyle av familyasından uzaklaşmasının engellenmesinden esinlenilerek ortaya çıkmıştır.

Ek olarak, "kırbaç" terimi, yasa koyuculara verilen oy kullanma talimatlarını,[1] ya da belirli bir yasa koyucunun kendi partilerinin meclis gruplarındaki statüsünü ifade edebilir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Parlamento bağlamında kırbaç ifadesinin kökenleri avcılık terminolojisinden gelir. Oxford İngilizce Sözlük terimini parti denetçisi "paketinin ana gövdesine geri kamçı ile sürerek sapıklık gelen av köpeklerini tutan bir Huntsman'in asistanı" olarak tanımlar. Bu sözlüğe göre, parlamento anlamında kamçılama teriminin ilk kaydedilen kullanımı 1772'de gerçekleşmiştir. Ancak, On Sekizinci Yüzyılda Avam Kamarası'ndaki PDG Thomas, 1772 öncesi tarihi kullanan terimin kullanımının iki örneğini gösteriyor.[2]

Westminster sistemini kullanan ülkelerde[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya Parlamentosu'nda ve altı devletin parlamentolarında ve kendi kendini yöneten iki bölgedeki parlamentolarda, büyük siyasi partilerin parti disiplini sağlamak ve parti liderliği adına çeşitli diğer işlevleri yerine getirmek için kırbaçları var. Kırbaç ofisinde en önemli işlevi, tüm üyeleri ve senatörler (muhafaza odasının oyların katılmaya mevcut olmasını sağlamaktır yeterli çoğunluğu ve önlenmesi gensorudan).[3] Birleşik Krallık'takinin aksine, Avustralya kamçıları resmî makamda değildir, ancak parlamento amaçlı tanınmaktadırlar. Uygulamada, Avustralya kamçıları, Avustralya'daki parti disiplini daha sıkı olmaya meyilli olduklarından, Birleşik Krallık'taki meslektaşlarından daha az bir rol oynamaktadır.[4]

Odadaki rolleri, bölünme ve üyelerin ve senatörlerin toplantılar sırasında bulunmama haklarının yanı sıra toplantılar sırasında parlamento binasını terk etme kabiliyetlerini kontrol eden bir “çift kitap” bulundurmaktır.

Liberal Parti kırbaçları parti lideri, Avustralya İşçi Partisi kırbaçları ise Caucus tarafından seçildi. Emek ve Liberaller için, baş kırbaç iki kırbaç yardımcısı tarafından desteklenir.[5]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada Parti Kırbaç Avam Kanadalı House, Kanadalı Senato'da bir siyasi parti veya üyeleri arasında parti disiplinini sağlamakla yükümlü bir taşra yasama üyesidir komitesi . Kamçı ayrıca, evindeki çeşitli faturalar, hareketler ve diğer işlemler için ofislerinden görevlendirmek ve partisinden konuşmacıları görevlendirmekten sorumludur.

Hindistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan'da kırbaç kavramı sömürgeci İngiliz yönetiminden miras kaldı. Her büyük siyasi parti, partinin disiplinden ve evin zeminindeki davranışlarından sorumlu bir kırbaç atar. Genellikle, parti üyelerini partinin belirli konulardaki tutumuna uymaya yönlendirir ve kıdemli parti üyelerinin yönüne göre oy kullanmaya yönlendirir.[6] Ancak, kamçıların oy kullanacakları bir Milletvekili (Milletvekili) veya Yasama Meclisi Üyesi (MLA) yönetemediği Hindistan Cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi bazı durumlar var. Bir kırbaç siparişinin aynı tarafın bir üyesi tarafından ihlal edilmesi durumunda, kırbaç, bu üyenin disiplinden dolayı derhal görevden alınmasını önerebilir ve ilgili evin sözcüsü konuyla ilgili karar verebilir (zaman sınırı olmadan). Kamçı, herhangi bir sebeple kendi parti üyesi tarafından resmî kamçı emrinin ihlali takip etmemesini tercih ederse, herhangi bir evin üyesi konuşmacıya bunu yapabilir.

İrlanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Dáil Éireann ve Seanad Éireann’daki bütün parlamento partileri için kamçı var.[7] Hükûmet şefi kamçı normalde Taoiseach Dairesinde Dışişleri Bakanıdır[8] ve kabine toplantılarına katılır.[9] Her evin kamçıları, gelecek haftaki iş için gündemi belirlemek üzere haftada bir toplanır. Dáil'deki Teknik Grup ve Seanad'daki benzer Bağımsız gruplar, kamçıların uygulayabilecekleri bir parti çizgisi olmasa da, bu toplantılara katılmak için kamçı adayı seçtiler.[10] Kamçılar ayrıca eşleşmeyi de koordine eder.

Çoğu oyun zamanlamasını tahmin etmek zordur ve TD'lerin her zaman bölünme zilinin kulağında kalması bekleniyor. Tüm TD'lerin partileri ile oy kullanmaları ve oy kullanmayacaklarsa izin almaları beklenir. Özgür oylar, İrlanda parlamento geleneğinin ortak bir özelliği değildir, ancak zaman zaman olur ve daha sık gerçekleşmesi çağrıları vardır. Örneğin, Fianna Fáil, Gebelik Yasasında İnsan Hayatının Korunmasında olduğu gibi, kürtaj faturalarında genellikle ücretsiz oy kullandı.[11]

1998 yılından itibaren kamçı ve yardımcı kamçı, temel yasa koyucularının maaşının üstünde bir ödeneğe hak kazanabilir.[12] 2011 yılında, bu ödenekler Fianna Fáil'in Dáil kırbaç ödeneğinin en yüksek 19.000 Avro'dur.[13]

Malezya'daki parti kamçıları, Westminster'in sistem temelli parlamenter demokrasilerinde olduğu gibi benzer bir rol oynamaktadır. Ancak, parti disiplini Malezya'da daha sıkı olma eğilimindedir ve bu nedenle kırbaçların rolü genel olarak daha az önemlidir, ancak hükûmet çoğunluğu alt mecrada daha az olduğu zaman önemi artmıştır.

İngiltere ve diğer ülkelerden farklı olarak, Barisan Nasional kamçıları, her zaman Malezya Başbakan Yardımcısı ve parti genel başkan yardımcılığını üstlenirler.

Yeni Zelanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Zelanda'da, kırbaç kavramı, İngiliz yönetiminden devralındı. Parlamentoda dört veya daha fazla üyesi olan tüm siyasi partilerin en az bir parti kırbaçlaması var, ancak Yeşil Parti kırbaçları toplayıcılar olarak adlandırılıyor.[14] 25 ila 44 üyeli partilere iki kamçıya (bir kıdemli ve bir küçük) izin verilirken, 45 veya daha fazla üyesi olan taraflara üç kamçı (bir büyük ve iki küçük) izin verilir.

Kamçıların idari bir rol üstlenmesi, parti üyelerinin gerektiğinde tartışma odasında olmalarını sağlamak ve parti üyelerini tartışmalar sırasında konuşmalarını sağlamak. 1996 yılında orantılı temsilin yapılmasından bu yana, odadaki bütün üyelerin taraf alarak oy kullanmasını gerektiren bölümler (kişisel oylama olarak adlandırılır), vicdan oylamaları dışında nadiren kullanılmaktadır. Bunun yerine, partinin çırpıcıları, kaç üyenin lehine ve / veya kaç üyenin itiraz edildiğini ilan ederek, partilerinin tüm üyeleri adına oy kullanır. Ayrıca, oylama sırasında üyesi odada bulunmayan tek üyeli partilere vekaleten oy kullandılar ve ayrıca partilerin bulunmadığı üyelere ve ilişkili üyelerin bulunmadığı üyelere kişisel oylar sırasında vekâleten oy kullandılar.

İngiliz siyasetinde, Avam Kamarası'ndaki iktidar partisinin baş kırbaçı, genel olarak kırbaçları genel olarak temsil eden görevlinin, Bakanlar Kurulu'nda bir koltuğa ve bir sese sahip olması için geleneksel olarak Hazine Sekreteri olarak atanır. Parlamento Sekreteri'nin Hazine Müsteşarlığı'na bağlı tutulması nedeniyle, devlet şefi kırbacının, 12 Downing Street'te resmî bir ikametgâhı olmasına rağmen, baş kırbaç ofisi şu anda 9 Downing Street'te bulunuyor. Hükûmet kırbaçları, başbakana olası geri tepme isyanları ve parti içindeki milletvekillerinin genel görüşü ve sadakati motive etmek ve ödüllendirmek için kullanılan himayenin uygulanması üzerine rapor veriyor.

“Oy kullanma talimatı” anlamında, Britanya siyasetinde belirli işlerle ilgili üç tür kamçılama vardır. Nasıl oy kullanılacağına dair ifade edilen bir talimat parlamenter imtiyazın ihlali teşkil edebilir, bu nedenle partinin istekleri kesin ama dolaylı olarak belirtilir. Bu kamçılar, milletvekillerine parlamento programını belirten bir mektup şeklinde, “Her zaman katılımınız kesinlikle şarttır” gibi bir cümle ile, oy verilecek olan her bir tartışmanın yanında, bir, iki ya da üç kez altı çizili kırbaç şiddeti:

  • Tek satırlık bir kırbaç, partinin politikasının neyi göstereceği ve oylamanın ne zaman gerçekleşmesi gerektiğine dair bildirimde bulunmak için bir rehberdir; bu katılım veya oy kullanma için bağlayıcı değildir.
  • Bazen iki satırlı bir kırbaç olarak da bilinen iki satırlık bir kamçı katılıp oy kullanma talimatıdır; partinin konumuna göre oy kullanmak için kısmen bağlayıcı, kamçı tarafından önceden izin verilmedikçe katılım zorunludur.
  • Üç hatlı bir kamçı, partinin tutumuna göre oy vermek ve oy kullanmak için katı bir talimattır ve ihlali normalde ciddi sonuçlara yol açar. Katılmama izni, kamçı tarafından verilebilir, ancak ciddi bir nedene ihtiyaç vardır. Üç aşamalı bir kırbaç ihlali, aşırı koşullarda parlamentodaki siyasi gruptan kovulmaya ve hatta partiden kovulmaya yol açabilir. Sonuç olarak, üç satır kamçıları genellikle yalnızca güven ve arz oyları gibi temel konularda verilir. Üç hatlı kamçıların niteliği ve isyan için olası cezalar partiler ve yasama organları arasında değişmektedir.

Başka ülkelerde[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Afrika orantılı bir temsil sistemi kullansa da, sömürgeci İngiliz yönetiminden miras kalan bir siyasi parti kırbaç kavramı sürdürüldü.[15][16]

2017'de Afrika Ulusal Kongresi genel sekreteri Gwede Mantashe, " Vicdanlı oy kullanma siyasi bir parti sisteminde çalışmaz. Hepimiz işler listesine giriyoruz ve Parlamentoya ANC'nin parlamenterleri olarak gidiyoruz. . . ] ANC'ye karşı oylama yapılmayacak. ”[17]

Tayvan[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti kamçıları, Yasama Yuan'ın büyük partilerinin çoğunda var. Örneğin, Demokratik İlerici Parti için parti kırbaç Caucus lideridir. Kuomintang'a göre parti kırbaç Politika Komitesi Genel Müdürü veya Kafkas lideridir.

Kritik faturaları oylarken, kamçılar, üyelerin meclise katılmalarını isteyen "üst düzey seferberlik emri" verebilir. Emri yerine getirmeyen parti üyeleri partiden uzaklaştırılacak veya kovulacak.

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nde yerel (şehir konseyleri, şehir konseyleri, ilçe kurulları vb.), Eyalet ve federal düzeylerde yasama organları vardır. Federal yasama organı (Kongre ), Nebraska dışındaki tüm eyaletlerdeki yasama organları ve birçok il ve il yasama organı, parti çizgileri boyunca bölünmüş ve çoğunluk ve azınlık liderlerinin yanı sıra kamçıya sahiptir. Kırbaç aynı zamanda çoğunluk yardımcısı veya azınlık yardımcısı yardımcısıdır.

Her iki Kongre evi, Temsilciler Meclisi ve Senato, çoğunluk ve azınlık kamçılarına sahiptir. Sırayla "bölgesel" kamçılara sahipler. Kongre üyeleri çoğunlukla parti çizgisinde oy kullanırken, kamçıların etkisi, İngiltere'deki sistemden daha zayıf. Amerikalı politikacılar genellikle parti çizgisinden ayrılma ve kendi seçmenlerinin vicdanına göre oy kullanma konusunda oldukça fazla özgürlüğe sahiptir. Bunun bir nedeni, bireysel adaylar tarafından kayda değer miktarda para toplanmasıdır. Ayrıca, ne Kongre üyeleri ne de başka herhangi bir kişi, yalnızca açık tescil ile oluşturulan siyasi bir partiden atılamaz. Buna ek olarak, adayların görev için ön seçimleri genellikle çok sayıda seçmene açık olan ilk seçim yoluyla yapıldığından, seçmenlerinin parti liderlerinin değil, siyasi konumlarını destekleyen adayların partileri tarafından kolayca reddedilemezler. demokratik bir görev nedeniyle.

Kongre üyeleri aynı zamanda Yürütme Şubesi pozisyonlarında aynı anda hizmet edemediklerinden, ABD'deki bir kamçı, bir oturma idaresindeki potansiyel tanıtım veya indirgemeyi bir teşvik olarak kullanarak oy kullanamaz. Bununla birlikte, Kongre'nin her iki evinde de yüksek düzeyde yapılandırılmış bir komite sistemi vardır ve bir kırbaç, bunun yerine bu sistemde tanıtım veya tehdit edici indirgeme önerebilir. Temsilciler Meclisi'nde, tek bir üyenin bireysel olarak etkisi göreceli olarak küçüktür ve bu nedenle temsilcinin kıdemine büyük ölçüde bağlıdır (çoğu durumda, görevde kaldıkları süreye bağlı olarak).

Senato'da, çoğunluk kırbaçı, çoğunluk partisinde (en fazla sandalyeye sahip parti) üçüncü en yüksek rütbeli bireydir. Çoğunluk kırbaçı, çoğunluk lideri ve gayriresmî olarak cumhurbaşkanı yanlısı tempore tarafından gölgede bırakıldı. Cumhurbaşkanı pro tempore ofisi büyük ölçüde onurlu ve genellikle çoğunluğun en uzun süre hizmet veren senatörüne verildiğinden, çoğunluk kırbaçı, çoğunluk konferansında ikinci derece senatördür. Benzer şekilde, Mecliste, çoğunluk kırbaçı, hem çoğunluk lideri hem de konuşmacı tarafından üstündür. Senato başkanlık memurunun aksine, Konuşmacı, partisinin Meclis'teki meclisinin lideridir.

Hem Mecliste hem de Senato'da, azınlık kırbaçlığı, azınlık partisinde (yasama organında az sayıda yasama organı olan parti), azınlık lideri tarafından göze çarpan ikinci en yüksek kişidir.

Kırbaç pozisyonu, 1897'de James A. Tawney'i ilk kırbaç olarak atayan Cumhuriyetçi Konuşmacı Thomas Reed tarafından Temsilciler Meclisi'nde kuruldu. İlk Demokrat kırbaç, Oscar Wilder Underwood, 1900 civarında atandı.[18][19] Senato'da, pozisyon 1913'te Demokratik yönetim kurulu başkanı John W. Kern tarafından J. Hamilton Lewis'i ilk kırbaç olarak atadığında, Cumhuriyetçiler sonradan 1915'te James Wadsworth'u ilk seçti.[20]

popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz yazar ve siyasetçi Michael Dobbs, 1990-1995 yılları arasında BBC tarafından dramatize edilip yayınlanan ve Francis Urquhart adında kurgusal bir partinin merkezinde kurgulanmış bir kitap üçlemesi yazdı. Üçlemenin ilk bölümünde, House of Cards adlı kitap, adını orijinal İngiltere televizyon dizisine verdi ve diğer ülkelerin politik sistemlerine dayanan bir sonraki serinin adı olarak da kullanıldı. Kartlar Meclisinde Francis Urquhart, İngiltere Muhafazakâr Partisinin Baş Kırbaç'ıdır ve üçleme, Başbakan olana kadar partisinin saflarında iddialı bir yükselişe işaret eder.

Amerikan Kartlar Evi'nin yeniden düzenlenişinde Frank Underwood, ABD Demokrat Partisi için House Majority Whip'tir . Dizi, Underwood'un Başkan oluncaya kadar partisinin saflarındaki hırslı yükselişini gösteriyor. Adı Frank Underwood gibi orijinal üçlemenin kahramanı Francis Urquhart (yani FU) ve ABD siyasi sisteminin kendisine bir alındı, hem de oldu Oscar Underwood ilk parti oldu kırbaç ABD Demokrat Partisi.

İngiltere'de, James Graham'ın 1970'lerde Muhafazakâr ve İşçi kamçılarıyla ilgilenen Bu Ev adlı oyununun bir reprodüksiyonu var.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pandian, M. Veera (14 Mayıs 2006). "How the term 'Whip' came to be used in Parliament". The Star (Malezya). 9 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  2. ^ House of Commons briefing note: The Whip's Office Doc ref. SN/PC/02829. Last updated 10th October 2008
  3. ^ "Fact Sheet 36: The Party Whip". Parliamentary Education Office. 24 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  4. ^ "Free Votes in Australian and some Overseas Parliaments". Parliament of Australia: Parliamentary Library. 8 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  8. ^ Muiris MacCarthaigh (2008). Government in Modern Ireland (İngilizce). ISBN 978-1-904541-72-1. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  9. ^ Muiris MacCarthaigh (1 Ocak 2005). Accountability in Irish Parliamentary Politics (İngilizce). Institute of Public Administration. ISBN 978-1-904541-31-8. 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  10. ^ Arşivlenmiş kopya. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  12. ^ Oireachtas (Allowances To Members) and Ministerial, Parliamentary, Judicial and Court Offices (Amendment) Act, 1998 8 Mayıs 2013[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Irish Statute Book
  13. ^ S.I. No. 347/2011 — Oireachtas (Allowances) (Members and Holders of Parliamentary and Certain Ministerial Offices) Order 2011 Irish Statute Book
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  15. ^ "Structure of Government - Office bearers of legislative institutions". Parliamentary Monitoring Group. 19 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  16. ^ "Chief Whips on Parliament Website". 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  20. ^ Lewis L. Gould (31 Ekim 2005). The Most Exclusive Club (İngilizce). Basic Books (AZ). ISBN 978-0-465-02778-1. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "whip" . Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.