Kızıldağ Yaylası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kızıldağ Yaylası, Adana iline bağlı Karaisalı ilçesi sınırlarında bulunan bir yayladır. Tıpkı çevresindeki Tekir ve diğer rakımı yüksek bölgeler gibi çok eski zamanlardan itibaren insanların Kızıldağı yazlık yerleşke olarak kullandığı bilinmektedir. Kızıldağ yaylası kendisini çevreleyen dağlar, doğal güzelliği ve yazları serin bir ortam sunması nedeniyle son yıllarda insan akınına uğramaktadır. Ayrıca beldede her yıl Kızıldağ karakucak güreşleri[1] adı altında bir yerel bir şenlik düzenlenmektedir.

İklim koşulları ve etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilikya bölgesi genel olarak yazları çok sıcak geçtiği için bölge halkı kışları rakım olarak düşük yerlerde kalıp yaşamını sürdürürken yazları ise yaylara çıkmaktadır. Bu durum aynı zamanda yarı göçebe sayılabilecek bir yaşam tarzını da beraberinde getirmektedir. Yazları halkın sıcaktan kaçmak için gittikleri Kızıldağ yaylası, kışları ise kar yağması nedeniyle yine önemli bir uğrak noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kızıldağ Karakucak Güreşleri 25 Ağustos'ta Yapılacak". www.karaisali.bel.tr. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2022.