Kalender, Horasan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.58, 17 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17371626 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Kalender
Harita
Erzurum
Erzurum
Ülke Türkiye
İlErzurum
İlçeHorasan
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam260
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0442
Posta kodu25810
Resmî site
[2]

Kalender, Erzurum ilinin Horasan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Köy İlk Türk akınlarıyla yöreye yerleşen TÜRKMENLERİN KAYI boyundan " KARAKEÇİLİ " oymağından insanlardan oluşmuştur.Erzurum ve çevresine ilk selçuklu akınlarıyla yerleşen karakeçilier Türk islam kültürünü korumuşlardır.Osmanlıyı kuran bu büyük aşireti Türkiyenin dört bir yanına dağılarak yerleşmişlerdir.Erzurum ve ilçelerine en az 700 yıldır yerleştikleri bilinmektedir.Kalender ismi ise mahallenin hiç değişmeyen ismidir.Mahallenin insanlarının mert ve soylu oldukları anlamında kullanılmıştır.horasan ilçemizde 18 karakeçili mahallesi bulunduğu osmanlı arşivlerinde mevcuttur..

Kültür

Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri Erzurumla aynıdır.Mahallede Türk İslam kültürü yaşanmaktadır.Dadaştır.. kalender kelimesi farscadir yani kurtcedir (ne alakası var?)insanları yalan yanlış bilgilerle yormayalım. karakecili == Coğrafya ==

Erzurum iline 92 km mesafede olup, Horasan ilçesinin 16 km kuzeybatı istikametinde bulunmaktadır. Horasan ilçesinden toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabileceği gibi özel araçlarıyla gelmek isteyenler Horasan'a 5 km kala Azap Köyü sapağından kuzey istikametine yaklaşık 10 km'lik bir uzaklık sonrasında ulaşabilirler.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu kesiminde yıllık sıcaklık ortalaması, 4-6 °C’dir. Kuzeydoğu Anadolu’da kış sıcaklık ortalaması, -7, -10 °C, yaz sıcaklık ortalaması, 17-19 °C’dir. Yıllık yağış miktarı, 500–600 mm’dir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 260
1997 269

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal