Kışlak, Demirci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.08, 26 Aralık 2016 tarihinde Etkesah (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17975542 numaralı sürüm
Kışlak
Harita
Manisa
Manisa
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeDemirci
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam286
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu45900
Resmî site
[2]

Kışlak, Manisa ilinin Demirci ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin ismini; 1800'lü yıllarda mahallenin olduğu mevkiyi kışlak olarak kullanan karakeçili yörüklerinden aldığı düşünülmektedir. Zaten bu yörükler daha sonra burada yerleşik yaşama geçmişler ve köy KIŞLAK adıyla anılmaya başlanmıştır.

Kültür

Köyümüz eski osmanlı gelenek görenek örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Okur yazarlık oranı yüksek seviyededir. Köy halkının temizliğe verdiği önem köye gelen misafirler ve görevliler tarafından hemen farkedilir. Düğün yemekleri kazanlarla mahallede pişirilir. Sebzeli et yemeği, keşkek, nohut, fasülye, bamya, pilav, çorba, ayran, komposto, irmik helvası en çok tercih edilen yemeklerdir. Düğünlerinde Harmandalı, Çiftetelli, Köroğlu, İslamoğlu Zeybeği, Selendinin Dombayları gibi oyun havaları oynanır. Önemli sevinç günlerinde deve oyunu oynatılır.Açık hava tiyatrosu gibi orta oyunları sahnelenir.Bunlardan bazıları şunlardır:Kız kılığına girip kız kaçırma,kağnıya iki kişinin başlarını geçirerek ekin ekilmesi,düğünlerde dübek dövülmesi,düğünlerin üçüncü gününde genellikle ya koşu yapılır ya da tüfeklerle nişan alınır. Köyümüzün gençleri gelin arabasının önünde tahta oyunu oynarlar. Düğünlerde rahatsız edilmemeleri için kadınlar ayrı mekanlarda eğlenirler. Köyümüzde iki tane köy konağı (misafirhane) vardır. Mahallede akrabası olmayan misafirlerimiz buralarda ağırlanır.Düğünlerde düğün sahiblerinin akrabalarından davul zurna eşliğinde heybeler dolusu hediyeler toplanır.Köyümüzde Demirci ilçe merkezinde bile olmayan çok güzel modern bir cami ve lojman vardır. Köyümüzde gençlerin kullanması için futbol sahası mevcuttur.

Coğrafya

Manisa iline 218 km, Demirci ilçesine 38 km uzaklıktadır. Simav'a 25 km'dir. Köyümüz genellikle 900–1200 m rakıma sahip dağ ve tepelerle çevrilidir. Başlıcaları şunlardır: Gümüştepe, Gökçeeşme, Aktepe, Yağıllar, Akkuş, Seklik, Kovandık Kaya, Taşdibi, Karakaya ve Yukarıdağ. Tarım için elverişli olan araziler Dereyüzü, Eskibağ, Irmalı, Kesikler, Aşağıdere, Eşmeönü, Somaklı, Aktepe ve Kırık mevkilerinde yer almaktadır. Yılın büyük bir bölümünde kurak olan Irmalı Çayı ile Vadılla Çayı kış mevsiminde çok düşük debi ile su taşımaktadır. Hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak için Kırık ve Yukarıdağ mevkilerinde olmak üzere iki adet suni gölet vardır.

İklim

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 357
2000 286
1997 276

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Genellikle kış aylarında ev hanımları el halısı dokumacılığı yaparken ,erkeklerde büyükşehirlerdeki inşaatlara çalışmaya giderler.Diğer köylerimizde olduğu gibi mahallesimüzdede kaliteli kiraz, kayısı, vişne, elma ve ayva yetişir. Köyümüzün yeterli suyu yoktur.Devletin sondaj yaparak bu sorunu aşması halinde tarımsal üretimin üç dört kat artacağı açıktır.

Altyapı bilgileri

Mahallede lojmanı ile birlikte ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol bozulmuş asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Köyiçinde toprak altında olan kanalizasyon mahallenin dışında olan Kapandere yataklarına akıtılmaktadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal