Almanya'da futbol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Münih'teki Allianz Arena stadında 2006 FIFA Dünya Kupası açılış maçı.
2006 FIFA Dünya Kupası boyunca Olympic Park'taki futbolseverler.

Almanya'da en popüler spor olan futbol, Almanya Futbol Federasyonu (Deutscher Fußball-Bund ya da DFB) tarafından yönetilmektedir. Almanya Futbol Federasyonu'nun merkezi Frankfurt'ta bulunmaktadır. Federasyon bünyesinde 6.6 milyon üyeyi ve 26.000 futbol kulübünü barındırmaktadır. Almanya liglerinin başında 1. ve 2. Bundesliga gelmektedir. Buna ek olarak, DFB-Pokal (DFB-Pokal) adıyla ulusal bir organizasyon da düzenlenmektedir. Almanya millî futbol takımı ise 4 FIFA Dünya Kupası (1954, 1974, 1990, 2014) kaldırırken 3 de Avrupa Şampiyonluğu (1972, 1980, 1996) yaşamıştır.

Müsabakalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundesliga[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin ana futbol müsabakası olan Bundesliga'da 18 kulüp mücadele etmektedir. Hamburg ise her Bundesliga sezonunda mücadele eden tek takımdır. Ligin asıl formatını kazandığı 1963'ten bu yana en çok şampiyon olan ekip Bayern Münih'tir. Almanya'nın ikinci ligi ise, 2. Bundesliga'dır.

DFB-Pokal[değiştir | kaynağı değiştir]

DFB-Pokal (Almanca: "DFB-Pokal", Deutscher Fußball Bund-Pokal), 1952'den beri düzenlenen bir ulusal turnuvadır ve Almanya futbolunun Bundesliga'dan sonraki en önemli futbol müsabakasıdır. Almanya futbol lig sistemindeki her kulüp, çeşitli elemeler yoluyla da olsa, bu turnuvaya katılabilmektedir.

Avrupa kupaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundesliga'dan UEFA Şampiyonlar Ligi'ne en fazla 4 takım gidebilirken kalan 2 takım ise, UEFA Avrupa Ligi'ne gitmektedir.

Almanya'da yabancı futbolcular[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman profesyonel futbol liginde birçok yabancı futbolcu bulunmaktadır. 2009 Kasım ayında Bundesliga'da 249 yabancı futbolcu bulunmaktadır. %45 olarak da gösterilebilir bu rakam. 2. Bundesliga'da 145 oyuncu vardır. Bunun oranı ise %31'dir. 3. Liga'da ise %15'i kaplayan yabancı futbolcu oranı bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]