Küçüten möge

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Küçüten möge (Tuvaca:Күчүтен мөге) - Tıva Cumhuriyeti'nde Naadım'ın güreş yarışmasının beş kez galibine verilen değerli bir unvan.

Tıva Cumhuriyeti Meclis kararı Tuva Cumhuriyeti Yüksek Hural'da (Meclis) S.C. Ondar başkanlığında Enerji ve İnşaatı Geliştirme Komitesi toplantısı sonucu Komite üyeleri, Tuva Cumhuriyeti Devlet Ödülleri'nde Değişiklik Yapılmasına Dair' yasa tasarısı da dahil olmak üzere olağan toplantının gündeminde yer alan konuları değerlendirdi. Tasarının geliştiricisi, Tıva Cumhuriyeti Fiziksel Kültür ve Spor Dairesi, Tıva ulusal güreşi Hüreş ile ilgili olarak "Tıva Cumhuriyetinin fili" (çaan), "Tıva Cumhuriyeti arslanı" (arzılan), "Tuva Cumhuriyeti'nin şahini" (naçın) ve "Tuva Cumhuriyeti'nin devi" (küçüten möge) unvanları ile ulusal göreşte devlet ödüllerinin listesini bu sınıflandırmalara göre tamamlamayı belirtmişti. Bu antik unvanlar iyi güreşçilere verilen unvanlar oldu.

Yönetmeliğe göre, bu unvanlar "Hüreş" adıyla ulusal güreş, ulusal güreş türünün popülerleşmesi, sağlıklı bir yaşam tarzının teşviki ve ulusal gelenekler açısından yüksek spor sonuçları nedeniyle sporculara ve spor emektarlarına verilecektir.

Tuva Cumhuriyeti'nin mutlak şampiyonasında altı kez kazanan sporcuya en az 128 güreşçinin katılımıyla "Naadım" ulusal bayramında Tıva Cumhuriyeti küçüten möge onur unvanı verilecektir.

"Naadım"da üç kez kazanan veya iki kez kazanan ve en az 128 güreşçinin katılımıyla "Naadım"de iki kez ikincilik elde eden bir güreşçiye "Tuva Cumhuriyeti'nden Çaan möge" unvanı verilir.

"Tuva Cumhuriyeti Arzılan möge" onur unvanı, en az 128 güreşçinin katılımıyla ulusal bayram "Şagaa" veya Zafer Bayramı'na adanmış cumhuriyet yarışmalarında iki kez veya "Naadım"da iki kez kazanan bir sporcuya verilir.

"Naadım"e ithaf edilen Tuva Cumhuriyeti şampiyonasında ve en az 128 güreşçinin katılımıyla ulusal bayram "Şagaa" veya Zafer Bayramı'na özel cumhuriyet müsabakalarında 1'den 3'e kadar dereceye giren sporculara "Tuva Cumhuriyeti Naçın Möge" onur unvanı verilecektir.

60-70'li yıllar arasında Tıva ulusal güreşi "Hüreş"te yüksek spor sonuçları elde etmiş, genç neslin eğitimine aktif olarak katılmış, sağlıklı bir yaşam tarzının ve milli güreş "Hüreş"in tanıtımında da spor emektarları olmuştu. Uluslararası yarışmalarda "Hüreş" güreşinde ödül (1'den 3'e) derece alan sporcular da bu unvan için adaydır.

Tuva Cumhuriyeti Fiziksel Kültür ve Spor Dairesi'nin teklifi üzerine ve Ulusal Güreş Federasyonu "Hüreş" koordinasyonunda Tuva Cumhuriyeti Hükümeti Başkanı Kararnamesi ile onur unvanları verilir. Sporda emektar olan bir sporcuya, verilen unvanla birlikte göğüs plakası ve sertifika verilir.[1]

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

Sambu İrgit "Tıva oyunlar", kitap.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Möge statüsü hakkında karar". 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]