Kıbrıs Cumhuriyeti'nde futbol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kıbrıs'ta futbol sayfasından yönlendirildi)

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde futbol, en popüler spor branşlarından biridir. Ada, FIFA ile UEFA'nın organizasyonunu sağladığı etkinlik, kurslar ve toplantılara dahil olsa da kulüp ve millî takımlar bazında uluslararası alanda kayda değer bir başarı elde edemedi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Adaya futbol ilk kez Britanyalılar tarafından 1878'den sonra geldi. Önceleri okullarda oynanan bir oyun iken daha sonradan kulüpler kurularak yaygınlaştı. Kıbrıs'ta futbol 1920'lerde İngiliz idaresinin de teşvikiyle Türk ve Rum okullarında başladı. 1932'ye kadar ada üzerinde resmî organizasyon söz konusu olmadığından kulüpler sadece karşılıklı dostluk maçları oynayabiliyordu.

Kıbrıs Futbol Federasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ada üzerinde futbolun gelişmesi ile kulüpler, çeşitli organizasyonlar düzenleyebilmek için bir resmî teşkilatın olması gerektiğine karar verdiler. Bunun üzerine Eylül 1934'te Kıbrıs Futbol Federasyonu kuruldu. Federasyonun FIFA üyeliği 1948'de ve UEFA üyeliği ise 1962'de gerçekleşti.

Pan-Kıbrıs Futbolcular Derneği[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'lerde Kıbrıs üzerinde futbolcuların haklarını savunan herhangi bir sendika veya örgüt yoktu. Oyuncular, düşük ücretlerden dolayı ailelerini geçindirmek için farklı işlerde çalışmak zorunda kalıyordu. 12 Aralık 1987'de Pan-Kıbrıs Futbolcular Derneği kuruldu. 25 Şubat 1997'de ise FIFPro üyesi oldu.[1]

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 52,403 (19,203 lisanslı) oyuncu ve 108 futbol kulübü vardır.[2]

Lig sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Kıbrıs Cumhuriyeti'nde futbol organizasyonları, Kıbrıs Futbol Federasyonu tarafından gerçekleştirilir. 1934 yılında kurulan ve aynı yıl maçların oynanmaya başladığı Kıbrıs Ligi'nin kurucu üyeleri arasındaki sekiz takımdan yedisi Rum, biriyse Türk kimliği taşıyan Çetinkaya'ydü. Kıbrıs Futbol Federasyonu'nun düzenlediği organizasyonlar:

Takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Millî takım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs Cumhuriyeti millî futbol takımı, FIFA ve UEFA turnuvalarında mücadele etmesine rağmen, üst organizasyonlarda hiçbir zaman yer edinemedi.

FIFA sıralamasındaki en yüksek kademeye (57.) Ekim 2007'de erişti. Ekim 2009 listesine göre ise 65. sırada idi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ" (Yunanca). Π.Α.Σ.Π. 12 Mayıs 2008. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2008. 
  2. ^ "Cyprus: country information". FIFA. 2 Aralık 2008. 10 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2008.