İçeriğe atla

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı logosu
KısaltmaKBGV
KuruluşMart 2003 (21 yıl önce) (2003-03)
Kuruluş yeriİstanbul
Konum
  • Beşiktaş, İstanbul
Önemli kişilerFaruk Pekin
Resmî sitehttps://kulturbilinci.org/
Notlar 

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, 2003 yılında ortak paydaları kültür bilincinin geliştirilmesi olan, başta akademisyen, iş insanı, sanatçı, arkeolog, mimar ve sanat tarihçisi olmak üzere farklı meslek gruplarından 148 kişi tarafından kurulan bir sivil toplum kuruluşudur.

Vakfın amacı, yaşadığımız coğrafyadaki kültür çeşitliliğini ortak insanlık mirası olarak algılamak, benimsemek, sahiplenmek, paylaşmak ve bunların gelecek kuşaklara doğru ve sağlıklı biçimde aktarılması için çalışmalar gerçekleştirerek, toplumsal duyarlılık oluşturmak ve kültür bilincini geliştirmektir.

Vakfın onursal başkanlığını Faruk Pekin yürütmektedir.

Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakıf amaçlarına ulaşmak için üç ana alanda çalışmalarını yürütmektedir. Bu üç alan Kültür Karıncaları, Kültürel Miras Projeleri ve seminerlerdir.

Kültür Karıncaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakfın daha kuruluş aşamasında 2002 yılında başladığı ve günümüzde hâlâ sürmekte olan en önemli projesi Kültür Karıncaları Projesi’dir. Kültür Karıncaları, çocukları çevrelerindeki/kentlerindeki kültürel değerleri duygusal zekâlarına hitap edecek biçimde sevdirerek tanıtmayı, bu değerlerin benimsenmesini sağlamayı ve “koruma” duygusunu/bilincini geliştirmeyi hedefleyerek kurgulanmış bir eğitim modelidir. 2010 yılında Avrupa Konseyi Europa Nostra tarafından “Kültürel Miras Eğitimi” dalında ödüllendirilmiştir [1]

Kültür Karıncaları modeli belli ölçülere göre seçilen 6. ve 7. sınıf öğrencilerine resmi izinlerle, 15 kişilik gruplar halinde uygulanır. Her gruba biri profesyonel rehber olan 5 gönüllü yardımcı olur. Kültürel alanlara yapılan gezilerde yapılan anlatımları müzik, resim, kolaj, kil, drama gibi yaratıcılığı ve sanatsal yetileri harekete geçiren çalışmalarla pekiştirir. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti döneminde 2010 Kültür Karıncası bu projeden yararlandı. 2024 yılı itibarıyla proje toplamda 13,000'den fazla çocuğa erişmiş durumdadır.

Kültürel Miras Projeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakıf bir AB projesiyle 2004-2006 yılları arasında tarihi binalar için ahşap ustaları yetiştirdi ve bu ustalarla Zeyrek’te iki ahşap evin restorasyonunu gerçekleştirdi. Kazı başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu öncülüğünde gerçekleştirdiği “Perge’de Bir Sütun da Sen Dik” projesiyle Perge antik kentinde 4 yılda 105 sütunun dikilmesini sağladı.[2]

2004’te Bursa’da Osmanlı türbelerine ve Muradiye Külliyesi’ne 19 bilgilendirme tabelası yerleştirdi. 2004-2005 yılında Muradiye Külliyesi’nin giriş ünitesi için bir mimari yarışma açıp, kazanan projenin yerinde gerçekleştirilmesini sağladı.

Vakıf İstanbul’un kurumsal alanlarındaki kültürel alanların, sanat eserlerinin temizliği için bir dizi çalışma gerçekleştirdi. 2008’de İstanbul Manifaturacılar Çarşısı'ndaki sanat eserlerinin temizliğini ve bilgilendirme levhalarıyla tanıtımını sağladı. 2016’da İMÇ’deki halkımızın “Kuşlar” diye adlandırdığı, Kuzgun Acar’a ait eserin restorasyonunu ve sergilenmesini gerçekleştirdi.

2009 yılında “Tarihi Hastaneler” adlı bir araştırma projesini kitap halinde yayınlayan Vakıf, 2012’de Avrupa Birliği-Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı-Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı-Ege’den Karadeniz’e Orta Çağ Limanları OLKAS projesinde yer aldı. Bir süre Cem Mansur’un yönetimindeki Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın (TUGFO) konser maratonlarında sponsor oldu.

Vakfın 2007 yılında arasında başlattığı Anadolu Selçuklu Yapı Envanteri (ASYEP) projesi 2024 sürüyor. 2019 yılında Karaköy’deki Schneidertempel Sanat Merkezi’nde “Dünden Bugüne Türkiye’de Aşkenazlar” adlı daimi bir sergi ve bellek müzesinin oluşumunu gerçekleştirdi. Vakıf bu proje çerçevesinde Basketbol İçin Destek ve Eğitim Vakfı (BİDEV) işbirliğinde “Yuva” adlı belgesel, Spor ve Sergi Sarayı’nın kırk yılı aşan sportif, kültürel ve toplumsal tarihine ışık tutan bir çalışma gerçekleştirdi.

Vakıf, bir kültür STK’sı olarak 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi içinde başından itibaren yer aldı. Vakıf, İstanbul’un kültür başkenti olarak seçilmesini sağlayan Girişim Grubu’nda, resmi Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu’nda ve 9 kişilik Yürütme Kurulu’nda Onursal Başkanı Faruk Pekin ile temsil edildi.

FEST Travel’la birlikte 2022 itibarıyla 1 milyon m²’lik alan 151 bin ağaçlık Karbon Ayak İzi (KAİ) Ormanı oluşturdu.

Seminerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulduğu günden beri tarih, arkeoloji ve sanat alanlarında konferans düzenleyen Vakıf, FEST Travel’ın 2003 yılında kendisine vakfettiği “Tarih, Arkeoloji ve Sanat Seminerleri’ni geliştirerek sürdürüyor. Alanlarında önde gelen akademisyenler ve uzmanlar tarafından verilen bu seminerler zaman içinde dinler tarihi, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, mitoloji, psikoloji, sinema alanlarını da kapsayarak çeşitleniyor. Vakıf 2024 yılında 100'den fazla seminer ve ücretsiz konuşma gerçekleştirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] Europe Nostra Kazananlar Listesi
  2. ^ KGBV Websitesi, Perge'de Bir Sütun da Sen Dik Sayfası

"Perge'de Bir Sütun da Sen Dik". Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 

"Europe Nostra Kazananlar Listesi". Erişim tarihi: 4 Haziran 2024.