Kurtdere, Karesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurtdere
Harita
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeKaresi
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
İl plaka kodu10
Posta kodu10044

Kurtdere, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Pehlivanlar Mehmed Kurtdereli ve Halil Adalı Pehlivanlar Mehmed Kurtdereli ve Halil Adalı
Pehlivanlar Mehmed Kurtdereli ve Halil Adalı Pehlivanlar Mehmed Kurtdereli ve Halil Adalı

Bugün Kurtdere nüfusunu Bulgaristan Dobromirka, Bukrovo ve Provadia köyleri ile Kırcaali, Varna yörelerinden gelen muhacirler ve Yunanistan, Yanya ve civarından gelen muhacirler oluşturmaktadır. Ancak çoğunluk Dobromirka ve Bukurovo köylerindendir. Bukrovo'ya Balkan harpleri sonunda Mladen ismi verilmiştir, Kurtdereli Mehmet Pehlivan Bukrovo mahallesindendir. Bu köylerin Bulgaristan’da yerleşimi Selvi, Tırnova ve Pazarcık şehirlerinin yolu üçgenindedir. Bu köyler Deliorman bölgesinde bulunan Selvi (Sevlievo) ilçesine bağlı ve Gabrovo il merkezine kayıtlıdır.

Büyük kafileler halinde gelen insanlar, önce Trakya’nın değişik bölgelerine yerleştirilmiş; üç-beş yıl içinde de buralardan bugün yaşadıkları yerlere dağıtılarak iskan edilmişlerdir. Mahalleye yerleşen halkın çoğunluğunun ilk iskân yeri Kaşıkçı, Ferhadanlı ve Kazandere köyleri olmuştur.

Dobromirka Köyü ikinci Bulgar Çarlığı döneminde kurulmuş ve adını Çar Dobromir’den almıştır. Bu adla köy Osmanlının hakimiyetine girerken beş yüz yıl Osmanlı kayıtlarında ve şimdiki kayıtlarda hiç adını değiştirmeyen köy unvanına sahiptir.

500 yıl önce Türkler bu köye gelip yerleştiklerinde çok az (30-40 hane) Bulgar yaşarken, zamanla mahallede Bulgar nüfus kalmamış ve bunlar başka yerlere göç etmiştir.[kaynak belirtilmeli] Osmanlının Balkanları kaybetmesinden sonra mahallede hiç Müslüman Türk kalmamıştır.

Mahallenin şimdiki yerleşimi eski yerleşimin bir km daha aşağı batısına “Aşağı ve Yukarı Mahalle” olarak tekrar kurulmuştur. Eski köy bugün “Yurtluk” denilen bir harabedir ve eski yerleşim yerleri hâlâ belli olmaktadır. Bugün buraya bağ-bahçe yapılıp meyveler dikilmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtdere Köyü, Balıkesir’in kuzeyinde yer alıp; merkeze uzaklığı 37 km.dir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2022 453
2016 500
2011 512
2007 510
2000 712
1997 662

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]