Kırmızı Üniversite Binası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
100 Grivna banknotun arka yüzündeki Kırmızı Üniversite Binası

Kızıl Üniversite Binası (Ukraynaca: Chervonyi Korpus Kyivskoho Universytetu), Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 60 Volodymyrska Caddesi'nde bulunan Kiev Üniversitesi'nin ana ve en eski 4 katlı binasıdır. Bu bina, Kiev Üniversitesi'nin ve Ukrayna temel yüksek eğitim sisteminin ünlü bir simgesidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1837-1843 yılları arasında inşa edilmiş ve Rus İmparatorluğu için çalışan İtalyan asıllı mimar Vincent I. Beretti tarafından geç Klasisizm tipi bir yapıda inşa edilmiştir. Bina, bir avluyu çevreleyen muazzam bir figür oluşturur, cephenin uzunluğu 14.568 metre (47.795 ft) Binanın duvarları kırmızıya boyanmış ve sütunların başları ve kaideleri, Kiev Üniversitesi'nin adını taşıdığı St. Vladimir Nişanı'ndaki (1782'de kurulan) çizgilerin renklerine karşılık gelen siyaha boyanmıştır. Nişandaki slogan olan olan "Fayda, şeref ve şan" Kiev Üniversitesi'nin sloganı oldu. Çar II. Nicholas'ın, I. Dünya Savaşı sırasında zorunlu askerlik protestolarına yanıt olarak öğrencilere Ukrayna askerleri tarafından dökülen kanı hatırlatmak için tüm ana binanın kırmızıya boyanmasını emrettiği anlatılmaktadır. Bir tepenin üzerine inşa edilen bu bina, 19. yüzyılda Kiev'in mimari düzenini önemli ölçüde etkilemiştir.

Halk arasında Kızıl Kolordu olarak anılan bina, 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı İstilası sırasında neredeyse bir roket tarafından vuruluyordu. Olay bir akıllı telefon video kaydıyla belgelendi.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]