İroniya sudbı, ili S lügkim parom!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kaderin Cilvesi (film) sayfasından yönlendirildi)
İroniya sudbı, ili S lügkim parom!
YönetmenEldar Ryazanov
SenaristEmil Braginsky
Eldar Ryazanov
OyuncularAndrei Myagkov
Barbara Brylska
Yuriy Yakovlev
MüzikM. Tariwerdijew
StüdyoMosfilm
DağıtıcıGoskino
TürüDram
Komedi
Çıkış tarih(ler)i1975
Süre184 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça

İroniya sudbı, ili S lügkim parom! (Rusça Ирония судьбы, или С лёгким паром!), Eldar Rizanov'un yönetiği 1975'te Mosfilm stüdyolarında çekilen komedi drama filmi. Film Sovyetler Birliği ve Rusya'nın geleneksel yılbaşı filmi haline gelmiştir.

Film Leonid Brejnev dönemi mimarisine yapılan bir iğneleme ile başlar. Her şehirde aynı mimaride binalar aynı isimde cadde ve sokaklar ve aynı mobilyalarla tek tip bir yaşam eleştirilir ama yaşanan aşkların ve kişiliklerin zenginliği de eleştirilen tek düzelikten yeşermiştir. Film bu zenginliği ile birçok Sovyet filmi gibi tekrar tekrar bıkılmadan izlenebilen bir yılbaşı filmi olmuştur.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Jenya (Andrei Myagkov) 30'lu yaşlarına gelmesine rağmen halen evlenememiştir ve annesi ile Moskova'da yaşamaktadır. Bir süredir birlikte olduğu kız arkadaşı Galya ile yılbaşını başbaşa geçirmeye karar veririler. Jenya o gün Galya'ya evlenme teklif etmiştir. Jenya yılbaşı günü her yılbaşı günü yaptığı gibi arkadaşları ile hamama gider. Orada arkadaşları Jenya'nın evlilik kararını kutlamak için votka içmek isterler hamamdan hepsi sarhoş çıkar. O gün Leningrad'a gidecek olan diğer arkadaşı'nı yolcu etmek için küfelik bir halde havalanına gelirler. Ancak yanlışlıkla Jenya'yı Leningrad uçağına bildirirler. Hepsi o kadar sarhoştur ki Jenya dahil kimse yapılan yanlışın farkında değildir. Sızmış bir durumda olan Jenya uçak Leningrad'a inince bir adam tarafından uçağın dışına taşınır. Bu adamı her filminde küçük bir rol oynamayı adet edinen filmin yönetmeni Eldar Ryazanov canlandırmaktadır. Burada Jena bir taksiye biner ve kendi evinin adresini verir. Leningrad'da olduğunun farkında değildir. Leningrad'da da aynı adres vardır ve taksi onu söylediği adrese getirir. Apartman da kendi apartmanının aynısıdır. Jenya halen Leningrad'da olduğunun farkında olmadan oturduğu kata çıkar, anahtarı ile kapıyı açar ve evde sızar. Evde mobilyalar dahil her şey Jenya'nın evinin tıpatıp aynısıdır. Bu sırada evin gerçek sahibi olan Nadya (Barbara Brylska) eve gelir. O da evlenme planları yaptığı erkek arkadaşı İppolit (Yuriy Yakovlev) ile başbaşa bir yılbaşı planı yapmıştır. Ancak evindeki bu yabancı tüm planlarını altüst eder. Kıskanç erkek arkadaşına durumu anlatmak imkânsızdır. Aynı şekilde Moskova'da olmadığını fark eden Jenya için de Galya'ya durumu anlatmak oldukça zordur. Jenya durumu fark ettikten hemen sonra Moskova'ya dönmeye çalışır ancak sabaha kadar Moskova'ya uçak yoktur. İppolit olaylara inanmakta zorluk çeker. Zaman zaman pişman olsa da her seferinde kıskançlığına yenik düşer. Bu kargaşanın içerisinde Nadya ile Jenya arasında gerçek bir aşk yeşerir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Andrei Myagkov (Jenya, Yevgeni Mihayloviç Lukaşin) ve Barbara Brylska (Nadya, Nadejda Vasilyevna Şevelöva) "Kaderin Cilvesi"nde.