Kaçina bebeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaçina bebeği, ABD yerlisi Hopi halkının ruhunu temsil eden el yapımı bebek.

19. yy. sonlarında üretilmiş kaçina bebeği

Hopiler, kaçina bebeklerinin San Francisco’da ve Arizona'da gezinen kutsal ruhları taşıdığına inanırdı. Ahşaptan yaptıkları bu bebekleri, kabile çocuklarına hediye olarak verirlerdi. Törenlerde çeşitli ruhları simgeleyen maskeler takıp dans eden Hopiler çocuklara şeker ve kaçina bebekleri dağıtırlardı. Kaçinaların tanrıların, hayvanların veya hayatta olmayan kabile üyelerinin ruhu oldukları düşünülürdü.[1] Bu bebekleri çocuklara oyuncak aracı olarak değil, maneviyatı öğretmek için verirlerdi. Çocuklar babalarının ve amcalarının yapıp kendilerine verdiği kaçina bebekleri sayesinde, ruhların dünyadaki görünümlerini öğrenirdi. Bu bebeklerin ilk örnekleri daha sade iken, günümüzde turistler için yapılanlar daha fazla detaylı ve karmaşıktır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sarıgül, Çiğdem. "KIZILDERİLİLERİN 7 GELENEĞİ". Kosmos Macerası. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  2. ^ Tanrisal, Meldan (1 Ekim 1998). "The Hopi Kachina Cult: Religion and Ritual as Elements of Cultural Identity Preservation". Journal of American Studies of Turkey (İngilizce) (8): 29-42. ISSN 1300-6606. 5 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024.