K-9 (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
K-9 (film)
K-9
K-9 film posteri
YönetmenRod Daniel
Yapımcı
Yazar
  • Steven Siegel
  • Scott Myers
Oyuncular
MüzikMiles Goodman
Görüntü yönetmeniDean Semler
KurguLois Freeman-Fox
StüdyoGordon Company[1]
DağıtıcıUniversal Pictures[1]
Çıkış tarih(ler)i28 Nisan 1989 (1989-04-28)
Süre102 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri[1]
DilEnglish
Hasılat$78.2 milyon[2]

K-9, başrollerinde Jim Belushi ve Mel Harris'in yer aldığı 1989 yapımı Amerikan polisiye aksiyon komedi filmidir. Yönetmenliğini Rod Daniel üstlendi, senaryosunu Steven Siegel ve Scott Myers yazdı, yapımcılığını Lawrence Gordon ve Charles Gordon üstlendi ve Universal Pictures tarafından ɡösterime ɡirdi.

Belushi, Ken Lyman (Kevin Tighe) adlı büyük bir uluslararası uyuşturucu satıcısı tarafından idam edilmek üzere etiketlenen huysuz San Diego polis dedektifi Michael Dooley'i canlandırıyor. K-9 Çavuş Brannigan (Ed O'Neill) yardım etmek için Dooley'e "Jerry Lee" (adını rock and roll şarkıcısı Jerry Lee Lewis'ten alıyor) adında alışılmışın dışında uyuşturucu koklayan bir polis köpeği veriyor.[3] İkili, Lyman'ı parmaklıklar ardına koymaya çalışır ancak Dooley, Jerry Lee'nin yalnızca istediği zaman ve istediği şekilde çalışan, yaramaz ve akıllı bir aleck olduğunu kısa sürede öğrenir Filmdeki şakaların çoğu Jerry Lee'nin şakacı, yıkıcı bölümleri etrafında dönüyor.

Filmi, iki doğrudan videoya devam filmi olan K-911 (1999) ve K-9: PI (2002) dahil olmak üzere bir film serisi izledi.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

K-9, Ağustos'tan Ekim 1988'e kadar Kaliforniya'nın San Diego ve San Fernando Vadisi bölgelerinde ve çevresinde çekildi. Mekanlar arasında Coronado'daki Hotel del Coronado ve Golden Hills mahallesindeki Golden Hills Cafe vardı.

Devam filmleri ve spin-off[değiştir | kaynağı değiştir]

K-911, doğrudan videoya yayınlanan, 1999 yapımı bir Amerikan polisiye aksiyon-komedi devam filmidir. Yönetmenliğini Charles T. Kanganis'in üstlendiği filmde James Belushi, Dedektif Michael Dooley rolünde yer alıyor.

K-9: PI, doğrudan videoya yayınlanan 2002 yapımı Amerikan polisiye aksiyon-komedi devam filmidir. Richard J. Lewis tarafından yönetilen filmde James Belushi, Dedektif Michael Dooley rolünü canlandırıyor.

K-9000, televizyon filmi olarak yayınlanan 1991 Amerikan bilim kurgu suç aksiyon yan filmidir. Kim Manners tarafından yönetilen filmde Chris Mulkey, Dedektif Eddie Monroe rolünü canlandırıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "K-9". AFI Catalog of Feature Films. 15 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2017. 
  2. ^ "K-9". Box Office Mojo. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2014. 
  3. ^ Thomas, Kevin (28 Nisan 1989). "Movie Reviews : 'K-9' a Serviceable Outing for Belushi". Los Angeles Times. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]