Kırmızılar, Karesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.58, 14 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17936336 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Kırmızılar
Harita
Balıkesir
Balıkesir
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeKaresi
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2007)
 • Toplam390
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu266
Posta kodu10000

Kırmızılar, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Kırmızılar mahallesi çevredeki en eski köylerden biridir. Yüzyıllar önce Antalya'nin dağlik mevkiilerinden göç eden yörükler tarafından kurulmuştur. Mahallenin adı muhtemelen toprağından gelmektedir. Mahallenin toprağı kırmızı olduğu için Kırmızılar adını almıştır. Türkiye'de bu isimde başka bir köy, kasaba veya ilçe bulunmamaktadır.

Kültür

Kültürel ve Etnik Yapı

Kırmızılar mahallesi kültürel açıdan Manav mahallesi olarak bilinmektedir. Manavlar, 10.yy'dan itibaren bölgeye yerleşmiş ilk Türkmen obalarıdır. Sonradan yerleşen Yörüklerden ve Muhacırlardan ayırt edebilmek için bu tanım kullanılmaktadır. Köy halkı Kayı boyu soyundandır (Kayı - Günhan - Oğuz - Bozok - Göktürk). Balya'nın Kayalar Köyü ile akrabalık ilişkileri bulunmaktadır. Tamamına yakını Manav olan Köy halkının yanı sıra '93 harbinden sonra köye az sayıda Bulgaristan'dan gelme Muhacır kökenli aileler yerlesmiştir.

Hıdrellez

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdrellez günü dallıkdaki "koca dala" sancak kurulur ve bilhassa gencler salanir, türkü söyler ve eğlenirler. Soğan kabuğuyla yumurta boyanır, Koyun dedesine adaklar adanır. Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.

Coğrafya ve İklim

Mahallenin iklimi, bozulmuş Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Kırmızılar mahallesi Balıkesir merkeze Şamlı yolundan gidildiğinde 28 km, Ücpınar-Kavaklı yolundan gidildiği takdirde 20Km uzaklıktadır. Mahallenin güneyinde Tatlıpınar (Deliyusuflar) ve Ortaca (Kirne), kuzeybatisinda Söbücealan, kuzeydoğusunda Armutalan, doğusunda Kurtdere mahallesi ve güneydoğusunda Şamlı belediyesi bulunmaktadır. Kırmızılar Köyü çoğrafi ve tarihi açıdan oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Köy adeta ikiye bölünmüş gibidir. Mahallenin bir tarafi ova diğer tarafi dağlik ve ormanliktir. Mahallenin en yüksek yedi tepesinde ermiş olduğuna inanılan yedi tane kişinin kabirleri bulunmaktadır. Bunlar yedi dedeler olarak anılmaktadır. Mahallenin kuzeydoğusunda dedeçalı diye çok büyük bir dağ ve yukarıda bahsedilen dedelerden biri bu dağın zirvesinde bulunmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2010 365
2009 368
2008 381
2007 390
2000 564
1997 487
1990 641
1985 590
1980 693
1965 837

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede içme suyu,kanalizasyon şebekesi, elektrik, sabit telefon ve sağlık evi bulunmaktadır. 1940'lardan kalma bir ilkokul olmasına rağmen, genç nüfusun azlığından dolayı günümüzde taşımali eğitim yapılmaktadır. Sağlık ocağında ise personel bulunmadığı için hizmet verilememektedir.

Dış bağlantılar